kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sırplar yolun sonunda
Miloseviç'i durduracağız Hedefimiz kesindir

Amerika Devlet Başkanı Bill Clinton, Almanya'nın Rheinland-Pflaz eyaletine bağlı Spangdahlem'deki ABD üssünde görev yapan 4 bin havacı ve yer personeline hitap etti. Burada görev yapanların zor şartlar içinde ve özveriyle çalıştıklarını söyleyen Clinton, dinlenmeden art arda uçtuklarını, havada ikmal yaptıklarını ve hedefleri vururken her türlü hava savunma tehlikesine göğüs gerdiklerini belirtti. Amerika başkanı, "Tüm görevlilere minnettarız, yürekten teşekkür ediyoruz" dedi.

Dinleri farklı diye
"Filo görevlileri geçmişte de insani görevler üstlendi" şeklinde konuşan Clinton, aynı birliklerin Türkiye'deki deprem felaketzedelerine yardım götürdüklerini, Bosna'ya yardım taşıdıklarını unutmadıklarını belirtti. Clinton alkışlarla kesilen konuşmasını şöyle sürdürdü: "Buradan Yugoslavya'ya karşı sürdürülen hava harekatının sebebini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu harekat başlamadan Kosova'da bütün suçu atalarından farklı bir din, farklı bir ırk miras alan 1 milyon 800 bin insan yaşıyordu. Kadın erkek, çocuk 1 milyon 500 bin kişi sınırdışı edilmiş, öldürülmüş ırzına geçilmiş. Miloseviç kendi dikta yönetimini garanti altına alabilmek için halkına hedefler göstermiş, Kosova'ya 44 bin askerini 300 tankını gönderip masum insanları etnik temizleme kampanyasıyla evlerinden atıp, yurtlarını tahrip etmiştir.

İnsanlar binlerce yıl önce de din savaşıyla bir yere varamamışlardır. Biz Amerikalılar gücümüzü farklı ırklardan farklı dinlerden olan insanların yeteneklerini birleştirmesinden alıyoruz ve ileri gidiyoruz. Okulda, çocuklarını, farklı dinden olan çocukları öldürmekle kışkırtanların ne Avrupa'da ne dünyanın başka bir ülkesinde yeri yoktur. Geçmişte faşizme karşı kazandığımız gibi savaşı kazanacağız."

Sırplar çok kayıp verdi Savaşı kazanacağız
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Wesley Clark, Yugoslavya'ya karşı sürdürülen müttefik harekatla Sırp hava savunmasına ciddi zararlar verildiğini söyledi. Clark, Amerika Başkanı Bill Clinton'ın Almanya'daki Spangdahlem Amerikan üssünü ziyaret etmesi dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, "Bizim bu savaşı kazanacağımız konusunda iyimserim. Gittikçe daha zayıf duruma düşen Slobodan Miloseviç ve birlikleri, bu savaşı kazanamayacağını biliyor. Biz ve askerlerimiz de bunu biliyoruz" dedi.

Sırplar çöküyor
Clark, savaşın sona ermesi için Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Milseviç'e bağlı askeri birliklerin Kosova'dan çekilmesi, mültecilerin evlerine dönmesi ve Belgrad yönetiminin uluslararası toplumun ileri sürdüğü şartları yerine getirmesi gerektiğine işaret ederek, "Miloseviç'in bu şartları kabul ettiğini alenen açıklaması, hem Sırbistan hem de bütün Yugoslavya'nın yararına olacaktır" ifadesini kullandı.

Clark, NATO'nun stratejik olarak Miloseviç ile üst düzey askeri ve polis komutasını hedef seçtiğini belirterek, Batılı ittifakın Kosova'da bulunan Yugoslav askeri birliklerine karşı da taktik operasyonlar düzenlediğini ifade etti. Saldırılarda ciddi zararlar alan Sırp hava savunmasının, NATO savaş uçakları için daha az bir tehlike oluşturduğunu ifade eden Clark, Sırp komuta merkezine art arda düzenlenen hava saldırılarıyla, Miloseviç ile kara birlikleri arasındaki emir komuta zincirinin zorlaştığını vurguladı. Clark, "Kazanmaktayız, Yugoslav yönetimi ve silahlı kuvvetleri yıkılmak üzere" dedi. NATO Askeri Komite Başkanı Alman General Klaus Naumann da Clinton'a, "Hava operasyonu sonuç getiriyor, bombardımanı yoğunlaştırarak sürdüreceğiz" diye konuştu.

NATO Komutanı şahsi savaş veriyor
NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı Wesley Clark'ın Sırp diktatör Slobodan Miloseviç'in Kosova'da yaptığı soykırım ve etnik temizliği her konuşmasında ağır ithamlarla değerlendirmesinin nedeni ortaya çıktı. Çünkü o da etnik temizlik yüzünden ailesini kaybetmiş bir Rus Yahudi'nin torunu...

International Herald Tribune gazetesinin özel haberine göre, Wesley Kanne Clark'ın 1890'a kadar dayanan etnik temizlik hikayesi şöyle: Clark'ın dedesi Jacob Nemerovsky, Yahudiler'e karşı düzenlenen kıyım yüzünden Rusya'dan 1890'da kaçtı.

Soyağacını çıkardı
"Kanne" ismine düzenlenen bir sahte pasaportla İsviçre'ye giriş yaptı. Daha sonra da Amerika'ya geçti. Babası Benjamin Jacob Kanne katıldığı 2'nci Dünya Savaşı'nda kalp krizi geçirip öldü. Wesley 5 yaşındaydı... Annesi Veneta Kanne, Arkansas'a taşındı ve Victor Clark'la evlendi. Yıllarca öz babasını ve dedesinin hikayesini bilmeyen Wesley, 20 yaşında gerçekleri öğrendi. Rusça dahi öğrenen Wesley Kanne Clark, dedesinin Rusya'da yaşadıklarını inceledi. Kuzeni ile tartışarak Kanne Ailesi'nin soyağacını çıkardı. Gazete haberine göre Amerikalı general Wesley Clark parçalanmış ailenin ne demek olduğunu bildiği için Slobodan Miloseviç'e kişisel bir nefreti bulunuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır