kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Brezilya'nın hızlı dönüşü
'Küresel krizin en son ve en büyük kurbanı' olarak nitelenen Brezilya, çabuk toparlandı

Ocak ayında küresel mali krizin son ve en büyük kurbanı olarak bakılan Brezilya, sürpriz bir biçimde kendini toparladı. Bovespa Endeksi, Ocak'ın karanlık günlerinden bu yana yüzde 65 arttı, yine Ocak'ta dibi gören ulusal para birimi Real, o günden beri ABD Doları karşısında yüzde 22 değer kazandı. Diğer yandan uluslararası piyasalarda Brezilya bonoları kıymete bindi. Brezilya, uluslararası piyasalarda başarılı bir biçimde 5 yıl vadeyle 2 milyar dolar borçlandı. Hemen ertesinde 1 milyar dolarlık başka borçlanma gerçekleştirildi.

Tüm bu gelişmeler Latin Amerika uzmanlarını şaşırtmaya yetti. Goldman Sachs'ın ekonomisti, "Hepimiz bir dönüş bekliyorduk, ancak canlanmanın ve Brezilya'nın sermaye piyasalarına dönüşünün hızı konusunda çok şaşırdık" diyor.

Brezilya'ya ilişkin beklentiler de olumluya döndü. Ocak ayında doğrudan yatırımların 12 milyar dolar olacağı tahmin ediliyordu. Şimdiki beklenti 17 milyar dolar. Yine Ocak ayında yüzde 25 olan enflasyon tahmini 10'a düşürüldü. Faiz oranları yüzde 45'ti, şimdi 22'ye düşmesi bekleniyor. Ekonominin yüzde 5 daralacağı tahmin ediliyordu, şimdi yüzde 2-3 daralmayla yılı atlatacağı sanılıyor.

Yapısal sorunlar duruyor
Peki, neler değişti. Gerçi, eyaletlerin borçlarını ödemesi konusunda olumlu bir adım atılmadı, bütçe açığını düşürecek önlemler konusunda Parlamento hâlâ tembel davranıyor, işsizlik ve yoksullukta azalma yok. Ancak, Merkez Bankası'nın başına gelen Arminio Fraga, Real'i serbest dalgalanmaya bıraktı ve başarılı bono satışını gerçekleştirerek istikrarı getirdi. Ancak, en önemlisi küresel mali krizin sona ermesi oldu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır