kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Lalenin tersi pek değerli
Van'ın Gevaş ilçesinde üretimine başlanan ve Hıristiyan alemince kutsal sayılan ters laleye, vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

Vali Abdulkadir Sarı, ters lalenin anavatanının bu bölge olduğunu belirterek, ''Ters lalenin üretimi yaygınlaştıktan sonra, Avrupa ülkelerine ihraç edeceğiz'' dedi.ÿGevaş Kaymakamlığı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ortaklaşa hazırladığı proje kapsamında deneme üretimi yapılan ters lalenin tanıtımını yapan Vali Abdulkadir Sarı, ters lale soğanının Avrupa ülkelerine ihracaatının yapılmaya başlamasıyla, yöre insanının önemli ölçüde gelir elde edeceğini söyledi. ÿVali Sarı, şöyle konuştu: ''Bu yıl 50 bin adet ters lale soğanını vatandaşlara dağıtıp çoğatılmasını sağlayacağız. Ters lalenin şu anda 1 milyon adet ihracaat kapasitesi vardır. Bunu Hollanda başta olmak üzere, Avrupa ülkelerine ihraç edeceğiz. Ters lale, kozmetik sanayinin yanı sıra ilaç sanayiinde de kullanılmaktadır.''

Kutsal çiçek
Vali Abdulkadir Sarı, yaptıkları araştırmalar sonuncu, ters lalenin Hıristiyan aleminde kutsal sayıldığını da belirterek, şunları söyledi: ''Hıristiyan aleminde bir inanç var. İsa çarmıha gerildiğinden bu yana bu çiçek boynunu büküp ağlıyormuş. Onun için bunu kutsal sayıyorlar. Hıristiyanlar, bahçelerinde bunu bulundurmayı inançları gereği kutsal sayıyor. Bu nedenle büyük ilgi gösteriyorlar.'' ÿGevaş Kaymakamı Bekir Sıtkı Dağ ise, 3 ay gibi kısa bir sürede kendi bahçesi ve bir vatandaşın arazisinde ekilen soğanlardan 6 bin adet ters lale yetiştirildiğini belirterek, ''İnköyü kırsalında yetişen ters lale soğanından bir adet getirerek bahçeye ektim. Bire dört soğan veren ters lale, kısa sürede binlerce çoğalıp üredi. Bu benim dikkatimi çekti. Konuyu bilim adamlarıyla ele alarak hemen bir proje başlattık. Şimdilik Avrupa ülkelerinden bir milyon adet sipariş geldi. Bunu, ancak 3 yıl gibi bir zamanda tamamlayıp ihraç edeceğiz'' diye konuştu.

ZUHAL ERGÜZEL (SHA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır