kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İhracat'ta 'Megane' artışı
Nisan ayında ihracat yüzde 4.7 yükselirken, Renault Megane satışlarıyla ivme kazanan otomotiv ve yan sanayindeki artış yüzde 61.7'yi buldu

Türkiİye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Nisan ayında ihracat yüzde 4.7 artarak 2 milyar 39 milyon dolara yükseldi. İhracattaki artışta en önemli pay yüzde 61.7 artarak 229 milyar dolara çıkan otomotiv yan sanayinde gerçekleşti. Özellikle yeni başlanan Renault Megane ihracatının toplam otomobil dış satışlarını yüzde 150 artırarak yılın ilk dört ayında 162.1 milyon dolara cıkarması Türkiye'nin genel ihracat verilerini de olumlu etkiledi. Otomotiv ve yan sanayi ihracatının toplama oranı ilk dört ayda 9'a nisan ayında da yüzde 11'e yükseldi. Oransal olarak zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzde 576 artarken, meyve sebze ihracatı da yüzde 71.5 arttı.

İlk dört ayda düşüş
Yılın ilk 4 aylık döneminde ise ihracat yüzde 3.2 gerileyerek 8 milyar 545 milyon dolara indi. İlk dört ayda hazır giyim ihracatı ve tekstil ihracatı aynı kalırken; otomotiv ve yan sanayi ihracatı yüzde 35 arttı. Toplam içinde sektörün qayı yüzde 6'dan yüzde 9.2'ye yükseldi.

Gelişim istikrarsızTİM Başkanı Okan Oğuz, geçen yılın ortalarında başlayan ve düşüş eğilimine giren ihracatın, 1999'un ilk aylarında beklenen performansı gösteremediğini belirtti. 1998'de göre bu yılın Ocak ayında yüzde 14.6 düşüş, Şubat'ta yüzde 0.9 artış, Mart'ta yüzde 6.3 düşüş, Nisan ayında da yüzde 4.7 artış kaydedildiğine dikkat çeken Oğuz, 'İhracat istikrarsız bir seyir izliyor. Bunun temel nedeni, ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanamamış olmasıdır. İhracat ekonominin aynasıdır' dedi. Kimi aylarda elde edilen artışın ihracatçıların özverilerinin eseri olduğunu dile getiren Oğuz, 'Siyasetçi de Türkiye'nin ihracatını düşünmek durumundadır. Yeni hükümetten, istikrarı sağlamasını ve ihracatı artırıcı önlemleri öncelikli olarak ele almasını bekliyoruz' diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır