kapat

30.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Heyecan dorukta
Öğrencilerin ve tabii ki velilerin heyecanı dorukta. 1.5 milyon öğrenci Pazar günü umutları için 3 saat yarışacak

YAŞAR ÖZAY-BARIŞ MUTLU

Üniversite adayları için hayati derecede önem taşıyan "Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı" (ÖSYM) geri sayım başladı. Pazar günü 1.5 milyon üniversite adayı umutları için yarışacak. ÖSYM yetkilerine göre kolay, sınava girecek olan öğrencilere göre zor geçecek sınav saat 9.30'da başlayarak ve 3 saat sürecek.

Önlemler alındı
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, sınav yapılacak tüm okulların sınavlara en iyi şekilde hazırlanmaları için genelge yayımladı. Balıbey, üniversite adayları için her türlü önlemin de alındığını söyledi.

Son iki yılda sınava giren 2 milyon 756 bin 984 üniversite adayından, 444 bin 585'i örgün eğitim olmak üzere 815 bin 851'i yüksek öğretim programına kaydedildi. 1997'de ise sınava giren toplam 1 milyon 397 bin 405 adaydan 421 bin 419'u Açık Öğretim de dahil bir yüksek öğrenim programına yerleşirilirken, 975 bin 986 öğrenci açıkta kaldı. Üniversite adaylarının yaklaşık yüzde 30'unun yüksek öğrenim programına yerleştirildiği 1997'de, sadece 227 bin 206 öğrenci örgün eğitim veren üniversitelere girebildi. Yine aynı yıl, öğrencilerin 178 bin 766'sı Açık Öğretim fakültelerine, 8 bin 261'i Vakıf üniversitelerine, 6 bin 999'u KKTC üniversitelerine ve 187'si de yurtdışındaki üniversitelere yerleştirildi.

Sınava geçen yıl giren 1 milyon 359 bin 579 adayın, ancak 394 bin 432'si bir yüksek öğrenim programına yerleştirilebildi. 1997'ye göre geçen yıl bir yüksek öğrenim programına yerleştirilen öğrenci sayısında 26 bin 987'lik bir azalma olurken, aynı yıl 965 bin 147 aday açıkta kaldı. Toplam 217 bin 379 öğrencinin örgün eğitim veren üniversitelere yerleştirildiği 1998'de, Vakıf üniversitelerine 14 bin 572 öğrenci yerleştirildi.

Beyni beslemeli
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyabet Bili Dalı doktorlarından Diyetisyen Emel Özer üniversite adayları için şu uyarıları yapıyor: "Vücut bir orkestra gibidir. İyi bir senfoni için iyi bir şefe ihtiyaç vardır. Vücudun şefi de beyindir. Beyin de gerekli enerjiyi dengeli beslenmeyle sağlar. Ancak bu son iki günlük beslenmeyle olmaz. Ama sınava girecek öğrenciler, sınav öncesi kendilerini rahatsız edecek aşırı yağlı, gaz yapıcı yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmalılar. Rejim yapan öğrenciler de rejimlerine ara vermeliler."

Sınavdan 1 gün önce
Uyukunuza ve beslenmenize dikkat edin.

Kesinlikle ders çalışmayın ve sınavla ilgili konuşmaların yapıldığı yerlerden uzak durmaya çalışın. Uyku ilacı veya heyecanı yatıştırıcı maddeler almayın.

Sadece bu sınavı başaracağınızı düşünün.

Sınav günü
Evden çıkmadan önce sınav ve kimlik belgelerini kontrol edin. Sınav saatini dikkate alarak en geç 8.30'da sınav yerinde bulunun. Kitapçık dağıtıldığında kitapçık türünü kontrol ederek, cevap kağıdını kodlayın. Kitapçıktaki ad, soyad ve ÖSYM numarası bölümlerini doldurmayı unutmayın.

"Tenzili rütbeli" Büyükelçiler
LEYLA UMAR

Üç büyükelçimiz Başkonsolosluğa atandı. Büyükelçi Seçluk Tarlan Londra'ya, Büyükelçi Mehmet Ezen New York'a ve Büyükelçi Aykut Berk Los Angeles'e kendi istekleri ve başvurularıyla gidiyorlar. Dışişleri'nden bir yetkilinin verdiği bilgiye göre aslında başka devletlerde de pek sık olmamakla birlikte yapılan bu tür tayinlere rastlanıyor. Ancak bu tayinler yaş haddini aştığı halde ülkenin tanımıtımında çok önemli rol oynayan büyükelçiler için çıkıyor. Ve bu büyükelçilerin sicillerinde vaktiyle bulundukları büyükelçiliklerdeki faaliyetlerinin çok başarılı geçmesi gözönüne alınıyor. Özellikle evli olmaları tercih ediliyor. Los Angeles gibi Ermeni lobisinin çok güçlü olduğu bir yere iki kez bekâr başkonsolosun tayininden memnun olmayan Türk vatandaşları yeni başkonsolosun yine bekâr olmasından memnun olmadıklarını ifade ediyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır