Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Beyaz Hoca
Eşi öpmek, oruç bozar mı?
Bilerek oruç bozulursa, 60 gün mü ceza tutulacak, yoksa her gün için 60 gün mü tutulacak?
Cevap: Kur'an-ı Kerim'de, bilerek oruç yiyen kimsenin 60 gün ceza orucu tutacağına dair bir ayet yoktur. Bu bir yorumdur. Normal Ramazan ayını tutamayıp da orucu bozan insana, 60 gün hem de peş peşe oruç tutturmak, bunu teklif etmek, dinde zorluk olur. Dinde zorluk yoktur. Bilerek oruç yiyen kişi, günahkar olur. Tövme etmesi gerekir. Bir de fakirlere sadaka verirse, tövbesinin kabulüne vesile olur. Ayrıca, 1 güne 1 gün olarak kaza etmesi gerekir.

Namazların sadece farzını kılıyorum. Caiz midir?
Cevap: Asıl olan, namazların farzlarıdır. Bir de vacip olan vitir namazıdır. Sünnetleri kılmak da sünnet, terk etmek de sünnettir. Çünkü Peygamberimiz de öyle yapmış, bazen kılmış, bazen de terk etmiştir. Dolayısıyla, sünnetleri terk etmek günah değildir. Ama arada bir kılmakta yarar ve sevap vardır.

Eşi öpmek, oruç bozar mı?
Cevap: Bozmaz ancak, orucun manevi yönüne uygun düşmez. Daha doğrusu cinsellikle öpmek, orucun manevi yönüne uymaz. Fakat evden ayrılırken veya akşam eve dönüldüğünde saygı öpücüğü, oruca hiçbir şekilde zarar vermez.

Migrenim var, dayanamayıp hap içtim. Orucum bozuldu mu?
Cevap: Evet orucunuz bozulur. Eğer baş ağrılarınız dayanılmaz ise, sizi zorluyorsa, oruç tutmayın, yerine fidye verin. Yok eğer bu baş ağrısı sürekli ise, oruca dayanmanız mümkün olmuyorsa, size oruç hiç farz olmaz, fidye de gerekmez. Dinde zorluk yoktır. İbadetler, rahatlık içinde yapılmalıdır.

Ramazan dışında, akşam alkol alınırsa sabah namazı kılınır mı?
Cevap: Sarhoş iken namaz kılınmaz. Ancak, akşam çok az alkol alınmış ve sarhoş olunmamış ise abdest alınıp namaz kılınabilir. Alkol alan kişi, tövbe etmelidir.

Oruçluyken, kıbleye dönüp şehadet getirmek farz mıdır?
Cevap: Müslümanlar arada bir şehadet getirmelidirler. Ancak özel olarak kıbleye dönüp şehadet getirmek diye bir farz yoktur. Her durumda şehadet getirilebilir.

20 Ekim 2004 tarihli takvim gazetesinden alınmıştır
http://www.takvim.com.tr/2004/10/20/zbeyaz.html
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı