kapat

08.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DSP, bütçeye odaklandı
DSP'nin kurmayları ekonomi programı hazırlıklarını hızlandırdı. Çağan, Temizel ve Kumcuoğlu öncelikli olarak 1999 bütçesini gözden geçiriyor

ANKARA- DSP lideri Bülent Ecevit, hükümeti kurma görüşmelerine başlarken partinin kurmayları da ekonomi programı hazırlıklarını hızlandırdı. Maliye Bakanı Nami Çağan, Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel ve Maliye eski Müsteşarı Ertuğrul Kumcuoğlu'ndan oluşan ekip öncelikle 1999 yılı bütçesini masaya yatırıyor.

Maliye bürokratları, daha önce hazırlanan ancak yürürlüğe giremeyen bütçe tasarısındaki vergi geliri hedefinin gözden geçirildiğini belirttiler.

14.5 katrilyon liralık 1999 yılı vergi geliri tahmininin ithalattaki daralma ve ekonomideki durgunluk faktörleri nedeniyle 14 katrilyon liranın altına çekilmesi ihtimali gündeme geldi.

Büyük umut bağlanan Geçici Vergi'nin geleceği açısından borsaya kote şirketlerin bu yılın ilk 3 aylık dönemine ilişkin bilançoları geçen yılla karşılaştırmalı bir şekilde analiz ediliyor.

Teknisyenlerin penceresi
Maliye kurmayları, bütçenin geleceğini vergi gelirlerindeki "sapma", "faiz" ve "personel" giderlerinin belirleyeceğini söylediler. Maliyeciler, şu değerlendirmeleri yaptılar:

*Ortada henüz bütçe ve resmi vergi geliri hedefi yok. Geçen yıl hazırlanan ve yasalaşmayan tasarıda gösterilen hedefler var. 1998 yılındaki 9 katrilyon 232 trilyon liralık vergi tahsilatının yüzde 57.4 artışla 14.5 katrilyon liraya çıkacağı tahmin edilmiş.

Gelir Vergisi açısından hesap yapılırken vergi oranlarındaki düşüş dikkate alınmış. Bu nedenle 1998 yılındaki 3.4 katrilyon liralık gelirin yüzde 34 artışla 4.6 katrilyon liraya ulaşacağı varsayılmış. Bu yılın ilk 3 ayında Gelir Vergisi tahsilatında yüzde 37 artış var. Enflasyonun seyrine göre reel gerileme olduğu yorumları yapılıyor ama hedefler açısından bir sorun görünmüyor.

* Kurumlar Vergisi için ise konuşmak erken. Asıl önemli nokta dahilde alınan KDV'de gözleniyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 34 artış var. Bütçe artış hedefi yüzde 65. Oysa tahakkuktaki artış oranı yüzde 72. Borç olarak çıkarılmış vergi bir şekilde ödenmemiş. Bunun nedenleri araştırılıyor. İthalde alınan KDV'de, ithalattaki genel daralmaya paralel olarak yüzde 18'lik bir artış var.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır