Hoşgeldin Ramazan
Ramazan Sofrası
Sağlık Rehberi
Rehber Kitaplar
Hikmetli Sözler
Ramazan Fetvaları
İmsakiye
Ramazan Nüktesi
Beyaz Hoca
Eski Ramazanlar
İslamın Altın İlkeleri
  -
  Sabah Gazetesi
  Günaydın Gazetesi
Beyaz Hoca
Makyaj yapmak orucu bozar mı?
Akşam namazı, iftardan önce mi sonra mı kılınmalıdır?
Cevap: İftar vakti olduğunda; önce oruç açılır, sonra yemek hazır ise yemek yenilir. Daha sonra da namaz kılınır. Ama yemek hazır değilse, namaz kılındıktan sonra da yenilebilir.

Hamile bayanların da oruç tutması gerekir mi?
Cevap: Hamile bayanların oruç tutması, bebeğin ve kendisinin sağlığı açısından sakıncalıdır. Gebeler hasta hükmüne girer ve orucu doğumdan sonra tutarlar.

Makyaj yapmak orucu bozar mı?
Cevap: İslam dini, kadınların süslenmesini yasaklamamıştır. Yasaklayanlar, ayette; "Allah'ın kulları için çıkarttığı ziyneti (süsü) kim haram kıldı!" diye azarlanmıştır. Demek ki makyaj yapmak, oruca zarar vermez.

Oruç tutmakla, hangi günahlarımız affedilir?
Cevap: Hangi günahın, hangi ibadetle affedileceğini, ancak Allah bilir. Biz kullar ollarak görevimizi yapar, Allah'tan af ve rahmet dileriz. Gerisine Yüce Yaradan karar verir. Allah'ın rahmeti ve affı sınırsızdır.

Oruçluyken, iğne olunur mu?
Cevap: Hastalıklardan dolayı vurulan iğne, orucu bozmaz. Çünkü, insanların iğne ile gıda alıp yaşamaları, normal ve yaygın değildir.

Evladımı, genç yaşta bir kazada kaybettim. Onun tutmadığı oruçların fidyesini verebilir miyim?
Cevap: Ölmüşlerimiz namı hesabına hayır yapıp fakirlere yardımda bulunabiliriz veya onların hayrına bir okul yaptırma gibi iyilikler yapabiliriz. Küçük bir sadaka da verebiliriz. Bunu yaparken, ölmüş yakınlarınızın günahlarının affını niyet edebilirsiniz. Dolayısıyla; bu niyet, fidye dahil her şeyi içine alır.

Emekliyim, oruç tutamıyorum. Ne kadar fidye vermem gerekir?
Cevap: Kendiniz 2 öğün yemek için ortalama ne kadar para harcıyorsanız, o kadar vermeniz gerekir. Ama gücünüz yetmiyorsa, bir öğünlük verirseniz de olabilir.

İstifra etmek, orucu bozar mı?
Cevap: Ağız dolusu istifra etmek, orucu bozar. Çünkü, bu kimse hasta olmuş demektir. 1 güne 1 gün kaza etmesi gerekir.

17 Ekim 2004 tarihli Takvim Gazete'sinden alınmıştır
http://www.takvim.com.tr/2004/10/17/zbeyaz.html
 
Köfteli tarhana
  Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su...devamı
 
Bardak mantısı
  Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek mayayı eritin. 1 çorba kaşığı eritilmiş ve...devamı
 
Somun böreği
  Bayat ekmekleri önce dilimleyin, sonra kesme şeker gibi kesin. Isıya dayanıklı kare ya da dikdörtgen kenarlı küçük bir tepsiyi yağlayıp,...devamı
 
Kazandibi
  Soğuk süte nişasta ve pirinç ununu koyun, karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyerek karıştırın,...devamı