kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Atıl işgücü ofise dönüyor
İşte İnsan, evlendikten sonra iş hayatından ayrılan, üniversitede okuyan ve genç yaşta emekli olan kalifiye iş gücünü kazanmak için Ernst and Young ortaklığıyla büyük bir projeyi hayata geçiriyor

İşte İnsan yayın hayatına atıldığı günden bu yana birçok sektörün, firmanın, yöneticinin ve iş arayanların sesine kulak verdi. İşveren ve iş arayanları, doğru mesajlarla doğru platformlarda buluşturmaya çalıştı. Bunu yaparken, basının öncelikli görevlerinden birinin toplumsal faydayı gözetmek olduğunu bilerek hareket etti. Bu nedenle yaşanan sıkıntıları tespit etmek ve etkin çözümler bulabilmek için araştırmalar yaptı. İşte İnsan, bu haftadan itibaren Türkiye'nin en büyük danışmanlık firmalarından Ernst and Young ile birlikte geliştirdiği bir projeyi iş dünyasının tartışmasına açıyor.

Toplumun farklı kesimlerinden aldığımız görüşleri değerlendirdiğimizde, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin "yetişmiş ve kalifiye" iş gücü olduğunu gördük. Bu sıkıntının giderilmesi için her kesimden farklı öneriler geldi. Önerilerin geneli, kalifiye iş gücü için yeni kaynak yaratılması gerektiği yönündeydi. Ancak Türkiye'de atıl durumda bulunan, kalifiye ama keşfedilmeyi bekleyen geniş bir iş gücü potansiyeli bulunuyor.

İLK HEDEF KADINLAR
Bu geniş potansiyelin ilk kolunu iyi bir eğitim almış, belirli bir süre çalışmış, ancak evlendikten ya da çocuk sahibi olduktan sonra iş hayatından kopmak zorunda kalmış bayanlar oluşturuyor. Önceliklerini evlilik hayatlarına ve çocuklarına veren bu bayanların arasında, yöneticilik kademesinden, üst düzeydeki görevlerinden ayrılanlar bulunuyor.

Ancak bu bayanlardan büyük bir kısmı çalışma hayatına (hem evlerine hem işlerine zaman ayırabilecek şekilde) dönmek için fırsat arıyor. Kimi aradığı gibi bir iş bulamadığından, kimi de kariyerine uygun iş tanımlarıyla karşılaşmadığından özelliklerini iş dünyasında faydaya dönüştüremiyor.

Oysa bu kalifiye iş gücünün tekrar çalışma hayatına dönüştürülebilmesi için yapılacak tek şey firmalar tarafından uygun şartlarda iş imkanı sağlanması. Bunu yapan firmalar var. Örneğin Garanti Bankası, Cumartesi günleri açık olan banka şubelerinde bu tür iş gücünden yararlanıyor. Birçok eğitim kuruluşu kısa süreli eğitim programları için part-time olarak bu tür bayanları tercih ediyor.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ
Kalifiye eleman konusundaki ikinci durak, üniversitelerde okuyan gençlerimiz. Okuldan kalan zamanda günlerini boş geçiren ya da iş tecrübeleri olmadığı için tezgahtarlık, bilet satıcılığı yapmak zorunda kalan birçok genç var. Bu gençlerin, hiç değilse belirli ve işin yoğun olduğu dönemler için eğitimini gördükleri alanda firmaların bünyesine alınmalarında hem gençlerin hem de firmaların ortak faydası var.

GENÇ EMEKLİLER
Son durağımız ise sosyal güvenlik yasaları nedeniyle genç yaşta emekli olmuş, ama hâlâ çalışmak isteyenler. Görev aldıkları dönemde üst kademelerde çalışmış olan genç emekliler de firmalar için kalifiye ve ucuz iş gücü demek.

Bu tür talepleri olan bayanların, üniversite öğrencilerinin ve genç emeklilerin yapması gereken tek şey, öçgeçmiş ve taleplerini içeren zarfları Ernst and Young'a ulaştırmak. Bu doğrultuda talebi bulunan firmalar için de aynı şey geçerli. Bu talepleri, yerimizin elverdiği ölçüde İŞTE İNSAN'da da yayınlanacak. Ernst and Young İnsan Kaynakları Direktörü Aslıhan Özyıldırım ve ekibi, taraflardan gelecek her türlü talebi dikkatle inceleyerek değerlendirecek.

FİRMALAR NE KAZANACAK?
Peki, kalifiye iş gücünün yeniden iş hayatına kazandırılmasının firmalara nasıl getirileri olacak? Öncelikle, kaliteli, belirli bir seviyenin üzerinde ve en önemlisi ucuz iş gücüne sahip olacaklar. İşte bu noktada, İŞTE İNSAN da üzerine düşen görevi yerine getiriyor ve bu işten herhangi bir kâr beklentisi olmadığını, topluma fayda misyonunu yerine getirdiğini bir kez daha kanıtlıyor. Her türlü firmanın, bu tür işgücünü harekete geçirmek üzere vereceği ilanlar, İŞTE İNSAN'da ücretsiz olarak yayınlanacak. Ayrıca İŞTE İNSAN ve Ernst and Young, önümüzdeki günlerde her iki tarafın, yani işveren ve part-time iş arayanların bir araya gelecekleri bir de panel düzenleyecek. Karşılıklı beklentilerin tartışılacağı panel, genel katılıma açık olacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır