Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Sağlık Rehberi
İyi kolesterol kötü kolesterol
Ramazan ayı ile birlikte bazı basit kurallara uyduğumuz takdirde sağlığımızı tehdit eden çeşitli hastalıklardan korunma imkanı elde edebiliyoruz. Yüksek kolesterol sorunu olan hastalar da bu gruba girmektedir. Kolesterol, karaciğer tarafından üretilen ve beyin sinir sistemi başta olmak üzere temel vücut fonksiyonlarımız için gerekli bir yağdır. Kanda normal değerlerde bulunması elzemdir. Başlıca iki çeşidi vardır.
-İyi kolesterol: HDL olarak bilinen bu kolesterol sinir sistemi, beyin, hormonal yapımız gibi temel fonksiyonlar için elzem olup zararlı kolesterolle mücadele etmek için de gereklidir.
-Kötü kolesterol: LDL olarak bilinir. Bu kolesterolün fazlalığında damar duvarında birikme özelliği olduğu için hem damar tıkanmasına ve sertliğine hem de tansiyonun yükselmesine zemin hazırlayabiliyor. İyi kolesterolün düşmesi ve kötü kolesterolün yükselmesi kalp ve damar hastalıklarına aday olmamıza sebep olabilir. Her iki kolesterol toplamının kanda desilitrede 200 mg. değerini geçmemesi gerekir. Tedavide yapmamız gerekenlere gelince:
* Beslenme alışkanlığını değiştirmemiz gerekmektedir. Özellikle iftar sofralarında gün boyu hissettiğimiz açlığın da etkisi ile yemeklere saldırmamalıyız. Nefislerimize hakim olmaya çalışmalıyız.
* Kötü kolesterolü azaltan eksersiz ve aktif yaşam gibi tavsiyelere uyalım. İyi kolesterolü artıran düzenli yürüyüş, merdiven çıkma gibi aktiviteleri ihmal etmemeliyiz.
* Her iki kolesterolü dengeleyen lifli gıdalara ve posalı yiyeceklere ağırlık vermeliyiz.
* Her iki kolesterol dengesini bozacak alkol ve sigaradan uzak durmalıyız.
* Tedavide önemli olan hekimle hastanın diyaloğudur. Bu, tedavinin başarılı olması için de çok önemlidir.
* İlaçlar ne kadar süreyle ve ne miktarda nasıl verilecek ve tedavi hangi şartlara göre sonlandırılacak gibi önemli ayrıntılar göz ardı edilmemelidir.

aliakben@aliakben.net
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı