Rus donanmasına ait savaş gemilerinin Gürcistan'ın Karadeniz kıyılarını ablukaya aldığı bildirildi.
*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...*RUS - GÜRCÜ ÇATIŞMASINDAN FOTOĞRAFLAR...Rus donanmasından bir kaynak, Rusya'nın İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, gemilere, Gürcistan'a "silah ve askeri donanım girmesini engelleme emri" verildiğini söyledi. Rusya, Batı ülkeleri ve Ukrayna'yı, Gürcistan'a silah sağlamakla suçluyor.
Savaştan sıcak görüntüler...
GÜNEY OSETYA'DA 2 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜGürcü ve Rus birliklerinin çatıştığı Güney Osetya'da iki Gürcü gazeteci öldürüldü.
Eko Moskova radyosu, Grigol Çihladze ve Aleksander Klimçuk adlı gazetecilerin Gürcistan ordusuyla çatışmanın olduğu bölgeye girdiklerini bildirdi.
Çihladze'nin Newsweek Rusya dergisine, Klimçuk'un ise Rusya'nın İtar-Tass ajansına çalıştığı kaydedildi. News Georgia adlı haber ajansı, her iki gazetecinin Gürcistan vatandaşı olduğunu belirtti.
GÜRCİSTAN SAĞLIK BAKANI: ÇATIŞMA BÖLGESİNDE 92 KAYIP VERDİK
Gürcistan Sağlık Bakanı Aleksandır Kvitaşvili, ayrılıkçı Güney Osetya'daki çatışmalarda 92 kayıp verdiklerini bildirdi.
Kvitaşvili, yaptığı açıklamada, çatışma bölgesinde verdikleri kayıplardan 42'sinin sivil olduğunu, başkent Tiflis'teki hastanelerde de 400'e yakın yaralının bulunduğunu söyledi. Yaralılar için acilen kana ihtiyaç duyduklarını belirten Kvitaşvili, Ukrayna'nın tıbbi yardım malzemesi gönderdiğini ifade etti.
Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksandır Lomaya da yaptığı açıklamada, Güney Osetya'nın Rusya'ya açılan Roki tünelinden ağır teçhizat ve Rus askerlerinin bölgeye girişinin sürdüğünü ifade etti.
Lomaya, Rus uçaklarının bombardımanında Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'nin önemli derecede hasar gördüğünü kaydetti.
ZUGDİDİ KENTİ BOŞALTILIYORÖte yandan, Gürcistan'ın bir diğer ayrılıkçı bölgesi olan Abhazya'ya sınır Zugdidi kentinin, Rus savaş uçaklarının bombardımanı nedeniyle boşaltıldığı bildirildi.
Zugdidi kentinden öncelikle kadın ve çocukların çıkarıldığı ifade edildi. Ablhazya'nın lideri Sergey Bağapş, yaptığı açıklamada, Yukarı Kodori Deresi'nden Gürcü birliklerinin çıkmasını istediklerini belirterek, ''Gürcü askerleri orayı (Yukarı Kodori) bir an önce terk etmeli'' dedi.
Gürcistan Savunma Bakanı David Kezeraşvili ise Gürcü birliklerinin Güney Osetya'daki çatışma bölgesinden geri çekilmeyeceğini, ülkenin toprak bütünlüğünü sağlamak için "her şeyi yapacaklarını" kaydetti.
Kezeraşvili ve İçişleri Bakanı Vano Merabişvili'nin, Güney Osetya'daki cephede bulundukları ve operasyonu buradan takip ettikleri belirtildi. Gürcistan Savunma Bakanlığının da Rus uçaklarının olası bombardımanına karşı güvenlik tedbirleri çerçevesinde boşaltıldığı bildirildi.
TİFLİS'TE GÖSTERİLERBU arada, başkent Tiflis'te halk, Rusya'nın Gürcü topraklarını ''işgal girişimini'' engellemek amacıyla protestolarını sürdürüyor.
Başkentteki çeşitli sevil toplum kuruluşlarının örgütlediği gösteriler, Rusya Büyükelçiliği önünde yapılırken, kent merkezinde de zaman zaman oluşturulan uzun araç konvoyları ile korno sesleri eşliğinde Rusya protesto ediliyor.
Gürcistan Patriği 2. İlia'nın katılımıyla Kilisede düzenlenen ayin töreninde ise çatışmalarda ölenler için dua edildi. Patrik, Güney Osetya'daki çatışmaların bir an önce sona ermesini temenni etti ve daha fazla kan dökülmesini istemediklerini ifade etti.
RUS KOMUTAN GÜNEY OSETYA'DAKİ ÇATIŞMADA YARALANDIGürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesindeki çatışmalarda 58. Rus ordusu komutanının yaralandığı bildirildi.
Genelkurmay Başkanlığının Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, çatışmalarda bir bombanın infilak etmesi sonucu General Anatoli Hrulev'in yaralandığı belirtildi.
Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikavkaz'da hastaneye kaldırılan Hrulev'in hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi.
RUSYA: GÜRCİSTAN LİMANLARINDAN PETROL SEVKIYATINI ENGELLEME PLANIMIZ YOKRusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, Karadeniz'deki Rus savaş gemilerinin Gürcistan limanlarından yapılan petrol sevkıyatını engelleme planının olmadığını söyledi.
Karasin, düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan limanlarından yapılan petrol sevkıyatını engelleme planlarının olmadığını belirterek, ''Gemi seyahatlerini engelleme planıyla ilgili hiçbir şey bilmiyorum. Gemilerin durdurulup aranması, bir engelleme olduğu anlamına gelmiyor'' dedi.
Rus diplomat, ''savaş söz konusu olduğunda Gürcistan'a hangi tip kargo gemisinin gittiği ve oradan ayrıldığı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini'' ifade etti.
RUSYA: GÜRCİSTAN'IN TSİHVALİ'YE SALDIRISINDA 2 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜRusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, Gürcistan'ın Güney Osetya'nın başkentine düzenlediği saldırıdan dolayı iki binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Rus İnterfaks ajansının haberine göre Karasin, ''Bu saldırıların sonucu gerçekten çok kötü. İki binden fazla insan hayatını kaybetti. Bunlar da tamamen Osetlerdi. Hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğu Rus vatandaşıydı'' dedi.
Gürcü birliklerinin saldırıları sonucu Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali ve civar köylerden 30 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirten Karasin, Tshinvali'de ''soykırımın çok açık izleri'' olduğunu savundu.
Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik saldırısının bu çatışmaya barışçıl çözüm bulma çabalarını ortadan kaldırdığını belirten Karasin, ''Uluslararası topluluk, Rusya ve tüm ülkeler, durumun normal seyrine nasıl getirileceğini düşünmeli'' diye konuştu.
Karasin, ''Gürcistan yönetiminin sergilediği bu sorumsuzca davranış yüzünden tüm kredisini tükettiği'' görüşünü dile getirdi.
GÜRCİSTAN'IN BATISINDAKİ ZUGDİDİ KENTİ BOMBALANIYORGürcistan'ın batısında, Abhazya yakınındaki sınır kenti Zugdidi'nin bombalandığı bildirildi. Gürcistan'ın yeniden bütünleşmeden sorumlu Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Zugdidi'nin bombalandığını belirtti.
Rusya, BM'den Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinden Abhazya yakınındaki gözlemcilerini çekmesini istemişti.
''GÜRCÜ ASKERLERİ TSHİNVALİ'DEN ÇEKİLMEYE BAŞLADI''Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Anatoliy Navogitsin, Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'deki askerlerini geri çekmeye başladığını söyledi.
Navogitsin, düzenlediği basın toplantısında, ''Bölgede son durum şu anda şöyle: Gürcü tarafı Tshinvali'deki güçlerini geri çekmeye başladı'' dedi. Rus General, Rusya'nın başkent Tshinvali'nin birçok bölgesinde kontrolü elinde bulundurduğunu sözlerine ekledi.
Siyasi gözlemciler, Rusya'nın Gürcü güçlerinin çekilmeye başladığını ilk kez doğruladığını ve bu gelişmenin Rusya'nın ateşkes çağrılarına olumlu yanıtının çok gecikmeyeceğinin göstergesi olabileceğini kaydettiler.
GORİ ÜSSÜNDEKİ RUS BOMBARDIMANINDA 20 GÜRCÜ ASKERİ ÖLDÜ
Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinin sınırında bulunan Gori'deki askeri üssünün Rus savaş uçakları tarafından bombalanması sonucu 20 Gürcü askeri öldü.
Gori üssündeki askeri yetkilililerden Baata Çubin, üste toplam 600 askerin bulunduğunu, dünkü bombardımanda 20 askerin öldüğünü söyledi. Üssün kullanılamaz hale geldiğini belirten Çubin, yatakhane olarak kullanılan binanın yakınına 50 kilo ağırlığında bir bombanın düştüğünü kaydetti. Çubin, Gürcü birliklerinin Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'den çekildiğini de doğruladı.
GORİ SAKİNÖte yandan, dün Rus uçaklarının yoğun bombardımanı altında kalan Gori kentinde halk bugün sakin bir gün geçiriyor. Kent merkezinde normal araç trafiği devam ederken, kente giriş çıkışlarda da herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Ancak halkın büyük bölümünün kenti terk ettiği görülüyor. Kentte kalanlar, sınırlarındaki Güney Osetya'da çıkan çatışmalardan dolayı büyük endişe duyduklarını, hayat şartlarının giderek zorlaştığını ve gıda maddesi bulmakta büyük zorluk çektiklerini ifade etti.
YAKOBAŞVİLİ
Öte yandan, Gürcistan'ın yeniden bütünleşmeden sorumlu Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili, gazetecilere yaptığı açıklamada, çatışma bölgesinde kalan sivillerin kurtarılması ve bölgeye insani yardımın ulaştırılması konusunda her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
Yakobaşvili, "Çatışma bölgesindeki sivillere insani yardım ulaştırılmasını engelleyecek kadar katil değiliz" dedi. Gürcü Bakan, Gürcü ve Oset halklarına çağrıda bulunarak, "Rusya'nın kışkırtıcı oyunlarına gelmemelerini" istedi.
UKRAYNA, RUS DONANMASININ ÜSSÜNE DÖNMESİNE İZİN VERMEYEBİLİR
Ukrayna, Gürcistan sahillerine giden Rus Donanmasının Kırım Yarımadası'ndaki üssüne dönmesine izin vermeyebileceğini bildirdi.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Kırım'daki Rus Donanmasının bölgeye gönderilmesinin Ukrayna'yı çatışmaların içine çekebileceği görüşü dile getirildi.
Açıklamada, "bu durumda da Ukrayna'nın gemilerin üssüne dönüşünü yasaklama hakkına sahip olacağı" kaydedildi.
RUSYA, BOMBARDIMANDA SİVİLLERİN VURULDUĞUNU YALANLADIRusya, Gürcü hedeflerine yönelik hava bombardımanında sivillerin vurulduğu yolundaki iddiaları yalanladı.
Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nagovitsin, düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve çevresine düzenlediği hava saldırıları sırasında sivil hedefleri vurduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Nagovitsin, ''Biz yedek olarak ikinci kademede tutulan askerleri bulmak için keşif uçuşları düzenliyoruz. Bunlara yönelik atışlar yapıyoruz'' dedi.
Rus tarafının hiçbir sivil yerleşim birimini vurmadığını kaydeden Nagovitsin, ''Bizim sivil yerleşim yerlerine saldırma gibi bir hakkımız yok'' ifadelerini kullandı.
RUSYA, BM'DEN ABHAZYA YAKININDAKİ GÖZLEMCİLERİNİ ÇEKMESİNİ İSTEDİRusya, BM'den Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinden Abhazya yakınındaki gözlemcilerini çekmesini istedi.
Gürcistan İçişleri Bakanı sözcüsü Şota Utiaşvili, Rusya'nın BM'den Abhazya ile sınır kenti Zugdidi arasındaki gözlemcilerini çekmesini istediğini belirtti.
Bu arada, Gürcistan Parlamento Başkanı David Bakradze, Rusya'nın Gürcistan'ın batısına saldırmaya hazırlandığını söyledi.
Bakradze, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, bilgiyi doğruladıklarını ve Rusların birkaç saat içinde Zugdidi'ye saldırmayı planladıklarını belirtti.
Parlamento Başkanı, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin ülkenin savunmasını bizzat yönettiğini belirterek, "Düşmana Gürcistan'ı işgal etme şansı vermeyelim" diye konuştu.
"TEHLİKELİ VE ORANTISIZ"Öte yandan, Pekin'de bulunan ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı James Jeffrey, Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesinin "tehlikeli ve orantısız" olduğunu söyledi.
Durum nedeniyle alarma geçtiklerini belirten Jeffrey, Rusya'nın Gürcistan'da kara saldırıları düzenlediği haberleri doğruysa, bunun ABD için "çok, çok endişe verici" olacağını belirtti.
İNGİLTERE VATANDAŞLARINI UYARDIİngiliz hükümeti de, Gürcistan'daki vatandaşlarının acil olarak ülkeden ayrılmasını tavsiye etti.
İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gürcistan'daki İngiliz vatandaşlarına, "eğer kalmalarını gerektiren acil bir durum yoksa" en kısa zamanda ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, vatandaşların "bazı uçak seferleri sürüyorken ve henüz sınırlar açıkken" ülkeyi terk etmelerinin önerildiği belirtildi.
ABHAZYA ASKERİ SEFERBERLİK İLAN ETTİGürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinden Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş, askeri seferberlik ilan ilan etti. Bağapş, yayımladığı kararnameyle, askeri birlikleri en yüksek alarm durumuna getirdi ve bazı ihtiyatları askere çağırdı.
Kodori Vadisi'ne bin kişilik bir askeri birlik gönderdiğini kaydeden Abhaz lideri, askeri birlikleri takviye için ihtiyatları askere çağırdığını söyledi.
Bağaşp, gazetecilere yaptığı açıklamada, Abhazya birliklerinin Kodori Vadisi'nin kuzey bölümündeki Gürcistan birliklerini bölgeden atmak amacıyla hareket edeceklerini belirterek, "Bağımsız olarak hareket etmeye, düzeni sağlamaya ve Gürcistan tarafından bir direniş olursa daha da ileri gitmeye hazırız" dedi.
RUSLAR TSHİNVALİ'YE GİRDİGürcü Rustavi 2 televizyonu, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye Roki tünelinden çok sayıda Rus tankı, ağır teçhizat ve binlerce askerin girmekte olduğunu duyurdu. Gürcistan İçiş leri Bakanlığı sözcüsü de Rus ordusunun Tshinvali'd6e denetimi ele geçirdiğini açıkladı.
RUSYA: GÜRCÜ GÜÇLERİ HALA GÜNEY OSETYA'DA
Rusya askeri yetkilileri, Gürcistan askerlerinin Güney Osetya'dan tamamen çekildiği haberlerini yalanladı.
Güney Osetya'daki Rus barış gücü birliklerinin komutan yardımcısı Vladimir İvanov, İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Barış gücü karakolları, Gürcü askerleri ile topçu ve zırhlı birlikleri varlığını tespit etti. Gürcistan Güney Osetya'dan askerlerini çekmedi" dedi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, askerlerinin Güney Osetya'dan "tamamen çekildiğini" açıklamıştı.
Gürcistan'ın Yeniden Bütünleşme Bakanı Temur Yakobaşvili ise Gürcü askerlerinin Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi terk ettiklerini söylemişti.
Yakobaşvili, birliklerin başkentte yaralananların tahliyesine imkan tanımak için mevzilerini değiştirdiklerini, Gürcü birliklerinin Güney Osetya'da kaldığını söylemişti.
GÜRCİSTAN BİRLİKLERİ GÜNEY OSETYA'DAN TAMAMEN ÇEKİLDİGürcistan birliklerinin Rus askerleriyle çatışmaya girdikleri Güney Osetya'dan çekildiği açıklandı.
Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, Reuters'a yaptığı açıklamada, birliklerin Güney Osetya'dan "tamamen çekildiğini" söyledi. Bu arada, Gürcistan hükümeti, Rusya'nın çatışma bölgesine 10 bin asker daha gönderdiğini açıkladı.
Açıklamada, son saatlerde 6 bin askerin Roki tünelinden Güney Osetya'ya girdiği, 4 bin askerin de Abhazya'ya geldiği kaydedildi.
TİFLİS HAVAALANI YETKİLİSİ HAVAALANININ DEĞİL, YAKINDAKİ UÇAK FABRİKASININ VURULDUĞUNU SÖYLEDİGürcistan'ın başkentindeki Tiflis havaalanının bombalanmadığı, Rus savaş uçaklarınca atılan 3 bombanın, havaalanı yakınındaki 31'inci uçak fabrikasını vurduğu öğrenildi.
Havaalanı yönetiminden alınan bilgiye göre Tiflis sivil havaalanında normal operasyonlar devam ediyor.
Daha önce Rus bombardıman uçaklarının havaalanını vurduğunu söyleyen Gürcistan içişleri bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili de, bu konudaki açıklamasını düzelten yeni bir açıklama yaptı ve ''sivil havaalanı değil, uçak fabrikasına bağlı askeri havaalanı bombalandı'' dedi. Fabrikada SSCB döneminden beri SU-25 tipi askeri uçakların üretildiği bildirildi.
Öte yandan Gürcistan'ın, Rus uçakları tarafından bombalanan askeri üs ve havaalanları çevresindeki yerleşim birimlerinde yaşayan halkı tahliye etmeye başladığı kaydedildi.
RUSYA, GÜRCİSTAN'IN ATEŞKES ÖNERİSİNİ REDDETTİGürcistan'daki çatışmayı ele almak üzere üçüncü kez toplanan BM Güvenlik Konseyi'nden sonuç alınamazken, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Gürcistan'ın ateşkes isteğini reddettiklerini açıkladı.
Çurkin, ''ateşkes çözüm olmaz. Çatışmalar sürüyor. Gürcü güçler, Güney Osetya topraklarında kalmaya devam ediyor. Tüm bu eylemler ve işaretler, ateşkese yönelik şeyler değildir'' dedi.
Diplomatik kaynaklara göre ABD ve bir çok konsey üyesi ülke de Rusya'ya toplantıda ateşkesi kabul etmesi yönünde baskı yapmasına karşın Rusya bunu reddetti. Toplantıdaki anlaşmazlıklar nedeniyle basın için ortak bir açıklama metni bile hazırlanamadı. Rusya'nın birliklerini Güney Osetya'dan çekmeyi reddetmesi nedeniyle ''ateşkes çağrısı'' içeren bir açıklama metni hazırlanamadı.
Rusya temsilcisi büyükelçi Çurkin toplantıda, çatışmaların yayıldığını, bunu Gürcülerin başlattığını, binlerce kişinin ölmesi üzerine Rus birlikleri ve tanklarının müdahale ettiğini kaydederek, ''Gürcistan güçleri Güney Osetya'dan çekilmeli. Sonra da, Güney Osetyalılara karşı güç kullanılmayacağına dair bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini kabul etmeli'' dedi.
Çurkin gazetecilere de, Güney Osetya'ya müdahalelerini,
NATO'nun 1999'da Kosova'ya yaptığı müdahaleye benzetti ve ülkesinin Güney Osetya'da ''soykırımı ve etnik temizliği engellemeye çalıştığını'' söyledi.
İngiltere'nin daimi temsilci yardımcısı Büyükelçi Karen Pierce, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Rusya'nın bu tutumunu, ''Rusya'nın bu isteklerle, çatışmaları uzatmanın yolunu aramakta olduğu çok net biçimde ortada. Ne ateşkesi kabul ediyor ne de birliklerini çekmeyi'' diye konuştu.
ABD'nin BM Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Alejandro Wolff toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada ''çatışmalar yayılıyor, tırmanıyor ve giderek kontrol dışına çıkıyor'' dedi.
ABD Büyükelçisi, ''bu geniş tırmanmanın öncelikli nedeninin dış güçler olduğunu, çatışmanın sorumluluğunun büyük bölümünün Rusya olduğunu'' kaydetti.
ABHAZYA UYARDI, BÖLGEDE ABHAZ OPERASYONU BEKLENİYORBM Genel Sekreterinin, barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Edmond Mulet, Gürcistan'a bağlı Abhazya cumhuriyetinin Kodori bölgesindeki BM askeri gözlemcilerini (UNOMIG askeri gözlemcileri), Abhazya'nın isteği üzerine acilen çekmeye başladıklarını söyledi.
Mulet toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''çatışmanın Güney Osetya'dan Abhazya'ya yayılacağından kaygı duyuyoruz. Abhazya askeri operasyon hazırlıkları konusunda uyarıda bulundu. Yukarı Kodori Vadisindeki operasyon muhtemelen sabah başlayacak'' dedi.
Rus temsilci büyükelçi Çurkin ise Abhazya'da olup bitenlere ilişkin bilgisinin olmadığını belirtti. Güvenlik Konseyi bu konudaki dördüncü toplantısını bugün yapacak.
BM GENEL SEKRETERİ'NDEN ATEŞKES ÇAĞRISI
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gürcistan'da çatışan taraflara acil ateşkes çağrısı yaptı.
Ban, yaptığı yazılı açıklamada, ''Çatışma içerisindeki tüm taraflar acilen muharebeleri durdurmalı, bir barış anlaşmasına varmak için vakit geçirmeksizin müzakerelere başlamalı'' dedi.
Gürcistan'ın Güney Osetya özerk cumhuriyetinden sonra, Abhazya özerk cumhuriyetinde de durumun gerginleşmesinden kaygı duyduğunu belirten Ban, ''özellikle Abhazya'daki Yukarı Kodori Vadisi'nin bombalanmasının ve burada oluşturulmuş güvenlik bölgesine askeri yığınak yapılmasının kaygı verici olduğunu'' kaydetti.
Vadideki BM askeri gözlemcileri, Abhaz güçlerin buradaki Gürcü güçlere karşı operasyon başlatmaya hazırlandıklarını ancak Abhazya'nın uyarısı üzerine burayı terk etmeye başladıklarını açıklamışlardı.
TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ GÜRCİSTAN'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN ÖNLEM ALIYORGürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinde çatışmaların başlaması üzerine, başkent Tiflis'teki
Türkiye Büyükelçiliği, bu ülkedeki Türk vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması için önlem alıyor.
Büyükelçilik yetkilileri, Güney Osetya bölgesindeki çatışmaların devam etmesi halinde, başkent Tiflis ve civarında yaşayan Türk vatandaşlarının güvenli bir şekilde tahliye edilebilmesine ilişkin çalışmalar yapılıyor.
Alınan önlemler çerçevesinde, öncelikli olarak Türk vatandaşlarının Azerbaycan sınırındaki Kırmızı Köprü sınır kapısından tahliye edilebilmesine olanak sağlamak için Azerbaycan yönetimiyle temasa geçildi. Gürcistan'ın Sarp kapısının da olağanüstü bir durumda vatandaşların tahliyesi için kullanılması planlanıyor.
Bu arada, sabah saatlerinde Tiflis'teki sivil havaalanı yakınındaki boş bir askeri uçak fabrikasının da Rus uçakları tarafından bombalanması üzerine, havaalanına yapılan uçak seferlerinde azalma görüldü.
Türk Hava Yollarının da bu olaylar üzerine, Tiflis'e uçak seferlerini askıya alıp almamayı değerlendirdiği belirtiliyor.
(AJANSLAR)