kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ankara'da şok istifa
Emekliliğini daha önce kararlaştıran Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen "Türkbank soruşturmasını öğrenseydim yine istifa ederdim" dedi

Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen'in sürpriz emeklilik kararı ekonomi bürokrasisinde şok etkisi yarattı. Dinçmen, dün saat 12.30'da Hazine Toplantı Salonu'nda tüm mesai arkadaşlarıyla veda için biraraya geldi ve hafızalardan silinmeyecek bir konuşma yaptı. Bürokratlara, "Devlete küsmeyin ve yalnızlığa kapılmayın. Çağdaş Türkiye'ye sahip çıkın. Cesur olun" tavsiyesinde bulunan Dinçmen, gözyaşları ve alkışlarla salondan ayrıldı.

7 Mayıs'ta Hazine Müsteşarlığı'nda 1.5 yılını dolduracak olan Diçmen, Hazine binasından ayrılırken 19 numaralı kırmızı plakalı makam arabasına binmeyi reddetti. Hazine kampusunu yürüyerek terkeden Dinçmen 06 T 0779 plakalı ticari taksiyle evine gitmeyi tercih etti. Dinçmen, kendisine sorulan, "Kırgın veya kızgın mısınız?" sorusuna ise şu karşılığı verdi:

"Ben, ikinci defa müsteşarlıktan ayrılıyorum. Bir sürü görevlerde bulundum. Görevlerden ayrılırken hiçbir zaman devlete küsmedim. Hep devletimi çok sevdim. Hiçbir şeye hiçir kimseye kırgınlık duymuyorum. Eğer ben bugün daha önceden programlandığı gibi emekliliğimi istemiyor olsaydım, soruşturma onayı doğruysa istifa ederdim. Müsteşarlığım sırasında desteğini esirgemeyen hep moral veren medyanın değerli mensuplarına şükranlarımı sunuyorum. Benden onu esirgemediniz. Sizlere minnetim büyüktür. Hazine'deki arkadaşlara veda ettim. Sizlere de Allahaısmarladık diliyorum." Dinçmen, bürokratlara yönelik konuşmasının ilk bölümünü yöneticilere ayırdı ve şunları söyledi:

"Terfi ettireceğiniz meslektaşlarınızı sevdiklerinizden değil veya arkası torpilli olanlardan değil, beğendiklerinizden seçmenizi öneriyorum. Beğendiğiniz kişi kızdığınız hatta yarın size rakip olabilecek kişiler de olabilir. Bundan korkmayınız. Yeteneğine, bilgisine, ülke severliğine inanıyorsanız; herhangi bir nedenle sevmeseniz bile, onu seçmeye çalışın. İyi amir, kendisi için zor bile olsa, 1. Sınıf insanla çalışmak istemelidir."

Sel vekalet edecek
Dinçmen'in yerine, Müsteşarlığa vekaleten Müsteşar Yardımcısı Cüneyt Sel'in getirildiği öğrenildi. Cüneyt Sel, Dinçmen'in emekliye ayrıldığı 4 Mayıs itibarıyle vekalet görevini yürütecek.

Erçel: Çok üzüldüm
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen'in emekliye ayrılmasına üzüldüğünü belirtti. Gazi Erçel, şunları belirtti: 'Dinçmen'in emekliye ayrılmasına üzüldüm. Kendisi ile zorlu bir dönemde uyumlu ve iyi bir çalışma yaptık. Emekliye ayrılmasının daha önce alınmış bir karar olduğunu biliyorum. Bu nedenle soruşturma konusu ile ilgisinin bulunmadığı inancındayım. Soruşturma açılması konusuna üzülmekle birlikte ciddi bir yönü olduğu inancında değilim. Ancak bu tür soruşturmaların gerçeklerin ortaya çıkması açılarından iyi bir yöntem olduğuna da inancım tamdır.'

36 yıllık arkadaşını koruyamadı
ANKARA- Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay, 36 yıllık yakın çalışma arkadaşı Hazine Müsteşarı Yener Diçmen'i koruyamadı. Uluğbay, Türkbank ihalesi nedeniyle hakkında soruşturma açılan Dinçmen'in emeklilik dilekçesini "apartopar" işleme koymak zorunda kaldı.

Dün sabah alelacele Başbakanlık Merkez Binası'na giden Uluğbay, Özkan'ın attığı imzanın gerekçesini öğrenmek ve başlatılan süreci dondurmak için çaba sarfetti, ancak ok yaydan çoktan çıkmıştı. Uluğbay, basınla biraraya geldi ve şunları söyledi:

" Sayın Diçmen, seçimlerden önce emekliliğini istedi. Ancak Sayın Başbakan hizmetlerinden yararlanmak istediklerini belirtmiştir. Seçimlerin öncesinde bana emeklilik arzusunu yineledi. Ayrılmamasını istirham ettim. Bu ayın 3'ünde tekrar emekli dilekçesini sundu. 4 Mayıs itibariyle emekliliği uygun görüldü. "

Dinçmen'i emekli ettiren yazı
Okan MÜDERRİSOĞLU

ANKARA - Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Türkbank İhalesi için soruşturma onayı alması ekonomi bürokrasisinde tam anlamıyla depreme yolaçtı. Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen, bu gelişme üzerine "emekliye" ayrılırken Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel soruşturma sonuçlanıncaya kadar göreve devam kararı aldı. Bankacılık sektöründen sorumlu Hazine Müsteşar Yardımcısı Osman Tunaboylu, Başbakan yardımcısı Hikmet Uluğbay'la görüştü. Tunaboylu, izin ve emeklilik dilekçesi hazırladı.

Diçmen'i emekliliğe götüren süreç, 55. Hükümet'in Türkbank İhalesi'ne ilişkin iddialar üzerine "gensoru" ile düşürülmesinden sonra başladı. Başbakanlık Müfettişleri'nin kendisi hakkında soruşturma talebinde bulunduğunu öğrenen Dinçmen derhal emekli olmak istedi. Ancak, Bülent Ecevit'in başkanlığındaki 56. Hükümet'te Hazine'nin sorumluluğu Dinçmen'in 36 yıllık arkadaşı Hikmet Uluğbay'a verilince emeklilik kararı askıya alındı. Dinçmen'in "gurur meselesi" yaptığı bu konunun, kendisini ve diğer üst düzey bürokratları incitmeyecek tarzda çözüleceği söylendi.

Dinçmen'in sorumluluğu
Ancak Başbakan Ecevit'in KKTC'de, Başbakan Yardımcısı Uluğbay'ın IMF görüşmeleri için ABD'de bulunduğu sırada, Başbakan Vekili olarak Hüsamettin Özkan'ın verdiği "onay" hesapları altüst etti. Özkan'ın yakın çevresine, "İncelemenin genişletilmesi yönünde bir yazıydı. Bürokratlar böyle bir yazı yazmış, buna onay vermemek olur mu?" dediği raporda, Türkbank ihalesiyle ilgili olarak özetle şu bilgi ve değerlendirmeler yer alıyor:

* Merkez Bankası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, 4 Ağustos'ta yapılan ihalenin ardından sonuçları ön izin için Hazine Müsteşarlığı'na gönderdi.

* Hazine, ihalede verilen teklifleri ve teklif sahiplerini değerlendirdikten sonra Banka Kambiyo Genel Müdürlüğü kanalıyla Ağustos sonunda ilginç bir yazı hazırladı.

* Bu kritik yazıda, Korkmaz Yiğit'in şirketinin kaynakları ve varlıkları değerlendirildi, şirket yöneticilerinin yapılacak ödemeler için lüks konut inşaatlarının satışından elde edilecek gelirin kullanılacağı yolundaki beyanlarının tatmin edici olmadığı belirtildi.

*Ayrıca Türkbank İhalesi konusunda basında yer alan "tehdit" ve "fesat" iddialarına da yazıda yerverildi ve "Hukuken bir engel bulunmamakla birlikte devir işleminin onaylanıp onaylanmayacağı takdirlerinize arz olunur" denildi. - Ancak bu içerikteki iki yazı müsteşarlık ve bakanlık makamından onay almadı.

4 Eylül 1998 tarihli ön izin yazısında ise Korkmaz Yiğit ve şirketleriyle ilgili yorumlara yerverilmedi.

* Yazı, Müsteşar Yardımcısı Osman Tunaboylu, Müsteşar Yener Dinçmen ve Bakan Güneş Taner imzasıyla gönderildi. Başbakanlık müfettişleri bu durumu Dinçmen için "sorumluluk" nedeni saydılar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır