Solda yerel seçimler öncesinde "ittifak" arayışları yeniden gündeme geldi. 2004 yılında Demokratik Güç Birliği adı altında yerel seçimlere giren CHP ve DSP dışındaki diğer sol partiler, 2009'da yapılması öngörülen yerel seçimler için de benzer bir oluşum arayışı içinde. Kırşehir'de CHP, DSP ve SHP başta olmak üzere çok sayıda parti yöneticisinin alt düzeyde başlattığı görüşmeler sürerken, "Kırşehir Modeli" olarak adlandırılan çalışmanın diğer kentlerde de yapılması gündemde.
Türkiye gündemini aylardır meşgul eden AKP hakkındaki kapatma davasının sonucu merakla beklenirken, soldaki arayışlar da yeniden tartışılmaya başladı. Bir süredir ÖDP öncülüğünde gerçekleştirilen "AKP'ye karşı sol seçenek" arayışları ÖDP'nin geçen hafta yapılan Parti Meclisi toplantısında ele alındı. PM toplantısında, AKP'nin yerel seçimleri "siyasal meşruiyetini tekrar onaylatmak" olarak gördüğü, AKP'ye karşı olan "ulusalcı-statükocu" güçlerin ise "referandum" olarak algılayacağı iddiaları tartışıldı.
Yayınlanan sonuç bildirgesinde ise, "ulusalcı - statükocu" güçler karşısında "gerçek bir sol seçenek" oluşturulması gereğine işaret edildi. AKP hakkında açılan davanın sonucuna bağlı olarak, yerel seçimlerle sınırlı olmayan, kısmi de olsa TBMM seçimlerini de içeren bir sürecin yaşanabileceğine dikkat çekilen bildiride, bu durumda yerel seçimlerin ya da bir genel seçimin AKP için bir referandum havasına bürünmesinin kaçınılmaz olacağına dikkat çekildi. AKP kapatılmasa ve siyasal yasaklar söz konusu olmasa da aynı atmosferin ortaya çıkacağı öngörülen bildiride, "Bir yandan siyasal meşruiyetini tekrar onaylatmak ve gücünü arttırmak isteyen AKP, diğer yandan AKP'ye karşı çıkan statükocu güçler yerel seçimleri bir tür referanduma dönüştüreceklerdir. Bu nedenlerle bu seçimler tek başına yerel insiyatifler üzerinden ilerleyemeyecek kadar merkezi bir önem taşıyor. Sol tarafından izlenecek olan yerel seçim stratejisi, bu ortamın yaratacağı kutuplaşma karşısında, gerçek sol seçeneği ortaya koyabilecek kadar merkezi, toplum önünde somutlaştıracak kadar yerel olmak zorundadır" denildi.
GERÇEK SOL ALTERNATİF
PM Bildirgesinde, ÖDP'nin "farklı kesimleri" ortak hedefler için yan yana getirebilecek bir işbirliğini yaratabilmek için çalışmalar yapılacağı ifade edilirken, "Yerel seçimler için AKP'yi geriletmeyi, statükocu ulusalcı güçler karşısında gerçek sol seçeneği ortaya koymayı hedefleyen bir işbirliğini gerçekleştirecektir" denildi. İşbirliğinin biçimi konusunda bir önkoşul dayatmaktan uzak kalınacağına vurgu yapılan bildirgede, işbirliğinin "halkın yönetime katılması", "katılımcı bütçe oluşturulması" ve "yerel hizmetlerin piyasalaştırılmaması" gibi ilkelere uygun olmasına özen gösterileceği ifade edildi.
KIRŞEHİR MODELİ
Yerel seçimlerde işbirliği arayışında olan sol, kendisine 2004 yılında "Demokratik Güç Birliği" adıyla gerçekleştirilen çalışmayı örnek alacak. 2004 yılında Kırşehir'de CHP'nin son anda ittifaktan çekilmesiyle seçimleri AKP kazanmıştı. Parti örgütleri, "Kırşehir Modeli" olarak adlandırdıkları işbirliği çalışmalarıyla ilgili olarak görüşmelere başladı. Kırşehir özelinde başlayan görüşmelerin, diğer kentler için de gündeme geleceği belirtiliyor. İlde devam eden görüşmelere, CHP, DSP, SHP, DTP, EMEP ve ÖDP'nin temsilcileri katılıyor. Oluşturulan heyet şu ana kadar üç kez toplantı gerçekleştirirken, toplantıların sürdürülmesine karar verildi. Bu modelin özellikle, İstanbul ve Ankara'da hayata geçirilmesi durumunda solun yerel seçimlerde etkili olacağı konuşuluyor. Modelin, AKP'den rahatsız olan liberal kesimler tarafından da destek bulacağı konuşuluyor.
(ANKA)