Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Sağlık Rehberi
Oruç tutanın vücudu kendini yenilemek için zaman kazanıyor
Uzmanlar oruç tutan kişinin vücuduna daha iyi baktığını söyleyerek, bu durumun olumlu etkilerine dikkat çekiyorlar. Ramazan'da vücudumuz sigara, alkol ve kafeinden arınıyor. Kalp akciğerlerdeki yük azalıyor, vücut kendini yenilemek için zaman kazanıyor. Oruç tutan kişinin bağışıklık sistemi güçleniyor

insanlar kurallarına uygun olarak oruç tuttuklarında, bu ibadetlerinin sağlıkları üzerindeki sayısız yararından da faydalanabiliyorlar. Oruç; her şeyden önce kişinin zararlı alışkanlıklardan uzunca bir süre uzak kalmasını sağlıyor. İntermed Tıp Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Can, oruç tutmanın sağlığımıza etkileriyle ilgili sorularımızı yanıtlayarak, dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.

Kronik hastalığı olanlar oruç tutabilirler mi?
Ramazan ayında sağlıklı kişiler kadar, bazı hastalıkları olan bireyler de oruç tutmayı arzu edebilir. Modernleşen tedavi teknikleri sayesinde, kronik hastalığı olanlar da doktor kontrolü altında oruç tutabilir. Bu durumda doktor gerekli tetkikleri yapacak ve tüm tedbirler alındıktan sonra kişiye oruç tutma iznini verecektir. Oruç tutan kişinin manevi gücünün artması, bazı hastalıkları yenmesine yardım eder. Kişinin iç huzuru iyi ise, fiziksel sağlığı da bundan direk olarak olumlu yönde etkilenir.

Oruç tutarken tansiyonu düşenler ne yapmalı?
Ramazan'ın getirdiği en olumlu yön; kişiyi disipline sokması, iç barışı sağlaması, öfke ve düşmanlıkları azaltmasıdır. Bu durumdan en çok asabi şekeri ve tansiyonu olanlar faydalanır. "Stres yapmayınız" tavsiyesi, bu kutsal ayın etkisiyle gerçekleşir. Stresin azalması tansiyonu normale döndürür, kalbin yorulmasını engeller, kan şekeri yüksekse normale gelmesine etkide bulunur. Stresli bir insanın zayıflaması, perhiz yapsa dahi imkansızdır. Ramazan ayında stresin azalması; şişmanlık, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi sorunu olanlara tedavi kapılarını ve şifa fırsatlarını açar.

Tansiyon hastaları Ramazan'da neler yemeli, nelere dikkat etmeli?
Yüksek tansiyonu olanlar Ramazan ayında tuzlu gıdaları tüketmemeli. Örneğin; turşu, lakerda, tuzlu krakerler yenmemelidir. Tansiyon ilaçları sahur öncesi ve iftardan hemen önce olmak üzere iki doza bölünmelidir. Yüksek kolesterol sorunu olan hastalar kolesterol ilaçlarını yatmadan önce almaya devam etmelidirler. Ramazan süresince; sosis, salam, sucuk, pastırma, börek, kırmızı et ve her türlü kızartmayı ağızlarına koymamalıdırlar. Sıvı yağda pişirilmiş makarna veya pilav ile beraber dana eti veya tavuk yiyebilirler.

Şeker hastaları oruç tutabilir mi?
Şeker hastaları da kontrollerini yaptırarak oruç tutabilir. Ancak mutlaka sahura kalkmalılar. Ramazan'da kandaki şeker düzeyi ilk günlerde düşer, ancak ikinci haftadan sonra kan şekeri 40 ile 80 puan arasında yükselir. Ramazan'da iftarda tüketilen yiyeceklerin hem kalorisi fazladır hem de miktarı fazla çeşitten dolayı artmıştır. İftarda tıka basa yemek, pankreasa şeker yüklemesi yapmak gibidir. Pankreas yorulur ve kan şekeri artar. Bu sorunlar nedeniyle şeker hastaları Ramazan öncesi mutlaka kan şekerlerini ölçtürüp sağlık kontrollerini yaptırmalıdırlar. Ramazan'da insülin iğnesi kullanan, hamile olan, kan şekeri normalin altına düşen (hipoglisemi) ve 65 yaşının üzerinde olan şeker hastaları oruç tutamaz. Ramazan öncesi şeker hastaları tam bir muayeneden geçmelidirler. Kan şekeri 140'ın altında olan ve insülin kullanmayan ikinci tip şeker hastaları oruç tutabilirler.

Böbrek taşı olanlar neye dikkat etmeli?
Böbrek taşı olanlarda böbrek ağrıları Ramazan'da başlayabilir. Böbrek taşı sorunu olanlar vücutlarının susuz kalmamasına özen göstermeli, iftar ile sahur arasında iki litre su tüketmelidirler. Böbrek taşı olanlar kalsiyum içeren gıdaları, süt ve süt mamullerini yüksek oranda tüketirlerse, böbrek kumu dökebilirler ve bu daha sonra böbrek taşına neden olabilir.

Gut hastaları için önerileriniz neler?

Gut hastaları Ramazan'da beslenmelerine özel itina göstermelidir. Yağlı peynir, kırmızı et ve asitli içecekler gut atağını tetikler. Bu hastaların diyetlerine ve doktorlarının tavsiyelerine uymaları çok önemlidir.

Ramazan'ın sağlığımıza olumlu etkileri nelerdir?
Ramazan ayında vücut bir çeşit detoks reaksiyonuna giriyor. Yani; oruç tutan kişi vücuduna daha iyi bakıyor ve zehirli-toksik maddeleri bilinçli bir şekilde vücuduna almıyor. Ramazan'da vücudumuz sigara, alkol ve kafeinden arınıyor. Oruç tutanların kalp ve akciğerlerindeki yük azalır. Tansiyonları düşer. Vücutları yenilenme için zaman kazanır. Mide bağırsak sistemi dinlenerek kuvvet toplar. Karın ağrısı ve bağırsak hastalıkları ilk iki haftada azalır, ancak üçüncü, dördüncü haftalarda daha sık açığa çıkar. Oruç tutan kişinin bağışıklık sistemi daha dayanıklı hale gelir. Böylece, bireyin mikrobik hastalıklara yakalanma riski ve çevredeki zehirli atıklar sebebiyle vücudunun zarar görme oranı düşer. Sindirim sistemimiz iftarın hemen sonarsında fazla çalışacağı için, kan mide ve bağırsaklara hücum eder. Bu sırada kalbi yormamak için ağır hareket ve spor yapılmamalıdır. Ayrıca, iftar sonrası sigara içmemek ve çay, kahve tüketmemek gerekir.
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı