kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Petroldeki artış sürebilir
Uzmanlar, OPEC üyelerinin Nisan ayından itibaren üretimi kısma kararına uyduklarını ve kısa vadede petrol fiyatlarındaki yükselişin süreceğini savunuyor

Petrol fiyatlarındaki yükselişin sürmesi bekleniyor. Mart sonunda OPEC üyeleri günlük üretimi Nisan ayından itibaren yüzde 2.7 kısma kararı aldığında, hareketlenen petrol fiyatları karşısında ekonomi bürokrasisi 'Brent petrolün varil fiyatı 18 dolara çıkarsa tehlikeli' demişti. Petrol fiyatları varili 18 dolara doğru ilerken, Türkiye'de enflasyon da fiyatlardaki yükselişle beraber burnunu kaldırdı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, önceki gün enflasyondaki düşüşün sürmesi için 'İnşallah petrol fiyatları düşer' temennisinde bulundu. Ancak, fiyatların düşeceği yok gibi. The New York Times'ta yer alan bir habere göre dün varil başına 18.68 dolardan işlem gören Haziran vadeli Batı Teksas petrolünün kısa vadede 20 doların üzerine çıkması bekleniyor.

Kotalara uyuluyor
The New York Times'ın haberine göre, OPEC üyelerinin bu veya gelecek hafta, üretimde kısıntı kararına uydukları yolunda ortak bir açıklama yapması bekleniyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanlığı'nın da, önümüzdeki günlerde 'kısıntı kararına Nisan ayında yüzde 80 oranında uyulduğu, bu ay hedefin oranı yüzde 100'e çıkarmak olduğu' yönünde bir açıklama yapması bekleniyor. Bilindiği gibi OPEC ve bazı büyük üreticiler Nisan'dan itibaren günlük üretimi 2.1 milyon varil anlamına gelen yüzde 2.7 oranında kısma kararı almıştı. Bu kararla petrol fiyatları tırmanışa geçti. Şubat'ta 10 doların altına inen Brent petrolünün haziran vadesi dün 16.68 dolardan işlem gördü.

Fiyatların artışında, Amerikalıların tatil için yollara çıkma mevsiminin gelmesi, Kaliforniya'da bazı rafinerilerde yaşanan üretim sorunu, krizden sonra Uzakdoğu'dan gelen talebin artmaya başlaması etkili olmuştu.

Salomon Smith Barney'e göre, bu faktörlerin ışığında Batı Teksas petrolü kısa vadede 20.50 dolara çıkabilir. Ancak, Haziran'dan itibaren bazı üyelerin gizlice kotaları aşmasıyla fiyatlar inişe geçebilir.

Türkiye'de durum
İç piyasada petrolün tek patronu olan Tüpraş ise, Brent petrolün varil başına 18 dolara çıktıktan sonra gevşemesini bekliyor. Hesabını 1999'da varil başına ortalama 14.75 dolara göre yapan Tüpraş, son 3 ayda fiyatlar 9 dolardan 17 dolara çıkarken kar etti. Tüpraş yetkilileri, fiyatlar çıkarken en zorlu dönemi başarıyla atlattıklarını söylüyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır