Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Sağlık Rehberi
Damar sertliğine çaredir
Oruç tutma damar sertliği ve buna bağlı gelişen birçok hastalığın da ilacı olarak kabul edilebilir. Damar sertliği orta ve büyük damarların bir hastalığı olarak bilinir. Kalp damarları, beyin damarları, kalbin küçük damarları, ayak ve bacak damarları, böbrek damarları sık tutulan damarlar. Damarların iç kısmında endotel dediğimiz ince bir zar tabakası var. Bu zar tabakası düz ve pürüzsüzdür.

Yıllar içerisinde pürüzsüz, genç ve taze yapı giderek kartlaşıyor ve damarın kalitesi bozuluyor. Elastikiyet kaybolduğu'nda biz buna damar sertliği diyoruz. Doğumdan itibaren beslenmede yapılan yanlışlar orta yaşlara gelindiğinde bu şekilde bulgu vermeye başlar. Hastalığa zemin hazırlayan da gıdalardır. Beyaz şeker, beyaz un, hamurlu gıdalar, kızartmalar ve doğal olarak katı yağlar. Yine kırmızı et ve etteki yağ oranının fazla olması, taze olmayan bayatlamış patates, rafine gıdalarla beslenmeye çalışmak, bir de hazır gıdalar ve fast-food alışkanlığı, beslenme tarzı damar sertliği yapan unsurların başlıcaları olarak sayabiliriz.

Ramazan ayı ile birlikte bir ay süre ile oruç tutarak damar sertliğine karşı doğal ilaçsız bir çözümden hücrelerimizi mahrum etmeyelim. Eskiler can boğazdan gelir derdi. Şimdi can boğazdan çıkıyor sevgili okurlar. Aç ve susuz kalma ile kaybettiklerimiz kazandıklarımızın yanında çok cılız kalır. Onun için az yemek az uyumak ve az konuşmak insan-ı kamil için olmazsa olmaz şartlardandır.
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı