Besteci Selami Şahin, sanat hayatının 42'nci yılında atağa kalktı: İki CD'lik albüm ve 'Selami Şahin'in Unutulmayan Yüzü' adlı bir kitap çıkaracağım. Ama esas bombayı çok yakında Arapça albümle patlatacağım..
42yıllık sanat hayatına 5 plak, 10 albüm, 150'den fazlası hit olmuş 300'ün üzerinde eser sığdıran besteci-yorumcu Selami Şahin, yeni projeleriyle de iddialı. Eski ve yeni şarkılardan oluşan iki CD'lik bir albüm çalışmasının yanı sıra Arap ülkelerine yapacağı Arapça albüm için gece gündüz çalışan Şahin'in diğer önemli projesi ise; 'Selami Şahin'in Unutulmayan Yüzü' adlı kitap olacak. "Her türden beste yapabiliyorum. Zeki Müren'den İbrahim Tatlıses'e, Ebru Gündeş'ten Muazzez Abacı'ya kadar şarkılarımı söylemeyen kimse kalmadı" diyen Şahin, "Yaptığım şarkıların bana ait olduğuna inanılmaması ise beni çok şaşırtıyor. Geriye dönüp baktığımda kendi şarkılarım için 'nasıl yazmışım? Olmaz böyle şey' dediğim de oluyor" şeklinde konuştu.
'NEDEN YAPMAYAYIM Kİ!' DEDİM 'Roman Star' yarışmasında Adnan Şenses, Kibariye ve Armağan Çağlayan'la birlikte jüri koltuğuna oturan Şahin, yeni projelerini ve müzik dünyasına dair konuştuk.
*
En son 4 sene önce albüm çıkarttınız. Yeni albüm ne zaman gelecek? Ben iki albümü bir arada düşünüyorum. 12 tane eski şarkıdan oluşan nostalji tadında bir CD yapacağız. 150'yi aşkın hit olmuş şarkım var, onları söyleyeceğim. Diğer albümde ise 12 yeni şarkıya yer vereceğim. 'Selami Şahin'in Dünü Bugünü' adıyla eylül ayında çıkartacağız. Ama esas bombayı Arapça albüm projesiyle patlatacağım.
*
Nereden aklınıza geldi Arapça albüm? Annem Mısırlı ve konuştuğum Arapça tam Mısır Arapçası. Ben 7 yaşına kadar Arapça konuştum. Türkçe'den daha rahat konuşabiliyorum. Arapça'yı çok iyi bildiğim için 'Neden böyle bir şey yapmayayım?' dedim. Beni dinledikleri zaman kesinlikle Türk demiyorlar. 24 tane Arap ülkesi var ve potansiyel çok fazla. Aranjörler Semih Erdoğan-Cüneyt Şahin'le şu ana kadar üç parça yaptık.
*
Böyle bir proje için geç kaldığınızı düşünüyor musunuz? Düşündüm ama biliyorsunuz ki hiçbir şey için geç değil. 10 sene önce yapsaydım daha iyi olurdu; bu anlamda 'keşke' var içimde ama kısmet...
ALBÜM YOKSA, EKSTRA DA YOK!*
Beklentiniz nedir bu albümlerden? Hem klasik, hem yeni şarkılardan oluşan CD'ler ile Arapça albüm hemen hemen aynı dönemde çıkacak. Arapça albümümden beklentim çok! Arapça albümümden nehirler, ırmaklar akacak. Türkçe albümde ise musluktan damla damla... Çünkü internet varken, kimse albüm almıyor.
*
İnternet varken neden albüm yapılıyor o zaman? Gündem için mecbursun yapmaya. Bir şarkı tutturmak zorundasın, çünkü ekstralardan da oluyorsun. 'Gözden ırak, gönülden ırak olur' derler. Var olduğumuzu hissettirmek, unutulmamak için albüm yapmaya mecburuz.
*
Siz unutulmamak için çok önemli bir projeye daha imza atacaksınız... Evet; 'Selami Şahin'in Unutulmayan Yüzü' diye bir kitap çıkartıyorum. Bu projemin de çok ses getireceğine inanıyorum. 300'ün üzerinde bestem var ve 150'sinin hit olduğunun farkına vardım. Kitapta şarkı sözleri ve notaların yanında yazılış hikayesi de olacak. Dünya tarihinde ilk kez bir besteci kendi eliyle yazdığı notalarla bir kitap çıkartacak.
*
Bu kitap, okullarda ve konservatuvarda eğitim kitabı olarak da okutulabilir değil mi? Bu benim bir hatıram olacak. En azından benim şarkılarımı nasıl yazdığımı merak edenler, bu kitap sayesinde öğrenmiş olacak. Kitap 2009'un başında çıkacak. Notalar yazıldıktan sonra hikaye ve söz yazmak zor değil. Benim için yapılmamışı yapmak önemli. Yeni nesillerin faydalanacağı bir şey yaparsak ne mutlu bana.
KENDİ KENDİME NOTA ÖĞRENDİM*
Siz nota yazmayı da kendi çabanızla öğrendiniz değil mi? Evet, ben köyde doğdum büyüdüm. Annem babam okutamadılar beni. İlkokul mezunuyum. 65'te albüm yaptım, 66'nın sonlarında tüm
Türkiye'nin tanıdığı bir isim olmuştum. Henüz 17 yaşındaydım; hayatımı sürdürebilmem için nota öğrenmeye karar verdim. Notalara ilk baktığımda karınca duası gibi geliyordu. Azmettim, başardım. Kimse 'Ben öğrettim' diyemez, ders almadan kendi kendime zekamla öğrendim. Şimdi mırıldanın ben size mektup gibi nota yazarım. İnsan isterse, yürüyeceği yolu ve arakadışını iyi seçerse başarılı olmaması için bir sebep yok.
*
Bu işin sırrı nedir? Bu kadar şarkıyı milyonlara sevdirmenin bir matematiği var mı? Çok eser yapmak hüner değil. Müziğiyle, sözüyle işlenmemiş konu olacak. Daha önce yapılanlara benzemeyecek. Türk Sanat Müziği'nden, pop müziğine, ben çok türde beste yapmayı seviyorum. Bana 'Opera yap' deyin yaparım. Sözü bulayım, saniyede melodi çıkıyor bende. Bazen de çıkanı beğenmeyip, yırtıp atıyorum.
AYNI YERDE KALMAK ÇOK ZOR*
Tutmayacak şarkı yapmıyorsunuz yani... İyi bir tahlilci olmak herkese nasip değil. Bu tanrı vergisi. İşlenmiş konuları, yazılmışları alırsanız ilgi görmez. Bu çok önemli. İyi bir doktor, hastasını tahlil etmeden ilaç verirse yanlış yapar. Ben tahlil yaptıktan sonra beste yapmaya ve yanlış yapmamaya çalışıyorum.
*
42 yıllık sanat hayatınızda şu an bulunduğunuz noktadan memnun musunuz? Ben şöhret olduğum zaman 'Long Play' bile yoktu, daha bıyıklarım terlememişti. Benden 20 yıl sonra şöhret olanların adını söylediğin zaman kimse bilmez.
Türkiye'de bir yere gelmek kolay ama orada kalmak zor. Ben müziğe aşığım. Dünyaya bir daha gelsem yine besteci yine yorumcu olmak isterim. Milyonların dinlediği şarkılarım Arap ülkelerinde inanılmaz ilgi görüyor. Hesabım Var', 'Selam Olsun' gibi şarkıları duyunca çıldırıyorlar. 'Bunu kim yapmış?' diye baktıklarında, üzerinde Selami Sahin yazıyor. Arapça başarı belgemi aldım, benim için büyük onur.