kapat

30.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Go home Tansu'
DYP'deki Çiller muhalifleri Pazar günü "Go home Tansu" pankartıyla Genel Merkez'e yürüyecek. Çiller, yürüyüş için "Yollar yürümekle aşınmaz" dedi

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, kendisini istifa edip olağanüstü kongreye gitmeye davet etmek üzere pazar günü Ankara'da toplanacak parti teşkilatlarına karşı önlem alınmasını isteyen kurmaylarına, "Bırakın yürüsünler, yollar yürümekle aşınmaz" dedi.

Parti içindeki mücadeleye "liderlik yarışı" görüntüsü vereceği ve Elazığ bağımsız milletvekili Mehmet Ağar'ın öne çıkartılacağı endişesiyle, Başkanlık Divanı ve Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi muhaliflerin çok sıcak bakmadıkları eylem DYP yönetiminde tedirginlik yarattı. Bu tedirginlik önceki günkü Başkanlık Divanı'nda da, bazı Genel Başkan Yardımcıları tarafından gündeme getirildi. Yürüyüşe tepki gösteren bazı il teşkilatlarının, Genel Merkezi'i arayarak "Biz de Ankara'ya gelelim ve karşı yürüyüş yapalım" teklifinde bulunduklarını söyleyen DYP kurmayları, Çiller'e "Siz ne dersiniz?" diye sordular. Çiller ise, karşı bir yürüyüşün çatışmayla sonuçlanma olasılığının büyük olduğunu ve buna kesinlikle izin vermeyeceğini söyledi.

"Yollar yürümekle aşınmaz"
Çiller'in, 12 Eylül öncesinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kullandığı sözünü kullanarak, "Bırakın yürüsünler, biliyorsunuz yollar yürümekle aşınmıyor" dediği öğrenildi. DYP'li kurmaylar ayrıca, Ağar'ın gövde gösterisi olarak nitelendirdikleri eyleme, DTP, ANAP ve MHP'den de bazı teşkilatların destek vereceği istihbaratını aldıklarını Çiller'e ilettiler.

Pankartlar hazır
Çoğunluğu liderlik yarışında Ağar'a destek veren eski ve yeni teşkilat temsilcileri ile seçilemeyen adayların oluşturduğu DYP'liler, pazar günü Ankara'da gerçekleştirecekleri gövde gösterisi için son hazırlıklarını tamamladılar. Hipodrumda toplanıp, ardından DYP Genel Merkezi'ne kadar yürüyecek olan DYP'liler, burada Çiller'i ve parti yönetimini istifaya davet edecekler. Protestocu DYP'liler ayrıca, İstanbul'da 50 delegenin imza attığı, ancak diğer bazı il delegelerinin de imza verdiği olağanüstü kongre dilekçesini de Genel Merkez'e teslim edecekler. Protesto gösterisinin Hipodrum'daki toplantıya Ağar'ın da katılıp, bir konuşma yapması bekleniyor.

Tepkili DYP'lilerin protesto gösterisinde kullanmak üzere Çiller'e hitaben ilginç pankartlar da hazırladıkları bildirildi. Gösteri sırasında açılacağı belirtilen pankartlardan bazıları şöyle:

"İmelda Tansu", "Partimizi geri istiyoruz", "Çiller istifa", "Çekil Git", "Türkçe söyledik anlamadın, İngilizce söylüyoruz, Go Home Tansu".

DYP'de ilk raunt GİK'te
DYP'de kongre öncesi ilk hesaplaşma, bugün ya da yarın toplanması beklenen Genel İdare Kurulu'nda (GİK) yaşanacak. 37 üyesinden 10'u "muhalif", 23'ü yönetim yanlısı, 4'ü ise "tarafsız" olan GİK toplantısı öncesinde muhalifler ve Genel Merkezciler strateji belirlediler. GİK'in muhalif üyelerinden Ergun Özdemir, Çiller'in istifa etmemesine gerekçe gösterdiği "Dere geçilirken at değiştirilmez" savunmasını eleştirerek, "Boğulmuş atla dere geçilmez" dedi. Veli Andaç Durak da, "DYP hiç bu duruma düşmemişti" diye konuştu.

Çiller'in savunması
Muhaliflerin başkaldırıya hazırlandıkları GİK toplantısı için, Çiller dün Başkanlık Divanı'nı toplayarak, savunma stratejisini hazırladı. İl il her seçim bölgesinin, 1995-1998 seçim sonuçlarının karşılaştırıldığı toplantıda, özellikle muhalif GİK üyelerinin durumları rapor haline getirildi. Çiller, GİK'te muhalif üyelere, bu sonuçları anımsatarak, "Ben kongrede hesabımı veririm, ama bu sonuçlarla siz de hesap vermelisiniz" diyecek. Çiller'in GİK'ten olağan kongre kararı da çıkartması bekleniyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır