kapat

30.04.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Arjantin modeli tutmaz'
IMF, enflasyonla mücadele için, Arjantin modeli hakkında bürokratlara görüş sordu. Türk tarafı 'kura dayalı önlemlerden yana değiliz' yanıtı verdi

IMF-Dünya Bankası ilkbahar dönemi toplantıları, Washington'da sona erdi. Dünya ekonomilerinin, krizin şokundan kurtulmaya başladığını açıklayan IMF, Türkiye ekonomisinin son bir yılını ise, "Geçen yıl enflasyonda görülen gerilemeye ve mali yapıyı güçlendirme çabalarına rağmen, enflasyon ve yüksek reel faizler hala önemini koruyor" şeklinde tanımladı.

Türkiye'nin uygulamayı düşündüğü enflasyonla mücadele programı için, Arjantin modelinin önemli silahlarını kullanmayı düşünen IMF uzmanları, ABD'de bulunan bürokratlara "currency board" ve "kur çapası" uygulamaları hakkındaki görüşlerini sordu.

IMF Türkiye Masası uzmanlarının gündeme getirdiği, Arjantin modeli çerçevesindeki kur politikası, ABD'de görüşmelerde bulunan ekonomi kurmayları tarafından çok sıcak karşılanmadı. Türk tarafı, reform programına daha önce Arjantin'de denendiği gibi kura dayalı önlemlerle başlamayı benimsemiyor. Bunun yerine öncelikle mali destek programının ve yapısal reformların başlatılması, daha sonra kurla ilgili önlemlerin gerekirse uygulanması ilke olarak daha uygun bulunuyor. Arjantin modelinin detaylarının önümüzdeki ay Ankara'da yapılacak görüşmelerde ele alınması öngörüldü.

'Currency board' uygulamasında ülkeye döviz girişi olmadan Merkez Bankası'nın para basmıyor. Oluşturulan Para Kurulu'yla, ulusal para güçlü bir dövize veya altına bağlanıyor. Böylece, hükümet bütçe açığını kapatmak için para basmak zorunda kalmıyor. Kur çapası uygulamasında ise, Çin'de olduğu gibi sabit kur politikası söz konusu oluyor.

Türkiye tahminleri...
IMF'nin 82 üye ülkeyi incelediği yıllık raporda, Türkiye ekonomisinin performansı şöyle tanımlandı:

* Rusya krizi, makro göstergelerde dengesizlik, yüksek enflasyon ve büyük kamu mali açıkları olarak yansıdı.

* Kaçan yabancı sermaye, ekonomik durgunluk ve düşük büyüme oranı miras bıraktı.

* Türkiye, başarılı dış borçlanma denemelerini de gerçekleştirdi. Yüksek reel faizler ve yüksek borçlanma gereği önemini hala koruyor.

*Büyümesini güçlendirmek için güçlü yapısal reform uygulamalarına ihtiyacı var.

Tütün kotası krizi
Ekonomi kurmayları Ankara'dan gelen bir haberle tam anlamıyla moral çöküntüsüne uğradı. Tarım reformunun en önemli ayağını oluşturacak olan tütün ekim alanlarının sınırlandırılması kararlılığından taviz verilerek kotaların yeniden arttırılması girişimi sıkıntı yarattı.

Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay, son olarak ABD Hazine Bakan Yardımcısı Lawrance Summers ile görüştü. Summers'a Türkiye'de yeni hükümetin kuruluş takvimi, enflasyonla mücadele programı hakkında bilgi veren Uluğbay'a ABD'li Bakan "Reform çabalarını izliyoruz" dedi.

OKAN MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır