Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Beyaz Hoca
Ramazan'da evlenilir mi?
Fitre ve zekat, akrabalara verilir mi? Fitremi yiyecek ya da kıyafet olarak verirsem kabul olur mu?
Cevap: Fitre ve zekat, iki grup akraba dışında bütün akrabalara verilebilinir. Kişi eşine zekat ve fitre veremediği gibi, çocuklarına, torunlarına, anne-babasına, nine-dedesine veremez. Çünkü insan bunları beslemekle zaten yükümlüdür. Bunların dışında fakir kardeşlerine ve diğer fakir akrabalarına verebilir. Zekat ve fitre para ile verilebileceği gibi, yiyecek, kıyafet veya başka şeylerle de verilebilir. Paradan başka birşeyle fitre verilirse, kıymeti para ile değerlendirilip ona göre hesap edilmelidir.

'Başı açık kadınların tuttuğu oruç kabul olmaz' diyorlar, doğru mu?
Cevap: Doğru değildir. Kimin orucunun kabul olduğunu ya da olmadığını Allah'dan başka kimse bilemez. Orucun şartları arasında baş örtmek yoktur. Dini zorlaştırmak ve insanları dinden soğutmak günahtır.

İşim gereği namazları geç kılıyorum. Kabul olur mu?
Cevap: Namazı vaktinde kılamazsanız, kaza edersiniz. Kul hakkı ile Allah hakkı çakışırsa, kul hakkı tercih edilir. Yani namaz vakti ile işiniz çakışırsa, eğer işi bırakıp namaz kılmak olmuyorsa, işinizi tercih etmeli, sonra namazınızı kılmalısınız. İslam'da zorluk yoktur.

Kulaklarımdan ameliyat oldum. Kesinlikle su değmemeli. Nasıl abdest alıp, oruç tutacağım?
Cevap: Abdestte ya da gusülde, hastalıklı yere su vurulmazsa, bunun bir zararı olmaz. Kulağınıza su değdirmeden normal abdestinizi alıp, orucunuzu tutabilirsiniz.

Ramazan'da evlenilir mi?
Cevap: Ramazan'da evlenmek caizdir. Hatta daha da bereketli olur. Hayırlı günlerde, hayırlı işler yapmak makbuldür. Evlenmek gibi hayırlı bir işi, zamanı gelince mümkünse ertelenmemelidir.

Sahura kalkıp, niyetlenmediğim halde oruç tutabilir miyim?
Cevap: Sahura oruç tutmak için kalkmak bir niyet ve karar demektir. Ancak, kişi sahura kaltığı halde bilinçli olarak niyet etmiyorsa, niyet etmemiş sayılır. Sahurda niyet etmeyen kişi, öğleye kadar niyet edebilir.

18 Ekim 2004 tarihli Takvim Gazete'sinden alınmıştır
http://www.takvim.com.tr/2004/10/18/zbeyaz.html
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı