kapat

30.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bir katrilyon kül olmuş
Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay, Hazine'den 1 katrilyon lira alacakları olduğunu açıkladı. Para alamayan Tekel, Maliye'ye 1.2 katrilyonluk vergi borcunu ödeyemedi

Uzun süredir tartışılan ancak sonunda bakanların uzlaşmaya varmasıyla tatlıya bağlanan Tekel-Maliye sürtüşmesi çarpıcı bir tabloyu da ortaya koyuyor. Her yıl trilyonlarca lira destekleme alımlarına ödeme yapan Tekel, ödediği miktarı Hazine'den tahsil etmesi gerekiyor. 1 katrilyonu bulan alacağını bütçeden kaynak aktarılmaması nedeniyle bir türlü alamayan Tekel'de buna karşılık, Maliye olan 1.2 katrilyonluk vergi borcunu ödemeyerek, mali dengesini ayakta tutmaya çalışıyor.

Ancak durum böyle olunca, ortaya ilginci bir sonuç çıkıyor. Örneğin bir paket Samsun sigarası alan vatandaş, 125 bin liralık fiyatın yaklaşık yüzde 60'ını yani yaklaşık 75 bin lirasını devlete, yol yapsın, baraj yapsın, diye vergi olarak ödüyor. Ama öyle olmuyor. Tekel kesilen vergileri Maliye'ye ödemek yerine Hazine'den kaynak aktarılmadığı için tütün destekleme alımları için kullanıyor. Böylelikle vatandaş direkt tütün alımlarını destekliyor.

Yakılan tütünler
Tütün ekimine ilişkin herhangi bir üretim planlaması olmadığı için Tekel, satın aldığı ve işe yaramayan, stokta biriken, bozulan bazı tütünleri de Bakanlar Kurulu kararıyla yakıyor. Yani vatandaşın 125 bin liralık Samsun sigarasında ödediği 75 bin liralık verginin bir kısmı da kül oluyor.

Genel müdürün isyanı
Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay, 'Hazineden görev zararı alacağı 1 katrilyona yaklaşan Tekel, tabiiki vergi borcunu ödeyemeyecek' diyerek isyanını dile getirdi. Mehmet Akbay, arada Hazine lehine görünen 200 trilyon liralık farkın da Eğitim, Sağlık ve Gençlik Fonu'nun yükseltilmesi ile vergi borcuna yüzde 12 gecikme faizi uygulanırken, görev zararı alacaklarına herhangi bir faiz işletilmemesinden kaynaklandığını bildirdi. Akbay, 'Bu şekilde rakamlar arasında fark oluşuyor. Kuruluşun yolaçmadığı, başkalarının yolaçtığı bir sıkıntının ağırlaştırdığı bir mali yük bu' diye konuştu.

Vergilerle fon yaratılıyor
Mehmet Akbay, verginin kanunlara dayalı olarak ortaya çıkan bir borç olduğunu, ancak destekleme görevinin de aynı şekilde kanunlara dayalı olarak kendilerine verildiğini vurguladı. Tekel'in ekonomik ve sosyal işlevine bakıldığında, kurulduğu günden bu yana bir yandan Hazine için fon yarattığını, diğer yandan da vergilerin bir kısmını ödemeyerek kendisine verilen destekleme görevi için özel bir fon oluşturduğunu anlatan Akbay, bu gerçeğin gözardı edildiğini söyledi. Akbay, 'Bununla ilgili spekülasyonlar, konunun evveliyatını bilmeyen arkadaşların olayı yeni bir şeymiş gibi ısıtıp ısıtıp gündeme getirmesinden kaynaklanıyor. Temcit pilavı gibi ısıtılması olayı bilmeyen ya da reklam peşinde koşan arkadaşların işi' dedi.

Öte yandan Tekel bir yandan da bu yılki alımları gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Kuruluşun bu yıl geçen yıla göre yüzde 55 artırarak 1 milyon 400 bin liraya çıkan tütün başfiyatı üzerinden üreticiye 200 trilyon lira ödeme yapması bekleniyor. Tabi ki Tekel bu uygulama sürerse bu parayı yine Hazine'den tahsil edemeyecek.

Öte yandan söz konusu durum Tekel'in bağlı olduğu Sanayi Bakanı Metin Şahin ile Maliye Bakanı Nami Çağan arasında varılan anlaşmayla tatlıya bağlandı. Böylelikle eski uygulama devam edecek ve mahsuplaşma işlemi gerçekleştirilecek.

Maliye: Tekel Eğitime katkıyı bile ödemiyor
Bu arada Tekel'in vergi borcu konusundaki tartışmalara, ilgili Bakanlar nokta koymaya çalışırken, Gelirler Genel Müdürlüğü'nden bir üst düzey yetkili, Tekel'in sadece vergi borçlarını değil, 8 yıllık eğitime katkı payını da ödemediğini bildirdi. Tekel'in sürekli olarak görev zararlarını gündeme getirdiğini kaydeden Maliye yetkilisi, şu açıklamada bulundu: 'Tekel, vatandaştan tahsil ettiği halde 8 yıllık eğitime katkı payını da yatırmıyor. Eğitime katkı payı konusunda kimsenin kimseye tölerans göstermesi mümkün olamaz. Bu beklenmemeli. Önce bu paralar ödenmeli. Tekel, vergi borçları konusunda da en azından iyiniyet göstermelidir. Biz, Tekel'e (Gelin şu borçların tahsilini görüşelim) diyoruz. 1.2 katrilyonu şu aşamada almamız sözkonusu değil. Ancak en azından belirli miktarlar için bir takvim ortaya konur ve o çerçevede ödeme yapılır. Aksi halde haciz gündeme gelir.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır