kapat

08.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hereke halısını Çin'e kaptırdık
İşçilik ucuz diye yurtdışında dokunan ünlü Hereke halılarına Çin sahip çıktı

Dünyaca ünlü Türk halısının, artık işçiliğin ucuz olduğu Çin, Hindistan ve Bulgaristan gibi ülkelerde dokunduğu bildirildi. Halı ihracatçısı Zekai Dağtekin, Türkiye'deki el halıcılığının kendi kaderine terkedildini belirterek, 'Birçok olumsuzluklar nedeniyle, el halıcıları birer birer ya işten çekildiler, ya battılar' dedi. Firmasının Balkan ülkelerinde üretime başladığını kaydeden Dağtekin, halının örneğini ve ipliğini verdiklerini, dokunmuş halıyı aldıklarını söyledi. Türk halısını dokuyan ülkelere örnek olarak Bulgaristan, Çin ve Hindistan'ı gösteren Dağtekin, şöyle konuştu: "Yurtdışında çalıştığımız atölyelerde düzgün üretim yapılıyor, kayıplar asgariye iniyor, devamlı üretim sağlanıyor. Türkiye'de ise gerekli altyapının olmaması nedeniyle, istediğimiz miktar ve özellikte el halısı ve kilimi dokutma şansına sahip değiliz."

Bu şekilde fason üretim yapan ülkelerin, bir süre sonra Türk halısına sahip çıkma tehlikesi bulunduğuna dikkat çeken Zekai Dağtekin, şöyle devam etti: "Türkiye'ye özgü, dünyanın en kaliteli halısı olan Hereke ipek halısını, bu şekilde Çin'e kaptırdık. İstanbul'da çalışan, Avrupa bağlantılı bir firma, Çinlilere Hereke ipek halısını dokuttu. Dünyada ondan iyi halı yoktur. İranlılar çok taklit etmek istemişti, ama yapamamıştı. Çinliler bir süre sonra Türk firmasını aradan çıkardı ve Hereke halısı Çinlilerin eline geçti."

Türkiye'de dokunan el halısı ve kilimlerin ihracatında, Çin ve Hindistan gibi ülkelerle rekabet şansı olmadığını ifade eden Zekai Dağtekin, 'Türkiye'de üretimden kaynaklanan sorunlar çok büyük" dedi.

Angora'yı da böyle kaybetmiştik!
HEREKE halısının başına gelenler bir dönem 'Angora' denilen tiftik de de yaşanmıştı. Zekai Aytekin Angora'nın hikayesini de şöyle anlattı: "Bir zamanlar, angora dediğimiz tiftik, sadece Ankara keçisinden elde edilirdi. 50 yıl önce dünyanın her yerinden tüccarlar Ankara'ya gelir, yapağı alırdı. Bu konularda son derece kurnaz olan İngilizler, sadece 10 keçi aldılar. Sömürgelerinde yetiştirdiler ve tiftikçilik elimizden gitti."

AA


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır