kapat

08.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

İş Bankası tüketici faiz oranını indirdi
İŞ BANKASI tüketici kredilerine uyguladığı faiz oranlarını 0.35 ile 0.70 arasında değişen miktarlarda düşürdü. Dünden itibaren geçerli olan yeni düzenlemeye göre, 3 ay vadeli tüketici kredilerine uygulanan faiz oranı yüzde 7.05 olurken, taşıt ve konut kredilerinde bu oran yüzde 6.65'e düşürüldü. Faturalı alışveriş kredisinde ise faiz oranı 6.95'e çekildi. 18 ay vadeli konut ve taşıt kredilerine uygulanan faiz oranı da yüzde 7.75'ten yüzde 7.05'e indirildi.

Ak Yatırım Ortaklığı 1050-1750 liradan arz Ak Yatırım Ortaklığı 1.050-1.750 fiyat aralığından halka arzedilecek. SPK'nın haftalık büytenine göre, Kurul, şirketin 490 milyon nominal değerde hissenin kayda alınma talebini uygun gördü. Halka arzda aracılık yüklenimi Ak Yatırım Menkul Değerler'e ait olacak. Bu arada Kurul, Demir Yatırım'ın 2 trilyon liralık A tipi hisse senedi fonu kuruluşuna izin verdi, Alfa Menkul'ün B tipi likit fonunun nominal tutarının 200 milyardan 1 trilyona yükseltilmesini de kayda aldı.

Global Menkul'den Hollanda'da şirket
Global Menkul Değerler, uluslararası sermaye piyasalarında finans konularıyla iştigal eden şirketlere yatırım yapmak ve kurucu ortak olmak üzere merkezi Rotterdam Hollanda'da şirket kurma kararı aldı.

Global Securities International Holdings BV isimli şirketin başlangıç sermayesinin 40 bin Hollanda Florini olmasına ve sermayenin tamamının Global Menkul Değerler tarafından üstlenilmesine karar verildi.

Bireysel bankacılıkta transferler hızlandı
BİREYSEL bankacılık alanındaki rekabet, kadroların transferlerini de hızlandırdı. Finansbank'da Bireysel Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Mardımcısı Nafiz Karadere'nin Garanti Bankası'na geçtiği, Finansbank'ın da Citibank'tan beş kişiyi bünyesine kattığı öğrenildi. Bu arada Sümerbank'ta da iki atama yapıldı. Burhan Taştan Kurumsal Pazarlama ve Kredilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'na, Halil Sunalı da Mali Kontrol ve Operasyon'dan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'na getirildi.

Teletubbies ürünleri çıktı
BBC tarafından hazırlanan ve 19 ülkede gösterimde olan Teletubbies çocuk dizisinin kahramanları Türk çocukları ile tanıştı. ATV'de gösterime giren diziyle kısa zamanda büyük beğeni kazanan Teletubbies markası, Sabah Dış Ticaret ve Intertoy tarafından pazarlanmaya başladı. Teletubbies karakterleri oyuncak, tekstil, gıda, kırtasiye, ev eşyaları gibi bir çok ürün kategorisinde kullanılıyor.

P&G Alo'yu yeniledi
Türkiye'nİn en eski çamaşır deterjanlarından Alo, 2000'li yıllara yenilerek, Alo Automat adıyla giriyor. Procter&Gamble'ın ürettiği yeni Alo'nun çevre korumasına özen gösterilerek temizleme gücüde arttırıldı.

Kosovalılar'a iletişim desteği
Philips Morris/Sabancı firması Kırklareli'nde bulunan Gaziosmanpaşa Misafirhanesi'ndeki Kosovalı mültecilere kayıp ailelerine Internet aracılıyla ulaşabilmeleri, dağılmış aile bireyleriyle iletişim kurabilmeleri ve kampın yönetiminde kullanılması amacıyla 15 PC hediye edildi.

Uno'dan yeni ürünler
Türkİye'yİ ambalajlı ekmekle tanıştıran UNO, markasız ve açık ürünlerin hakim olduğu unlu mamüller pazarına adım atıyor. Ekmek sektöründe geliştirdiği yüksek kalite ve hijyen standartlarını 'unlu mamüller' pazarına da uygulayacak olan UNO'nun yeni ürün grubu 'Annemin Özel Tarifiyle' Uno Kek adını taşıyor.

AEF Industry'99 Haziran ayında
Türkİye ve komşu ülkelerdeki üretim endüstrisinin ihtiyaçlarını ve en son teknolojileri tanıtacak AEF Industry'99 fuarı, 10-13 Haziran tarihleri arasında Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek. Tayvan, Almanya, İsrail, İran, İtalya, Amerika gibi bir çok ülkenin katılacağı fuar, Hannover Messe International İstanbul tarafından organize ediliyor.

Frito-Lay'a hijyen ödülü
Lay's, Ruffles, Doritos markalarının üreticisi Frito-Lay patates ve mısır cipsi üretiminde Avrupa'nın en hijyenik fabrikası seçildi. Ürün sağlığı ve hijyen konusunda yılda iki kez bağımsız bir Amerikan kuruluşu olan AIB tarafından habersiz olarak denetlenen Frito-Lay 1999 yılının ilk denetiminde 'mükemmel' kategori ile değerlendirildi.

Blaupunkt'tan gülen oto teypleri
Blaupunkt klasik çizgisi dışında ürettiği yeni Funline serisi radyo kasetçalar ve CD çalarları piyasaya sundu. Değişik renklerden oluşan Funline serisinin bir önemli özelliğide ön panelde en çok kullanılan fonksiyonların simetrik olarak panelde en uygun yerlere yerleştirilmiş olması.

İşçilerin şirketinde greve doğru
Yüzde 51 hissesi çalışanlara ait olan Kardemir çalışan Özçelik-İş Sendikası üyesi toplam 5 bin 150 işçi adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayarak, uyuşmazlığa gidildi. Resmi arabulucu gözetiminde sürdürülecek toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yasal süre olan 15 gün içinde de uzlaşma sağlanamaması durumunda, Özçelik-İş Sendikası Kardemir işletmelerinde grev kararı alacak. Özçelik-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Atlı, 8 Mart'tan bu yana sürdürdükleri görüşmelerde ücretler konusunda uzlaşmaya varamadıklarını kaydetti.

İki dev ekonomide işsizlik geriledi
Almanya ve ABD'de işsizlik geriliyor. Almanya'da nisan ayında işsizlik yüzde 10.7 olurken, ABD'de işsizlik tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 4.3'e indi. ABD ekonomisinin resesyondan çıkıp hızlı büyümeye başladı 1992 yılından bu yana 15 milyon yeni iş imkanı yaratıldığı ortaya çıktı. Sadece Nisan ayında 240 bin yeni iş imkanı yaratıldı. Öte yandan işsiz sayısının 4 milyon 145 bin olduğu kaydedildi. Nisan'da Batı Almanya'da işsizlik oranının yüzde 9, Doğu Almanya'da ise yüzde 17.8'e düştüğü belirtildi.

Yüksek faiz KKTC'yi de vurdu
KKTC Maliye ve Ekonomi Bakanı Mehmet Bayram, Türk Lirası (TL) kullanımının, KKTC ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi. Bayram, KKTC'nin para birimi olmaması ve TL'nin kullanılması nedeniyle para ve kredi politikalarının KKTC'ye büyük oranda yansıdığını kaydetti. Bayram, ''20 yıllık süre içerisinde TL'deki gelişmeyi takip edersek yüzde 60'lara varan oranda erozyona uğradı. Türkiye hazinesinin uyguladığı yüksek reel faiz politikası KKTC ekonomisini de olumsuz etkiliyor


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır