Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Sağlık Rehberi
Oruç tut sıhhat bul
Oruç tutarak vücudumuzda meydana gelen olumlu değişiklikleri kısaca hatırlayalım... Bir yıl boyunca dinlenme fırsatı vermediğimiz mide ve bağırsak sistemimiz dinlenir. Karaciğerimiz oruç tutma süresince adeta bayram eder. Hücrelerde biriken pis ve paslar bir ay boyunca temizlenir. Beyin hücreleri oruç ile birlikte gençleşir ve zinde kalır. Az yiyerek ve az uyuyarak nefsimizin heveslerine karşı koruma altına alınırız. Oruç ruhsal yönden bizi daha sakin hale getirir. Stresin azaltılmasında oruç önemsenen bir tedavi şeklidir. Oruç ile sadece manevi yönden güçlenmeyiz. Aynı zamanda kalp hastalığından gut hastalığına, tansiyon yüksekliğinden damar sertliğine, romatizmadan depresyona birçok hastalığa karşı bizi kalkan gibi korur. Oruçla bedenimizi ve ruhumuzu bir anlamda dinlendirme fırsatı yakalarız. Gereksiz atıştırmalardan kaçınmamıza vesile olduğundan mide ve bağırsak hastalıklarına karşı doğal korunma altına alınmış oluruz. Yani oruç tutmak çok büyük bir mutluluktur. Oruç tutabilmek çok büyük bir zevktir. Son olarak birkaç kuraldan bahsedelim. Bu ayda aldığımız sıvı gıdaları artırırsak, hamur işleri ve tatlıları biraz azaltmaya çalışırsak, öğün aralarında meyve ve sebzeyle biraz desteklenirsek, hem zinde kalma şansını elde edilmiş olur, hem de kabızlıkla mücadele etmiş oluruz. Sahurda hafif ve sulu gıdalarla beslenmeye çalışalım. Sahur yemeğini ihmal etmeyelim o zevki kendimiz yaşadığımız gibi yavrularımıza da yaşatalım.
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı