Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Beyaz Hoca
Bir barda dansözlük yapıyorum. Oruç tutabilir miyim?
Teravih namazının kılınmaması, orucun sevabını azaltır mı?
Cevap: Kesinlikle azaltmaz. Teravih namazınızı kılarsanız sevap olur, kılmazsanız günah olmaz. Teravih namazı, nafile yani fazladan kılınan bir namazdır. Oruçla ilgisi yoktur.

Bir barda dansözlük yapıyorum. Oruç tutabilir miyim?
Cevap: Orucunuzu tutabilirsiniz. Ama oruçlu iken mesleğinizi yapmamalısınız. Önemli olan, insanın daima iyiliğe niyet etmesi, hayırlı işlere yönelmeye gayretlenmesidir.

Kur'an'ı Latin harfleriyle okurken yanlışlık yapılırsa, günah olur mu?
Cevap: Kur'an-ı Kerim'in yazıldığı Arap harfleri, Allah tarafından bildirilmiş değildir. Dolayısıyla Kur'an başka alfabelerle de okunabilir. Önemli olan doğru okumaktır. Yanlış yapmaya gelince, Arap harfleri ile okuyanlar da birçok hatalar yapabilirler. En önemlisi, kutsal kitabımızın Türkçe anlamını okumaktır. Çünkü Kur'an, anlaşılması için gelmiştir.

Sabah namazına kalkamadığım zaman, yatsıda mı yoksa ertesi sabah mı kaza etmeliyim?
Cevap: Sabah namazına kalkamayan biri, güneş doğduktan 45 dakika sonradan itibaren, öğleye kadar kılar ise, vaktinde kılmış gibi 4 rekat kılar. Öğleden sonraya kalırsa, ne zaman müsait olursa, yalnız 2 rekat farzını kaza eder. Onun bir zamanı yoktur.

Yeni doğum yapan bir kadın oruç tutmalı mıdır?
Cevap: Yeni doğum yapmış bir kadın, oruç tuttuğu takdirde sütü azalıyorsa ve çocuk aç kalıyorsa, oruç tutmaz. Çocuk, sütten kesildikten sonra bir gününe bir gün olmak üzere orucunu kaza eder.

Adaklarım var. Yerine bir fakire para versem olur mu?
Cevap: Adaklarınızı mümkün olduğunca aynen yerine getirin. Mesela bir kurban kesmeyi adak ettiyseniz, öncelikle onu yapın. Yapamıyorsanız, parasını fakirlere verin.

Abdestsizken tespih çekilir mi?
Cevap: Tesbih çekmek için abdest almak şartı yoktur. İnsan, her durumda Allah'ı anar ve tespih çekebilir. Ancak abdestli olmak, her zaman için daha güzeldir.

19 Ekim 2004 tarihli takvim gazetesinden alınmıştır
http://www.takvim.com.tr/2004/10/19/zbeyaz.html

 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı