kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kadın kuruluşlarından tepki
TBMM yemin törenine türbanıyla gelmesi ile birlikte Türkiye gündemine oturan Merve Kavakçı, bu konuda tutumunu değiştirmezken, tüm kadın kuruluşlarından Kavakçı'ya tepki yağıyor.

2 Mayıs günü TBMM'nde gerçekleştirilen yemin törenine türbanıyla katılmasıyla dikkatleri üzerine çeken Merve Kavakçı, türbanını çıkarmama ve türbanıyla yemin etme konusunda ısrarını sürdürüyor. Kavakçı, kamuoyunun gerginliğinin kendisini gergin, sinirli ya da kızgın yapmadığını söylüyor. Gergin, sinirli ve kızgın olmamasının gerekçesini de, "Çünkü ben haklıyım" diyerek açıklıyor.

Bu arada Kavakçı'nın partisinden de çatlak sesler yükseliyor, partisindeki milletvekilleri "Kendi tercihidir. TBMM'ne nasıl isterse öyle girer," diyorlar. Merve Kavakçı ise, "Ben halkın temsilcisiyim. Beni halk seçti. Türbanımla TBMM'ne gireceğim, yemin edeceğim. Seçildiğimde de, mazbatamı alırken de türbanlıydım. Neden bu zamana kadar kimse birşey söyledi?" diye soruyor. Ancak İstanbul birinci bölge dördüncü sıradan milletvekili olmanın bireysel bir kazanım olmadığını, o sıraya FP kimi koysa seçileceği de gözlerden kaçmıyor.

Kavakçı, TBMM'nin iç tüzüğünün değişeceğini ve kendisinin türbanıyla TBMM'ne gireceğini, kendisine karşı çıkanların da "demokratikleşerek", tutumlarını değiştirmelerini beklediğini söylüyor.

Kavakçı TBMM'ne türbanlı girme konusundaki tavrını değiştirmeyeceği konusundaki kesin sözleriyle krizin süreceğinin işaretlerini veriyor. Merve Kavakçı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne türbanıyla gelmesi ve türbanı konusunuda MHP milletvekili Nesrin Ünal'ın tersine son derece tutucu ve ısrarcı olması, tüm Türkiye gibi pek çok kadın kuruluşunun da tepkisi çekti. Kadın kuruluşları Merve Kavakçı'nın Meclis'te yemin etse dahi "Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağına" dair yeminin geçersiz olacağı görüşündeler. İşte kadın derneklerinin açıklamaları:

"Kadınlar gerici geleneklerin, inanışların çemberinden bilimle ve aydınlanmacı politikalarla kurtuldular. Bugün başınızda TBMM'ne taşımak istediğiniz türban, Türk halkının yazması değildir.

TBMM kamu alanıdır. Kamusal alan da, laik alandır. TC Anayasası, yasalar ve iç tüzükler bunu açıkça ifade etmektedir. Bırakınız, Genel Kurul salonunu, TBMM'nin bahçesinden başlayarak tüm çalışma alanları kamusal alandır.

Ülkemizin her yanının sorunlarla kuşatıldığı bu dönemde ulusun önünü tıkamayın. Ülkemiz üzerine oynanan oyunların aleti olmayın. Bütün bunları yapabilmek için başınızdaki ve aklınızdaki esaret çemberini atın."

Seçimle gelinen görevlerde kadın temsilci sayısını arttırmak amacıyla kurulan Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği KA.DER'den yapılan açıklamada, Kavakçı'nın, laik cumhuriyete bağlılığını kuşkuya düşüren bir tavır sergileyerek Meclis'i gereksiz bir kavga ortamına sürüklediği belirtiliyor. Bir kadın milletvekilinin, laik cumhuriyeti içlerine sindirememiş, fanatik siyasetçilerin elinde 'oyuncak' olmasını esefle karşılayan KADER, yaptığı açıklamada, şöyle bir çözüm önerisi sunuyor: "TBMM iç tüzüğünün öncelikle ele alınmasını ve kadın milletvekillerinin giyim kuşamlarıyla ilgili herhangi bir tartışmaya yer vermeyecek şekilde düzenlenmesini talep etmektedir."

"Yemini geçersiz olacaktır"
Olay üzerine Kadın Haklarını Koruma Derneği adına açıklama yapan Genel Başkan Gönül İşler, "Türkiye Cumhuriyeti demokratik ve laik bir hukuk devletidir. Milletvekili seçilen Merve Kavakçı'nın türbanlı olarak Meclis'te yemin etmek istemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na, örf ve adetlerimize aykırıdır. Başına peruk takarak yemin etse dahi, yemini geçersiz olacaktır. Zira, Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağına dair yemini, bu ilkeleri dışlayan bir kişiyi bağlamayacağına göre, bu yemini etmemesi en uygun hareket olacaktır. Kendisini Türk kadınları olarak kınıyor ve Türk kadınının yolunu aydınlatacak tek ışığın Atatürk ilkeleri olduğunu bir kere daha haykırıyoruz," diyor.

Duyarlılığa çağrı
İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nazan Moroğlu da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sistemli bir şekilde Cumhuriyet'in laiklik ilkesini yıkmak isteyenler 'türban'ı ideolojik simge olarak bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde devlete meydan okuma aracı olarak kullandılar. Olay, insan hakları, bireyin özgürlüğü kavramına sığınılarak yanıltıcı bir şekilde Merve Kavakçı'nın kişisel tercihi olarak gösterilmekte, partinin bu işe karışmadığı imajı sergilenmektedir. Bir milletvekilinin türbanlı olarak ant içmesi ve Meclis çalışmalarına katılmasının mümkün olmadığı, Anayasa Mahkemesi'nin, Danıştay'ın ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin türbanla ilgili kararlarında ve anayasamızın 24. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Hem 65 yıldır görev yapan 158 kadın milletvekilinin başörtüsüz olarak Meclis'te yer alması teamülü gereği hem de Cumhuriyetimiz'in demokratik, laik bir hukuk devleti olması ilkeleri gereği, Meclis iç tüzüğünde türbanla ilgili açık bir hüküm bulunmamasından hareketle türbana yasal destek aranması boşuna bir çabadır. Devlete meydan okumak isteyenleri ve tepkisiz kalarak adeta onlara destek verenleri kınıyor, Cumhuriyetimiz'in demokratik, laik ilkelerini korumak için duyarlılık gösterenleri kutluyoruz. Kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır