kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Kritik dönemde Hazine'den istifa

Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen dün istifa etti. Bu çok kısa sürede, iki yıllık süreçte istifa eden üçüncü müsteşar. Mehmet Kaytaz 1997 Haziran'ında ayrıldı. Yerine gelen Mahfi Eğilmez 1997 Aralık ayında istifa etti.

Hazine Müsteşarlığı bürokrasinin, ekonomi yönetiminin tepesi. İki yakasını bir araya getiremeyen kamu kesiminin finansmanını üstlendiği için de, en yorucu görev. Borç para bulamasa "para nerede" derler. Borçlansa "niye bu kadar yüksek faiz verdin" diye sorarlar. Bankalarla ilgili çok sorumlu bir kurum Hazine. Denetimlerin gereğini yapsa "niye iflas ettirdin", ettirmese "niye gereğini yapmadın" diye eleştirilir. Yani Hazine'nin tepesinde görevi ciddiyetle yapmak sıkıntılı bir iş.

3 Zor dönemden geçiş- 36 yıllık bürokrat Dinçmen de 1.5 yıllık müsteşarlık görevi sırasında çok yoruldu. Zor bir dönemden Türkiye ekonomisini Hazine olarak Merkez Bankası'nın da işbirliğiyle olabilecek en az hasarla geçirdi. Bir yandan küresel kriz, bir yandan seçim öncesinde iktidarın istekleri Hazine'yi ve Dinçmen'i yordu. Kararını daha önce vermişti. Özel sektöre geçecekti. Türkbank'la ilgili soruşturma olayın tuzu biberi oldu. Dinçmen "Eğer ben bugün daha önceden programlandığı gibi emekliliğimi istemiyor olsaydım, bugün soruşturma onayı doğruysa istifa ederdim" dedi. Son anda Dinçmen'e yapılan yanlış ve haksız.

3 Yeni atama- Yener Dinçmen'in istafasından piyasalar çok fazla etkilenmedi. Faizlerde hafif bir çıkış yaşandı ama şok bir gelişme olmadı. Ancak Dinçmen'in yerine etkili bir atama yapılamazsa, ya da yanlış bir atama olursa, piyasaları karıştıracakm tohumlar da ekilmiş olur. Tıpkı 1994'deki Hazine yönetimi gibi.

Bir de IMF ve Dünya Bankası ile yabancılara nelerin olduğunu anlatmak gereği var. İki yılda üç müsteşarın ayrılması ve daha düne kadar IMF ile ilişkileri götüren kişinin işi bırakmasının inandırıcı açıklamaları yapılmalı. Yoksa ciddi şupheler doğmaya başlayabilir.

3 Yeni dönem fırsatı- Dinçmen görevi ekonominin kritik bir döneminde bıraktı. Yeni bir hükümet kurulacak ve önünde icraat yapabilecek bir süre olabilecek. Bir dizi yapısal reformların yapılma gereği ortada. Ekonomide istikrar ve canlanma için iyi bir programın hazırlanması ve IMF'nin desteğinin sağlanarak ekonominin önünün açılması fırsatı var. Bunun için öncelikle siyasilerin, reformların ve hazırlanacak programın arkasında durmaya ikna edilmesi gerekiyor. Bürokrasinin koordine edilmesi, Hazine'nin desteğininın sağlanması lazım. Dinçmen bunları yapabilirdi. İstifasıyla Hazine en başarılı ve en sevdiği müsteşarlarından birini yitirdi.

İstifasından kim yarar sağlar bilemiyoruz ama yerine isabetli bir atama yapılamazsa genel anlamda ekonomi ve Türkiye kayıplı çıkacak.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır