kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Faizde düşüşe devam
Hazine Müsteşarı Dinçmen'in istifasının ardından gelen satışlar kısa sürdü. Faiz gün sonunda yüzde 92'ye kadar geriledi.

Piyasalar iki gündür beklenmedik gelişmelerle sarsılıp, dengesini yeniden buluyor. Önceki gün beklenenin üzerine açıklanan enflasyona paralel kur artışının da hızlandırılacağı endişesiyle dalgalanan piyasa, dün de Hazine'den yapılan açıklama ile sarsıldı.

Türkbank'la ilgili soruşturma açıldığının basında yer almasının ardından, Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen'in istifa ettiğini açıklaması ilk etapta faizleri yaklaşık 1 puan kadar yukarı itti. Piyasada Hazine Müşteşarı Yener Dinçmen'den sonra Merkez Bankası Gazi Erçel'in de istifa edebileceği konusunda endişe duyuldu. Siyasi belirsizliğin olumsuz etkisini en aza indirgeyen Hazine-Merkez Bankası uyumunun zedeleneceği tedirgiliği, satışlarda önemli rol oynadı.

Ancak Erçel'in görevinin başında olduğuna dair çeşitli basın organlarında yaptığı açıklama, piyasadaki sıkıntıyı hafifletti. Sonuç olarak bono faizleri önceki gün kapanışın da altına indi.

En çok düşüş 7 Haziran 2000 vadeli tahvilde geldi.

Rekor kâr
Hazine'nin önceki gün yüzde 96.96 bileşik faizle sattığı bu tahvil, dünün yıldızydı. Faizi kapanışta yüzde 92'ye doğru indi. Bir günlük kazanç yüzde 7'nin de üzerinde oldu. Hazine'nin bu tahvilde 1.1 katrilyonun üzerinde satış yaptığı gözönüne alınırsa, kâğıt bazında sistemin kârı 35 trilyon liraya ulaştı. Vadesi 2000'e sarkan diğer kağıtlarda faiz düşüş daha sınırlı oldu.

Borsadan rekor
İMKB dün yeni tarihi zirvesine çıktı. Son olarak geçen hafta çarşamba günü 5.483 puanla kapanış rekorunu kıran İMKB-100 Endeksi, dün ikinci seans sonunda yüzde 2.36 oranında değer kazanarak 5.583 puana ulaştı ve zirveyi yükseltti. İşlem hacmi ise yaklaşık 150 trilyona dayanarak, salı günkü tutarın yüzde 12 üzerinde seyretti.

Borsa ilk seansa yükselişle başladı. Hazine Müsteşarı Dinçmen'in istifasıyla yönünü hafif aşağıya doğru çevirdi. Ancak piyasanın klasikleşen gözde hisselerine gelen alımlarla tutunmayı başardı. Toplam işlem hacminde ağırlığı bulunan Sabancı Holding, Doğan Holding, Erdemir gibi hisselerdeki yüzde 10'a varan yükselişlerle de rekorunu kırdı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır