kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TL ve Rand, Japonların yine gözde yatırımı oldu

Japonlar faizi düşük Yen ile borçlanıp faizi yüksek ülkelerin tahvillerini satın alıyorlar. Son dönemde getirisiyle en cazip ülkelerin başında yine Güney Afrika, Türkiye ve Brezilya var..
Japonya'da bireysel yatırımcılar, yüksek getiri vaad eden egzotik paralara yatırım yapılması yönündeki tavsiyelere uyarak, Yeni Zelanda doları gibi eski tercihlerinden uzaklaşıyor ve Brezilya Reali ile Türk Lirası gibi paraların uzun vadeli tahvillerine yöneliyorlar. Japonlar faizi düşük Yen ile borçlanıp faizi yüksek ülkelerin tahvillerini satın alıyorlar. Bu eğilimin merkezinde Güney Afrika randı yer alıyor. Yüksek faiz oranları, Güney Afrika'nın zengin doğal kaynakları ve 2010 Futbol Dünya Kupası'nın şimdiden başlayan tanıtım kampanyası, randı Japonların yıldızı haline getirdi. Bu yıl yeni söz konusu tahvillerin 2.7 milyar dolar değerindeki yüzde 22'si rand olarak gerçekleşti. Bu oran geçen yıl yüzde 13 olmuştu. Randın başarısı, diğer egzotik paralara olan ilgiyi de artırdı. Brezilya reali ve Türk Lirası bazındaki tahviller yüzde 10 ile 15 arasındaki kupon ödemeleriyle yükselen diğer para birimleri oldu. Ancak piyasada halen yüzde 42 ile Avustralya bonoları, yüzde 35 ile de Yeni Zelanda tahvilleri hakim durumda. Randın geçen yıldan beri sürekli yükselen getirisine paralel olarak satışları da artıyor ve bu para birimi, varlıklı Japon büyükanneler ve büyükbabalar için cazip getiri sağlayan bir kaynak olarak rağbet görüyor.

6.8 TRİLYON $ ÇIKIŞ OLDU
Yaklaşık yüzde 6 veren Avustralya ve Yeni Zelanda bonoları, yüzde 1-2 getiren Japon bonolarından çok daha yüksek, ancak piyasanın yeni yıldızlarının getirisinden oldukça düşük. Okasan Securities'den yabancı varlıklar yöneticisi Tsutomu Soma, "Pek çok uridashi yatırımcısı, yüzde 10'un altındaki kuponlara dönüp bakmıyor bile" dedi. Japonya'da ev kadınlarının sürekli büyüyen risk iştahı, ülkeden nakit olarak 780 trilyon yen (6.8 trilyon dolar) ve banka mevduatlarından da sürekli bir çıkış yaratıyor. Japonya Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 0.5'te tutuyor. Ülkede resesyon beklentisi olduğu da göz önüne alındığında, oranların bir yıldan önce yükselmeyeceği, dolayısıyla uridashi yatırımcılarının da ülke dışına yönelmekten vazgeçmeyecekleri bekleniyor.