kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Çalışmayan kadınlar nasıl emekli olur?

Çalışan kadınlar emekli olur da, çalışmayanlar olmaz mı? Çalışmayan kadınlar da, isterlerse hem sigortalı olabilirler hem de belirli bir süre prim ödeyince emekli olabilirler.

Bağ-Kur Yasası'nın 79. maddesi ile ev kadınlarına önemli bir avantaj sağlanmakta ve "isteğe bağlı sigortalı" olma olanağı tanımaktadır. Ayrıca, yurt dışındaki vatandaşlarımızın yanlarında bulunan ve herhangi bir işte çalışmayan eşleri de, isteği bağlı sigortalılık hakkından yararlanabiliyorlar.

Ev kadınlarının ne yapması gerekiyor?
Herhangi bir işyerinde çalışmayan ev kadınlarının, isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için, "Bağ-Kur İl Müdürlükleri"ne yazılı olarak başvurmaları gerekiyor. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın çalışmayan eşlerinin ise, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekmektedir.

Başvurular posta ile de yapılabilir.

İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen ev kadınlarının, Bağ-Kur basamaklarının ilk onikisi arasından, diledikleri bir basamağı seçmeleri gerekmektedir. Daha önce, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşu kapsamında çalışmış olan ev kadınlarının ise, bu kurumlardaki hizmet süresi de gözönüne alınarak basamak belirlemesi yapılır.

İlk beş basamağı seçenler için, her bir basamakta bekleme süresi bir yıldır. Yediden onikiye kadar olan basamaklarda ise, bekleme süresi iki yıldır.

Yurtdışındaki vatandaşlarımızın yanlarında bulunan ve herhangi bir işte çalışmayan eşlerinin, isteği bağlı sigortalılık primleri "döviz olarak" ödenir.

Sağlanan sigorta yardımları
İsteğe bağlı sigortalı olan ev kadınlarına, Bağ-Kur'dan "yaşlılık ve malullük aylığı" bağlanmaktadır. Ölümü halinde de, yakını olan hak sahiplerine "ölüm aylığı" bağlanmaktadır. İsteğe bağlı sigortalı olan ve kadınları, "sağlık sigortası" hizmetlerinden de yararlanabilirler.

Bağ-Kur'un çalışmayan ev kadınlarına sağladığı sigortalılık ve emeklilik olanağından, birçok kişinin bilgisi olmadığından, ev kadınlarının önemli bir kısmı şu anda sigortalı değildir.

Çalışmayan bazı ev kadınlarının, 10 yıla kadar borçlanmak suretiyle, emeklilik avantajlarını arttırmaları ve süreyi kısaltmaları da mümkündür. Borçlanma olayını da, yakında bir başka yazı konusu yaparak açıklayacağız.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır