kapat

30.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Sorular ve çözümler

İşyeri kirası beyanında vergi eşiği
SORU: Bir yazınızda 1999 yılı işyeri kira gelirlerinde beyanname verme sınırının 3,5 milyar TL olduğunu belirtip, işyerleri için stopaj oranları ve götürü gider ele alındığında, kira geliri 12 milyar TL'ye kadar olanların vergi ödemeyeceklerini ifade etmiştiniz. Bu anlaşılmıyor. Brüt kira geliri 3,5 milyar TL'yi (1999 yılı) aşınca beyan etmeyecek miyiz? Bu 12 milyar eşiği neyi ifade etmektedir?

Şefik Ulman ÖLÇER/ANKARA)

YANIT: 1999 yılında elde ettiğiniz işyeri kira gelirinin gayrisafi tutarı 3,5 milyar lirayı, aştığında 2000 yılı Ocak ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi vereceksiniz. Ancak, kira gelirinizin vergisi hesaplanırken; yüzde 25 götürü gider düşülüp kalan yüzde 75'lik kısmın gelir vergisi hesaplanacak. İşyeri kiralarından, 1999 yılının ilk 3 ayında yüzde 20, izleyen aylarında da yüzde 15 oranında kesilen vergiler mahsup edildiğinde, yaklaşık 12 milyar liraya kadar yıllık işyeri kira gelirine, ödenecek vergi doğmuyor. Özetle, yıllık kira 3,5 milyar lirayı aşınca beyan edilecek ancak 12 milyar liraya kadar olan kira geliri nedeniyle vergi ödenmeyecek.

Denetçinin vekalet vereceği kişi
SORU: Anonim şirketimizin olağan genel kurul toplantısını yapacağız. Ancak, denetçimiz toplantı günü gelemeyecek. Bu durumda kime vekaletname vermesi uygun olur?

Hamza YILMAZER-İSTANBUL

YANIT: Anonim şirketlerin genel kurulunda, denetçilerden en az birinin toplantı yerinde hazır bulunması gerekir. Toplantı başlamadan hükümet komiseri bu durumu kontrol etmek zorundadır. Aksi halde, genel kurul toplantısı yapılması ertelenir. Denetçinin, bir başkasına vekaletname vermesi de, yasal olarak mümkün değildir.

Serbest bölge faturalarının onayı
SORU: Serbest bölgede faaliyette bulunan bir şirketiz. Kullandığımız faturaları anlaşmalı matbaaya bastırmak ya da notere onaylattırmak zorunda mıyız?

Cafer DUMAN-ANTALYA

YANIT: Serbest bölgelerde faaliyette bulunan faturalar, Vergi Usul Yasası hükümlerine tabi değildir. Bu nedenle, faturaları anlaşmalı matbaada bastırmanıza ya da notere onaylattırmanıza gerek yoktur. Ancak Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği'nin 23. maddesne istinaden belirlenen tek tip faturayı kullanmak zorundasınız. Bu faturaları kullanmadan önce de, Serbest Bölge Müdürlüğü'ne onaylattırmanız gerekmektedir.

Limited şirket ortağının bağ-kur primleri
SORU: Limited şirket ortağı ve müdürüyüm. Bağ-Kur primlerimi gider olarak şirket kayıtlarına işleyebilir miyim?

Necati DEMİR-İZMİR

YANIT: Bağ-Kur primlerini şirket kayıtlarına gider olarak intikal ettirmeniz mümkün değildir.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır