Dynamic Architecture'ın projesi, dönen gökdelenler 400 milyon dolar harcanıp Rusya, ABD, Almanya, İtalya, Güney Kore ve İsviçre'de de inşa edilecek..
İtalyan Dynamic Architecture tarafından Dubai'de inşa edilmeye başlanacak 'dönen gökdelen'de ön talepler toplanmaya başladı. Her katı diğerlerinden bağımsız olarak dönen gökdelen, toplam 80 katlı olacak. Yıl sonunda inşaatına başlanacak proje, Aralık 2010'da teslim edilecek. Daire büyüklükleri 124 metrekare ile bin 200 metrekare arasında değişecek dönen gökdelende normal daireler ile villalar bulunacak. Yüksekliği 420 metre olacak gökdelende villalar için özel hızlı asansörler yapılacak. Konut sahiplerinin otomobilleri için kat seviyesinde özel park alanlarının inşa edileceği gökdelenin dönen her katın arasına yatay olarak yerleştirilecek 79 rüzgar türbiniyle, binanın kendi elektriğini üretmesi hedefleniyor. Toplam 146 bin metrekare alan üzerinde inşa edilecek gökdelenin ilk 20 katı ofis, sonraki 15 katı 6 yıldızlı otel, sonraki 35 katı lüks daire ve en son 10 katı ise villa olarak projelendirildi. Konutların ev sahibinin isteğine göre yapılacağı projede, gelişmiş güvenlik sistemlerinin yanı sıra her villada havuz ve sauna bulunacak.
400 milyon dolar harcanacak
Bu gökdelenlerin inşası Dubai'yle sınırlı kalmayacak. Moskova,
New York, Kanada,
Almanya, İtalya, Güney Kore ve İsviçre gibi dünyanın önde gelen ülke ve kentlerine de yapılması düşünülen dönen gökdelenlere yapılacak yatırımın, 400 milyon doları geçmesi planlanıyor. Dairelerin bina gövdesine prefabrik malzemelerle yerleştirileceği projede, her kat 7 günde tamamlanacak. Prefabrik olması nedeniyle inşaat süresinin yüzde 30 kısalacağı dönen gökdelende, daha az işçinin çalışması da maliyetleri yüzde 10 düşürecek.
Kendi elektriğini üretecek
Dönen kule, katların arasına yatay olarak yerleştirilecek rüzgar türbinleri sayesinde kendi elektriğini de üretecek. Türbinlerin karbon telden yapılmış özel şekilleri nedeniyle sessiz olacağı belirtilirken, projede iklimlendirme için de güneş panelleri kullanılacak. Binada enerji verimliliğini arttırmak için camların yanı sıra, yapısal izolasyon panelleri de yapılacak. Binadaki tüm birimlerde elektriğin en düşük şekilde kullanılması hedefleniyor.
Yayın tarihi: 10 Temmuz 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/10/em/haber,0CF0D10B98F546D0B98FC6CD27003420.html
Tüm hakları saklıdır.