kapat

30.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Meclis'te Merve krizi
Meclis'e türbanıyla girmekte ısrar eden Merve Kavakçı, en genç ikinci milletvekili olduğu için kritik birleşimde Başkanlık Divanı üyeliği yapacak

Meclis'e türbanıyla girip giremeyeceği tartışma konusu olan, FP'li Merve Kavakçı'nın, en genç 6 milletvekili arasında yer alması nedeniyle, yemin töreninde Başkanlık Divanı'nda görevlendirilmesi bir başka kriz yarattı.

Kavakçı, en genç ikinci Milletvekili olması nedeniyle, oluşturulacak Geçici Başkanlık Divanı'nda Katip üyelik yapacak ve istediği takdirde Genel Kurul kürsüsünde Geçici Başkan Ali Rıza Septioğlu'nun yanında oturarak, yemin için kürsüye çıkacak olan milletvekillerinin isimlerini alfabetik sıraya göre mikrofondan okuma görevini üstlenecek.

TBMM'nin yeni dönem Başkanlık Divanı oluşturuluncaya kadar görevde kalacak Geçici Başkanlık Divanı'nda en genç 6 milletvekili görev yapıyor. Bu dönem en genç milletvekilleri olan DSP'li Şadan Şimşek, FP'li Merve Kavakçı ve DSP'li Tayyibe Gülek 1968, DSP'li Savaş Yazıcı ve Fadıl Ağaoğlu 1967, FP'li Yahya Akman ise 1966 doğumlu.

Meclis kanunçuları ne diyor?
Kavakçı'nın türban krizi siyasi gündemin ön sırasına yükselirken, pazar günü yapılacak yemin töreni öncesinde çözüm arayışları yoğunlaştı.

Meclis Kanunlar Müdürlüğü, Meclis'in yemin töreninin yapılacağı birleşimi, en yaşlı üye sıfatıyla yönetecek olan DYP'li Ali Rıza Septioğlu'na sunulmak üzere hazırlanan dosyada, türban ile Genel Kurul'a girilmesini, Anayasa, Kılık Kıyafet Yönetmeliği ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının engellediği belirtildi.

Dosya, Anayasa'nın "Hiçbir yasa, hüküm ve yönetmelik Anayasa'ya aykırı olamaz" hükmü esas alınarak hazırlandı. Dayanaklar özetle şöyle:

* Anayasa'nın 2. maddesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin insan haklarına saygılı laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu söylüyor. Türban takılması, laik devlet esasına aykırı görülüyor.

* FP'liler 2. maddedeki "insan haklarına saygılı" ifadesine atıfta bulunarak türbanın insan hakkı olduğunu savunuyor. Ancak bu görüşe karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların türban takmasına engel olmak, insan haklarına aykırı değildir" şeklindeki görüşü hatırlatılıyor.

* FP'li yöneticiler, başörtüsü konusunda milletvekillerinin memur sayılamayacaklarını ve Kılık Kıyafet Yönetmeliğine tabi tutulamayacağını savunuyor. Ancak Meclis'in hazırladığı dosyada "milletvekilleri ceza, ücret ve özlük hakları bakımından 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir" deniliyor. Bu kanunun ek 19. maddesi "devlet memurları, kılık ve kıyafet yönetmeliğine uymak zorundadır" diyor.

* Kılık Kıyafet Yönetmeliği ise "görev mahallinde baş daima açık ve taranmış olacak" ifadesiyle türbanı yasaklıyor.

Erbakan'dan Meclis'e tavır
Öte yandan, kapatılan RP'nin Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Meclis'in yemin törenine eski başbakan sıfatıyla davet edilen Necmettin Erbakan'ın "tavır koyarak, törene gelmeyeceğini" açıkladı. Meclis'in "haksız olarak muhattap oldukları bir muamelede, kendilerini yalnız bıraktığını" ileri süren Kazan, Erbakan'ı "çok iyi tanıdığını, Meclis'in açılış törenine tavır göstererek katılmayacağını" söyledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır