M.Ö. 776 - OLİMPİA Peloponnes yarımadasında, Antik Yunan dünyasının en eski dini merkezlerinden olan Olimpia'da ilk "Olimpiyatlar" Tanrıları onurlandırmak amacıyla düzenlenen törenlerdir. Atletizm niteliği kısa sürede ağırlık kazanır. 1200 yıl boyunca sürecek oyunlarda sadece çıplak erkekler yarışır, kadınların izlemesi bile yasaktır. Zeytin dallarıyla taçlandırılan galiplere ömür boyu kent devlet bakar, imtiyazlar verilir.
1896 - ATİNA Baron Pierre de Coubertain'in girişimleri sonucu modern çağın ilk resmi Olimpiyatları, yüzlerce yıldan sonra yeniden Atina'da düzenlenir. Birinci gelenlere gümüş madalya (ikinciye bakır) ile zeytin dalı verilir. 14 ülkeden tamamı erkek 245 sporcu katılır.
1900 - PARİS Fransa'nın başkentinde yapılan ikinci Olimpiyat Oyunları Eyfel Kulesi'nin açılışı ve Dünya Fuarı'yla aynı tarihe denk getirildiği için, ilki kadar ilgi görmez.Yarışmalar beş aylık geniş bir süreye yayılır.
1904 - SAINT LOUIS Olimpiyatlar bu kez ABD'nin Missouri eyaletinde düzenlenen Dünya Fuarı'nın gölgesinde kalır. Beş ay süren oyunlara katılan atletlerin büyük çoğunluğu Amerika'dandır.
1906 - ATİNA Dört yıllık döngü tamamlanmadan yapılan bu oyunlar resmi olarak Olimpiyat kabul edilmese de, ses getirir. Takımlar ilk kez açılışta geçit töreni yapar. Altın, gümüş ve bronz madalyalar ilk kez verilir.
1908 - LONDRA Aslında Roma'da yapılması öngörülen dördüncü resmi Olimpiyatlar, Vezüv Yanardağı'nın 1906'daki şiddetli patlaması üzerine Londra'ya alınır. Olimpiyat hakemliği üzerine tartışmalar tüm hararetiyle başlamıştır.
1912 - STOCKHOLM 28 ülkeden 2 bin 500'ün üzerinde atlet katılır. Foto-finiş ve elektronik kronometre teknolojisi ilk kez kullanılır. Antik oyunların en popüler müsabakası olan pentatlonun modern versiyonu düzenlenir. Aynı güne sığdırılan atıcılık, eskrim, yüzme, binicilik ve kros koşusundan oluşmaktadır.
1916 - İPTAL Birinci Dünya Savaşı nedeniyle iptal edilir. Gerçekleşseydi Berlin'de düzenlenecekti.
1920 - ANTVERP Olimpiyatların resmi sembolü olan ve kıtaları temsil eden iç içe geçmiş beş renkli halkanın bulunduğu Olimpik bayrak ilk kez Belçika'nın Antverp kentindeki yaz oyunlarında kullanılır. Gelmiş geçmiş en iyi atletlerden biri, Finli uzun mesafe koşucusu Paavo Nurmi, bu oyunlarda dikkati çeker.
1924 - PARİS Finli atlet Paavo Nurmi, beş altın madalya kazanarak Olimpiyat tarihine geçer.
1928 - AMSTERDAM 46 ülkeden katılan 3 binin üzerinde atletin yarıştığı bu Olimpiyatlarla birlikte, 1912'den beri yasaklı olan Alman sporcular oyunlara döner. Kadınlara nihayet atletizm disiplinlerinde katılmalarına izin verilir. Olimpiyat meşalesi ilk kez kullanılır. Olimpiyat Stadı dünya çapında ses getirir. Paavo Nurmi, üçüncü Olimpiyatlarında üç madalya kazanır.
1932 - LOS ANGELES Küresel ekonomik bunalımının etkisi her alanda hissedilir. Madalyaların yüzde 30'unu ev sahibi ABD'li sporcular toplar.
1936 - BERLİN Olimpiyat meşalesi ilk kez Yunanistan'da yakılarak Berlin Olimpiyat Stadı'na getirilir. Hitler'in yükseliş dönemidir. ABD boykot etmeye niyetlenir. Nazi'lerin ev sahipliğini yaptığı oyunlarda, Amerikalı siyahi atlet Jesse Owens dört altın madalya kazanır. İlk TV yayını gerçekleşir.
1940 ve 1944 - İPTAL İkinci Dünya Savaşı yüzünden iki Olimpiyat da iptal edilir.
1948 - LONDRA Almanya ve Japonya'nın katılmasına izin verilmediği oyunların yıldızı Hollandalı kadın koşucu Fanny Blankers-Koen'dir. 30 yaşında ve iki çocuk annesi olmasına karşın art arda kazandığı yarışlarda dört altın madalya alması (33 ulusal ve 12 dünya rekoru kırmıştı), kadınlara karşı ön yargıları bertaraf edecek ve yeni nesil kadın atletlere esin kaynağı olacaktır. 1952 - HELSİNKİ Olimpiyatlarda "Soğuk Savaş" gerginliğinin başlangıcı: Rus atletler, 1912'den beri ilk kez katılır. Güney Kore ilk kez kendi takımını çıkarır. ABD'li Bob Mathias dekatlonda rekor kırar.
1956 - MELBOURNE Tayvan katıldığı için Çin oyunları boykot eder. Sovyetler'in Macaristan'a girmesi yüzünden İspanya, İsviçre ve Hollanda da Olimpiyatlardan çekilir. Sovyet jimnastikçi Larissa Latinina dört altın, bir gümüş ve bir bronz madalya kazanarak Olimpiyat tarihine geçer. Avustralya'ya dışarıdan canlı hayvan sokulmadığı için, binicilik yarışları Stokholm'de düzenlenir. 1960 - ROMA Sovyetler Birliği ile ABD arasında iyice kızışan rekabet oyunlara damgasını vurur. En çok madalyayı Sovyetler toplar. Bunlardan altısı (üç altın) Larissa Latinina'ya aittir. Etiyopyalı atlet Abeke Bikila, çıplak ayak maratonu kazanır. Olimpiyatlar ilk kez tüm Avrupa ülkelerinde TV aracılığıyla izlenebilmektedir. İlk resmi Paralimpik Oyunlar düzenlenir.
1964 - TOKYO Sovyetlerin gururu jimnastikçi Larissa Latinina Tokyo oyunlarının da yıldızı olur. Bir altın, iki gümüş ve iki bronz madalya daha kazanarak, Olimpiyat tarihinde en çok madalya toplayan sporcu olur. Uydu aracılığıyla ilk kıtalararası canlı yayını yapılır. 1968 - MEXICO CITY Kentin rakımının 2 bin 300 m olması dayanıklılık gerektiren dallarda sorun olur. Ama erkeklerde 400 m ve altındaki yarışlarda pek çok rekor kırılır. ABD'li Bob Beamon'in 8.90 m'lik uzun atlayışı 22 yıl aşılamayacaktır. ABD'li diskçi Al Oerter aynı disiplinde dördüncü kez altın kazanan ilk atlettir. Olimpiyatlara iki ay kala ülkesi Sovyetler tarafından işgal edilince haftalarca gizlenmek zorunda kalan Çek jimnastikçi Vera Caslavska dört altın ve iki gümüş madalya kazanır. Olimpiyat ateşini ilk kez bir kadın atlet, Meksikalı koşucu Norma Enriqueta Bassilio, yakar.
1972 - MÜNİH 20'nci Olimpiyat Oyunları, Filistinli gerillaların Olimpiyat Köyü'nde İsrail takımına düzenlediği ve 11 İsrailli'nin ölümüyle sonuçlanan saldırıyla hatırlanır. Oysa 121 ülkeden 7173 atletle o güne dek düzenlenmiş en geniş katılımlı Olimpiyattır. Almanların inşa ettiği Olimpiyat Köyü takdire şayandır. ABD'li yüzücü Mark Spitz yedi altın madalya kazanarak tarihe geçer. Okçuluk 52, hentbol ise 36 yıl aradan sonra yeniden olimpik dallar arasına girer. Sovyet jimnastikçi incecik Olga Korbut (üç altın), değişken performansıyla en çok konuşulan atletlerden. 1976 - MONTREAL Romanyalı 14 yaşındaki Nadya Komaneci, kusursuz performansıyla ilk kez 10 tam puan alan (ve bunu yedi kez tekrarlayacaktır) jimnastikçi olarak adından tüm dünyada söz ettirir. Üçü altın, beş madalya kazanır.
1980 - MOSKOVA Sovyetlerin Afganistan'ı işgal etmesi, ABD'nin öncülük ettiği geniş katılımlı boykota neden olur. Moskova Olimpiyatları 1956'dan bu yana en düşük katılımla gerçekleşir, yalnızca 80 ülkenin sporcuları yarışır. Sovyet jimnastikçi Aleksandr Dityatin her disiplinde dereceye girerek, bir Olimpiyatta sekiz madalya kazanan tek sporcu olur. 1984 - LOS ANGELES Sponsorların ağırlığı ve naklen TV yayını daha önce görülmemiş düzeye ulaşır. Sovyetlerin misilleme amaçlı boykotuna rağmen 140 ülkeden katılım olur. Carl Lewis (dört altın) ve Edwin Moses (1976'daki gibi yeniden 400 m engelliyi kazanır) ve jimnastikçi Mary Lou Retton gibi ABD'li atletler, oyunlara damgasını vurur.
1988 - SEUL İlk kez tüm dünyadan (Küba ve Etiyopya hariç), yani 159 ülkeden sporcular katılır. Doğu Almanya'dan yüzücü Kirstin Otto, aynı Olimpiyatta altı altın madalya kazanan ilk kadındır. ABD'li koşucu Florence Griffith-Joyner üç altın ve bir gümüş madalya alır. Koşucu Ben Johnson, doping yaptığı için diskalifiye olur. 1992 - BARSELONA Olimpiyatların ticari organizasyon özelliği daha da önem kazanır, açılış töreninin önemi yeni bir boyuta taşınır. Erkeklerde basketbol profesyonellere açılır ve ABD, Magic Johnson, Michael Jordan ve Larry Bird gibi efsanelerin oynadığı, elbette altın toplayacak "rüya takımı"nı gönderir. Rus jimnastikçi Vitaly Scherbo altı altın madalya alır. 10 bin metreyi kazanan Etiyopyalı Derartu Tulu, Olimpiyat şampiyonu olan ilk siyahi Afrikalı kadın atlettir.
1996 - ATLANTA Modern Olimpiyatların 100'üncü yılı: Törende Olimpik ateşi yakan Muhammed Ali'dir. Olimpiyatlarda ilk kez kadınlar futbolu da oynanır. Naim Süleymanoğlu, üçüncü altın madalyasını kazanan ilk halterci olarak tarihe geçer. Michael Johnson 200/400 metrede rekor kırar. 2000 - SİDNEY Katılan atlet (10 bin 651) ve ülke sayısı (199), TV'den izlenme oranı, kadın sporcuların oranı gibi pek çok dalda organizasyon rekor kırar. Olimpiyat tesislerinin niteliği Münih 1972'deki gibi dikkat çekicidir. Doping artık en önemli meselelerden biridir. Rus jimnastikçi Aleksey Nemow, ikisi altın altı madalya kazanır. Nemov Atlanta'da da altı madalya almıştı.