kapat

08.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Domates made in Turkey
Sera Tarım, Türkiye'nin marka sorununu sebzede çözdü. Firmanın Serex markası Fransa'nın en çok satan domatesi oldu

Türkiye'nin lokomotif sektörü tekstilde modacılar yıllardır "marka yaratalım" diye söylenedursun, sebzede marka yaratıldı bile. Avrupa'nın birinci kalite olmazsa almadığı domateste standartları yakalayan Sera Tarım, Serex markasıyla Fransa'nın en çok sevilen ve satan domateslerini üretti. Yılda 4 milyon dolar ihracat yapan Sera Tarım, Serex marka domates ve sarmısaklarıyla Türkiye pazarına da girdi.

Türkiye'nin domates üretiminde dünyada ilk 5 içine girebileceğini söyleyen Sera Tarım'ın sahibi Hamit Abbasoğlu, iklimin ve yetiştiriciliğin gayet iyi olduğunu ancak domateslerin tasnif edilememesinin Türkiye'yi Avrupa'nın sayılı ihracatçıları arasına sokamadığını ifade etti.

Özel döllenme arıları
Gerekli standartı yakalamak için iki noktaya büyük önem verdiklerini belirten Abbasoğlu, döllenme için çiftçilere özel döllenme arıları dağıttıkları belirterek şunları anlattı: "İlk etapta İsrail'den en iyi tohumları getirip ekiyoruz. Özellikle kışın döllenmekte zorluk çekiliyor. Bunun için hormon kullanılır. Ancak biz domateste deformasyona neden oluyor diye özel döllenme arıları getirdik. İnsanı sokmayan bu iri arılar, çiçeğin üzerine konarak polenleri dağıtıyor ve döllenmeye neden oluyor. İkinci önemli konu ise domateslerin ayrılmasında. Eğer domatesin rengi ve çapı kendi standartlarına uymuyorsa Avrupa bunları kesinlikle sokmuyor. Biz bunu gerçekleştiren İspanya gibi ülkeleri izledik ve getirttiğimiz elektronik kameraya sahip cihazlarla ölçümler yaparak bu ayrımı sağladık. Oysa ki klasik yöntemde elle ayrım yapılıyor ve araya mutlaka standartlara uymayan ürün kaçabiliyor."

Sarmısaklar aynı boy
Domatesin iyi tasnif edilmesinin değerini en az yüzde 40 artıracağını belirten Abbasoğlu, Makro, Metro ve Migros'larda Serex markalı sarmısakları da satışa sunduklarını söyledi. Özel ambalajında kabukları dökülmeden uzun süre sarmısakların saklanabildiğini anlatan Abbasoğlu, her bir dişin aynı boy ve irilikte olduğunu belirtti.

Sera Tarım, sahip olduğu tesislerin yanı sıra yine Antalya bölgesinde günlük 100 ton kapasiteli başka bir tesis daha kurmayı planlıyor. Gelecek yaza hazır olması beklenen fabrika yaklaşık 10 milyon dolara malolacak.

Özlem AKSOY


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır