Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Sağlık Rehberi
Oruç tut sıhhat bul.
Oruç insanı yücelten, kalitesini artıran, kötülüklerden uzaklaştıran, iyiliklere karşı yaklaştıran, daha boynunu büküp kalbini daha yumuşak hale getiren, bedeni bir ibadet olarak yerine getirilir. Ramazan ayının ilk günlerinde oruç tutan insanların başı neden ağrır? Neden bitkinleşir, neden sararıp solarız? Çünkü, oruç nedeniyle alışmış olduğumuz düzen bozuluyor. Yeme ve saatleri uyku saatleri değişiyor. Bu değişim bazı insanlarda yukarda arz ettiğim şikayetlerin geçici olarak oluşmasına sebep oluyor. Aslında oruçla, vücudumuzu temizlemek için, hücrelerimizi zehir kalıntılarından arındırmak için, mide, karaciğer, bağırsaklar gibi organları dinlendirmek için bir süre iftarlı oluyoruz. Bundan dolayı ilk günler kandaki şekerin miktarını pankreasımız ve karaciğerimiz tam ayarlayamıyor. Yani daha önce alıştığımız gibi hafif bir midemiz kazınsa hemen bir şeyler atıştırma lüksümüz Ramazan ayında yok. Bu imkanımız olmayınca kan şekerinde daha önceki alışkanlığa bağlı olarak bir değişiklik oluyor. İşte bu değişiklikten dolayı insanların bir kısmının, özellikle hassas olan insanlarda benzer şikayetler söz konusu. İlk günlerin en sık yakınma konusu baş ağrısıdır. Bir kısmının hafif bir bitkinlik ve halsizlik gibi şikayeti oluyor, bir kısmı 'İşte biraz dengesizleştim hocam, başım dönüyor' diye bize müracaat edebiliyor. Özellikle sigara, kahve ve çay tiryakileri Ramazanın ilk günlerini mutsuz ve huzursuz geçirebilirler.
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı