kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Havada komedi
2.5 saatlik yolculuğu 30.5 saatte tamamladı

Bir uçak ne kadar rötar yapabilir? 1, 2, 3, 5 ya da 10 saat? Amerika'da Northwest Havayolu şirketi, 2 Ocak'ta düzenlediği St. Martin-Detroit uçuşuyla tarihe geçti. Ancak komedi filmlerinde görülebilecek bir yolculukla, şirketin Boeing 757'si 2.5 saatlik mesafeyi 30 saat 34 dakikada kattı. İşin ilginç tarafı uçak ne kaçırıldı ne de arıza yaptı... 190 yolcuyu birbirleriyle ve pilotlarla gırtlak gırtlağa getiren yolculuğun baş düşmanı kar ve prosedürler...

İLK KAVGA KOLTUKTAN ÇIKTI
Wall Street Journal'ın manşete çıkardığı bu kabus yolculuk için kemerlerinizi bağlayın. Yer: Karayip Adaları'ndan St. Martin adası. Saat 15:00. 153 tatilci sırayla uçağa alınırken, bilgisayar sistemi çöktü.İki çifte aynı koltuk verilmişti. Ağız dalaşı başladığında araya pilot Robert Patchett girdi. 3 saat sonunda pilot Goldsteinler'i buisness sınıfına oturtarak çözüm getirmek istedi...

KAR GELİYORMUŞ
17:40 sularında uçak kalkış yaptı. 54 yaşındaki öğretmen Barbara Ruskin başlarına geleceklerini sezmişçesine "CNN'i izledim. Detroit'te kar varmış" diye ortaya tartışma konusu attı. Goldsteinler'in kavgası sırasında yolcularla arkadaş olan mürettebat, "Bize öyle bir haber gelmedi" diye yaptığı açıklama ile ortalığı sakinleştirdi.

ZORUNLU İNİŞ İLK RÖTAR
153 yolcunun kaderini belirleyecek olan telsiz uyarısı, pilota 5 dakika sonra ulaştı: Detroit üzerinde yoğun kar yağışı var. Tampa kentine inin... Saat 20:03'te Tampa'ya iniş yapan pilot, Detroit'e geldiklerini zanneden yolculara durumu anlatana kadar akla karayı seçti. Şirket yetkilileri, uçağa 40 yolcu daha eklediklerini açıkladı. Ancak Detroit'teki yağış yüzünden yolculuğa ara verilmesi kararı alındı: Tampa'da kalınacağını açıklandı.

SAAT 05:00'DA GÖRÜŞÜRÜZ
Saat 05:00'da alanda buluşma sözü verildi. Northwest yetkilisi, "Kurallara göre yarın öğleden önce uçacağız" deyince ekipte bir panik başladı. Yolculara ulaşılmaya çalışılsa da 51'ine haber verildi. Mürettebat ile 51 yolcunun öğle saatlerinde gelmesi, sabahın köründe alanda dikilen 139 yolcuyu çileden çıkardı.

ALANDA 8 SAATLİK KABUS
Ve yolculuk başladı. Detroit'e uçak vardığında günlerden Pazar'dı. Saat de öğleden sonra 14:45... Kabus sona ermemişti! Havaalanındaki yolcu girişlerini kapatmıştı. 2 saatte yolcuların alana girişi sağlanacaktı. Pilot, ışığı ve ısıyı sağlamak için yardımcı motor dışında bütün motorları kapattı. Yolculara kötü haberi yumuşatarak vermek zorunda kalan pilot, ilk prosedürü çiğnedi: Yolcu otobüsleri girişlerden çıkamıyor. Uçakta vakit geçirmemiz gerekiyor. Kokpiti gezmek isteyen var mı?"

KAPIYI AÇMAK İSTEDİ
Bu, pilota pek fazla zaman kazandırmadı. Çünkü bitkin yolculardan azı kokpitle ilgilendi. Yolcular, videoya konulan Uzay Yolu filmini izlerken sakinleşmişti. Taa ki bir yolcu okuduğu kitabı anlamadığını söyleyip videoyu kapattırmaya çalışıncaya kadar! Kitabı üzerine gelenlerin üzerine fırlatıp kavgayı başlatan yolcu zor durduruldu. Bu arada bir yolcunun daralıp da uçağın kapısını açmak için ayağa fırladığı belirtiliyor. Sıkıntıdan uçakta volta atmaya başlayan yolcular hostesin yeni bir kötü haberiyle yıkıldılar: Yiyecek ve içeceğimiz sona erdi! Yolcular sıkıntıdan kumar oynamaya başladı. Pilot ikinci kuralı çiğniyordu.

UÇAK KUMARHANEYE DÖNDÜ
Girişe kaç dakika içinde varacakları, varıp varmayacakları yolcular için ciddi anlamda bahis oyunu oldu. Yolcular bu sefer de buisness sınıfı için ayrılan içkilere yöneldiler. Pilot ikinci saatin sonunda üçüncü kuralı da çiğneyerek stoktaki kokteylleri herkese dağıtmaya başladı. Alanda bekleyişte üçüncü saat... Tuvaletlerden sigara dumanı gelmeye başladı. Alkollü kokteyller de bitti. Mürettebat, bira ve votkayı para ile satınca iki yolcu, hostlardan birine saldırdı.

TUVALET BORUSU PATLADI
Bekleyiş... 4.5 saat... Tuvaletlerden pis kokular sızmaya başladı. Sigara dumanı tüm uçağı sardı. Ancak dışarıda hava eksi 30 civarında olduğunda bebeği olanlar kapıların açılmasına karşı çıktı. 5'inci saat... Etraf bira kutularından geçilmiyordu ki, sol taraftaki tuvaletlerden biri patladı! Bu dakikadan sonra ipler koptu. 4 yolcu atlamak için kapılara hücum etti. Mürettebat yolcuları zor tuttu.

AVUKATLAR KÖŞE OLDU
Bahtsız pilot, herkesi sakinleştirip '15 dakika içinde sizi indiremezsek kapıları açacağım" diye söz verdikten sonra tüm kinini kontrol kulesine kustu... Kontrol kulesinden gelen cevap daha da çıldırtıcıydı: "Niye karşınızdaki girişe yaklaş mıyorsunuz?" Boşu boşuna kahır çeken 190 yolcu 6 saat 57 dakika sonra kabustan kurtuldu. Ancak bu yolculuk 6 yolcu için inanılmaz keyifli geçti. 6 avukat, Northwest aleyhine açılan 184 davayı üstlendi!


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır