kapat

30.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şimdiki gençler çok başka!
Türkiye'de gençler önce "iş" sonra "demokrasi" diyor. Onlar için "vatan ve millet" önemli ama ABD'de yaşamayı düşünüyorlar. Kadın-erkek ilişkilerinde önceki kuşaklar gibi olmadıklarını vurgularken, "gelenekçi" değerlere de sahip çıkıyorlar.

Türkiye'de gençler "iki arada bir derede" kalmış durumda. Gençlerin yüzde 82'si aileyi temel koruyucu bir kurum olarak görüyor ama sorunlarını aile içinde konuşamadıklarından da şikayet ediyorlar. "Aile" kavramını yüceltme eğiliminde olan gençler, "vatana, millete faydalı olmak" için iyi eğitim görmek gerektiğine inanıyorlar. Aynı zamanda ABD'de ya da Almanya'da yaşamak istiyorlar.

Gençlerin yüzde 82'si hiç Internet kullanmamış. Çoğunluğunun bilgisayarı yok ama cep telefonu var.

"Demokrasi"den önce "iş" diyen gençlerin geniş bir kesimi dünya görüşü olarak laikliği benimsemiş olmasına rağmen, "yaşamı anlamlı kılan üç değer" arasında "din ve inanç" kavramlarına da yer veriyor. Yine aynı şekilde gençler için "yaşamı anlamlı kılan" değerlerden biri de maddi değerler.

Gençlerin yüzde 85'i evlilik öncesinde kadın-erkek beraberliğini uygun bulurken, cinsel ilişki konusunda aynı tutumu sergilemiyorlar. Gençlerin yüzde 61'i evlilik öncesi cinsel ilişkiye karşı.

"Suskun kitle büyüteç altında"
Alman Konrad Adenauer Vakfı'nın ANAP'ın seçim kampanyasında kullandığı "Sessiz çoğunluk" sloganından yola çıkarak yaptırdığı "Suskun kitle büyüteç altında" konulu araştırmada, Türkiye gençliğinin farklı konulardaki tutumları ortaya konuluyor.

Vakıf adına İstanbul Mülkiyeliler Vakfı'nın 11 ilde 15-27 yaş grubunda 2223 gençle görüşerek yaptığı araştırmada, gençlerin verdikleri yanıtlardan sosyal-ekonomik statü yükseldikçe modern değerlerin benimsendiği sonucu ortaya çıkıyor.

En çok kız-erkek arkadaşlıkları konuşuluyor

Gençler arasında en çok kadın-erkek arkadaşlıkları konuşuluyor. Ancak gençlerin yüzde 29'u hiç sevgilisi olmadığını söylüyor. Gençlerin arkadaşlarıyla en sık buluştukları yer de evleri. Sosyal-ekonomik statüleri yükseldikçe gençlerin buluşma yerleri de değişiyor. Cafe, pastane, çay bahçesi gibi yerler de gençlerin buluşma yerleri arasında. Gençler arasında en çok konuşulan konular arasında çalışma yaşamı ve giyim-kuşam da geliyor.

Gençlerin yüzde 70'i büyüklere güvendiğini belirtirken, yüzde 67'si onların öğütlerine ihtiyaç duyduklarını ifade ediyorlar.

Kadınlar çalışmalı ama kadın mesleklerinde...
Görüşülen gençlerin yüzde 70'i görücü usulüyle evliliğe karşı. Gençlerin yüzde 83'ü aile planlamasından yana. Gençler ailenin geçim sorumluluğunu karı-kocanın ortaklaşa üstlenmesi konusunda da modern yaklaşımı çok büyük ölçüde benimsiyorlar. Sosyal-ekonomik statüsü düşük kişilerce de, dinsel değerlere öncelik veren kesimde de kadının çalışmasını destekleyen görüş yüksek oranla benimseniyor.

Kadın deneklerin yüzde 56'sı çalışırken de çocuklarına yeterli ilgiyi gösterebileceklerini düşünüyor. Deneklerin üçte ikiye yakın bir bölümü iş sahibi olmayı kadın için bağımsızlığın anahtarı olarak görüyor.

Ancak buna karşılık daha çok kadınlara özgü sayılan mesleklerde, çocuk bakıcılığı, öğretmenlik ve psikologluk gibi mesleklerde kadınların çalışması uygun görülüyor. Gençler herhalde erkeklerin kadın psikologlarla rahat görüşebildiğini düşünüyor! Gençler taksi sürücülüğü, pilotluk, hakimlik, milletvekilliği, polislik, yöneticilik ve avukatlığı erkek mesleği olarak görüyor.

"Vatana, millete faydalı olmak"
Ankete katılan gençlerin idealleri incelendiğinde "Devlet, vatan, millet" kavramlarının öne çıktığı gözleniyor. Ancak gençlerin 5'te biri yurtdışında yaşamak istediğini söylüyor. Bu gençler öncelikle ABD'yi, sonra da Almanya'yı tercih ediyor.

Gençlerin devletten beklentileri arasında öncelikli grubu, toplam yüzde 39'luk anılma sıklığıyla "iş ve maddi destek" talebi ile "ekonomik önlemler" oluşturuyor.

Ankete katılanların üçte ikiden fazlası ölüm cezasına karşı olduklarını bildiriyor, aynı kitlenin yarıdan fazlası bireylerin kendi yaşamlarına son verme hakkı olarak bilinen ötanaziyi de onaylamıyor.

ARAŞTIRMANIN DİĞER SONUÇLARI:
Görüşülen gençler "aileden" sonra yaşamı en anlamlı kılan değerin "eğitim" olduğunu söylüyor. "Gençler ne için eğitim görmeli?" sorusuna verilen birinci yanıt, "vatana millete faydalı olmak için" oldu.

Görüşülenlerin yarısı, hiç bilgisayar kullanmamış.

Internet'i hiç kullanmayanların oranı yüzde 82.

Ankara, İzmir, Antalya ve Edirne'de evde oturan kız oranı diğer illere göre düşük.

Spor yapanların oranı yüzde 47.

Arkadaşlarıyla en sık buluştukları mekân evleri.

Gençlerin yarısından biraz çoğu okullarda gençlerin kişiliğinin gelişmesinin engellendiği görüşünde. Yaklaşık yüzde 64'ü istedikleri gibi ve yeterince eğitilemediklerini söylüyor, yüzde 40'ı da eğitimi Türkiye'nin de en önemli 3 sorunu arasında sayıyor.

Gençler eğitimin iş bulmada belirleyici rol oynadığını düşünüyor.

Üniversite öğrencilerinin yüzde 65'i gördükleri eğitimle ilgili iş bulabileceklerini düşünüyor, oysa çalışan gençlerin yüzde 70'i işlerinin eğitimleriyle ilgili olmadığını söylüyor.

Gençlerin çalışmakta olanlarının yüzde 60'ı başka iş bulsa işini değiştireceğini söylüyor.

Yaşamı anlamlı kılan üç değerle ilgili bölümde gençlerin yüzde 14'ü "maddi değerleri" gösteriyor.

Deneklerin 5'te birinden fazlası arkadaşlarıyla en çok konuştukları konular arasında "para" seçeneğini söylüyorlar. Gene gençlerin 5'te biri Türkiye'de gençlerin karşılaştığı sorunlar arasında "parasızlığa" birinci sırada yer veriyor.

ELİF ERGU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır