kapat

08.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'TC'ye meydan okunamaz'
Diyarbakır'da toplanan Rektörler Komitesi'nden sonra yayınlanan ortak bildiride Meclis'teki türban şov kınandı ve üniversitelerin irtica ile mücadelede kararlı olduğu vurgulandı

Dün Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz başkanlığında Diyarbakır'da toplanan Rektörler Komitesi ile Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. Ayhan Kızıl başkanlığında toplanan Üniversiteler Arası Kurul'un en önemli gündem maddesini türban krizi oluşturdu.

Y!ÖK Başkanı, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve üniversitelerin rektörlerinin katıldığı toplantılar öncesinde açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, rektörlerin ortak görüşünü şu sözlerle özetledi:

"Türkiye Cumhuriyeti'ne meydan okumaya çılışanlara Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle çağdaş üniversitelerin, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı milyonlarca kişinin, Türk yükseköğretiminin izin vereceğine inanmıyorum."

Rektörlerden söz
2 saat süren toplantıdan sonra hazırlanan bildiriyi açıklayan YÖK Başkanı Gürüz, "Türk milleti Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinin rektörleri olarak toplumumuzu çağın gerisine götürmek isteyenlere asla izin vermeyeceğimizden emin olmalıdır" dedi. Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. Ayhan Kızıl da Meclis'in tarihi boyunca şeriatçı eylemlerin gösteri alanı olmadığını, bundan böyle de olmasına izin verilmeyeceğini belirtti.

Prof. Dr. Kızıl, TBMM'nin açılışında Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkelerine bir saldırı gerçekleştirildiğini vurgulayarak, bunun üzerine Türk üniversitelerinin böyle bir bildiriyi hazırlamayı borç olarak gördüğünü söyledi.

"Tehdit ediliyorum!"
İNÖNÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Şarlak kılık kıyafetle ilgili mevzuat ve yasaları titizlikle uygulandığı için tehdit edildiğini söyledi. Şarlak çok sayıda mektup ve telefonla ölüm tehdidi aldığını belirterek, "Göstericiler de direkt beni hedef almış durumdalar. Gelen tehdit mektuplarında, 'Sen Allah'ın emirlerine karşı geliyorsun, seni cehenneme göndereceğiz ve biz bu görevi yaptığımız için sevap kazanacağız' yazıyorlar. Ama ne olursa olsun bu uygulamadan kesinlikle vazgeçilmeyecektir" diye konuştu.

İrtica ile mücadele
* Büyük Atatürk'ün Türk ulusuna armağanı olan laik cumhuriyete yönelik saldırıların, yüce meclisimizin çatısı altına taşınması girişimini esefle karşılıyoruz.

*TBMM şanlı tarihi boyunca şeriatçı eylemcilerin gösteri alanı olmamıştır, bundan böyle de olmasına izin verilmeyecektir. Yüce meclisimiz, bu konuda kararlılığını ve irticai provokasyonlara geçit vermeyeceğini en onurlu biçimde ortaya koymuştur.

*Ulusal birliğimizi zedelemeyi, ayrımcılıkla ulusumuzu dindar-dinsiz kamplaşmasına sürüklemeyi hedefleyen bu girişimin, laiklik ilkesine yönelik bir saldırı amacı taşımakta olduğu ve halkımızın duygularını incitmeyi hedef aldığı açıktır.

* Kamu hukuku statüsüne tabi milletvekillerimizin, kılık-kıyafet bakımından ayrıcalıklı olamayacağı gerçeğinden hareketle, TBMM'nin laiklik karşıtı girişimlere fırsat vermeyeceğine olan inancımızı yineliyor, Türk üniversitelerinin laik, demokratik cumhuriyete sahip çıkma ve çağdışı irticai görüşlerle mücadeledeki kararlılığını Türk kamuoyuna bir kez daha önemle duyuruyoruz.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır