Annelerin bilmesi gerekenler
İLİŞKİLİ HABERLER
Annelerin bilmesi gerekenler
Göbek kordonu
Göbek kordonunun kalan kısmı doğumdan sonra yaklaşık 10 gün boyunca kalır ve bu süre içerinde enfeksiyondan kaçınmak için alkollü pamukla temizlemeli ve dikkatlice kurulanmalıdır. Eczanelerde kuruma sürecini hızlandıracak pudra veya bezler de bulabilirsiniz.
Kusması normal
Bebeğiniz aldığı besini sık sık çıkarabilir, özellikle de gaz çıkarırken. Bu gayet normaldir ve endişelenecek bir şey yoktur. Ama eğer kusma zorlanarak ve her beslenmeden sonra oluyorsa doktorunuzla konuşmalısınız.
Gaz sıkıştırınca
Gaz sıkışması karın kramplarına ve ağrıya neden olur, dolayısıyla bebeğiniz ağlar ve beslenmeden sonra bunu durdurmak zordur. Bebeğinizi göğsünüze yaslayıp sırtını ovuşturmak gibi basit yöntemler işe yaramazsa, sıkıntısını geçirmek için doktorunuzun tavsiye edeceği bitkisel bir ilaç kullanabilirsiniz.
Kakası sıvıysa
İlk günler bebeğinizin dışkısı mekonyumdan (karaciğer ve safra kesesi salgılarından oluşan koyu yeşil, yapışkan madde) oluşur. Daha sonra dışkının rengi sarıya döner. Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları, mamayla beslenen bebeklerinkine göre daha gevşektir ama eğer bebeğinizin dışkısı sulu ve yeşilse, bebeğiniz ishal olmuş demektir. Minik bebekler çok çabuk susuz kaldıkları için ishalin hemen tedavi edilmesi gerekir. Eğer ishal devam ederse, ağzı kuruyorsa ve ön bıngıldak içeri çökmüşse derhal doktorunuza başvurmanız gerekir.
Gözlerde yapışma
Genellikle konjonktivit denilen hafif göz enfeksiyonudur. Doğumdan sonra bebeğin gözünün kan ve benzeri sıvılarla temas etmesinden kaynaklanan yaygın bir sorundur. Kaynamış ve soğumuş suya batırılan pamuklarla gözlerin silinmesi sorunu çözer ama sorun devam ederse doktorunuza başvurun.
Pişiğe dikkat
İdrarın içindeki amonyak bebeğin cildini tahriş eder. Bu yüzden bezleri düzenli olarak değiştirilen bebeklerde bile pişik görülmesi çok normaldir. Ancak hipoalerjik olmayan kokulu mendiller, kremler ve bezler pişiği artırır. En iyisi bebeğin altını su ve kokusuz sabunla yıkayıp iyice kurulamak ya da ıslak pamukla silmektir. Tahriş olan bölgeye çinko ve kükürt bazlı krem sürmek cildin iyileşmesini sağlar ve daha da tahriş olmasını önler.
Yüz lekeleri
Bebekler doğduğunda yüzlerinde bulunan minik beyaz lekeler (milya) genellikle tedavi gerektirmeden ilk haftalarda kaybolur. Ama eğer bu lekeler enfeksiyon kapar ve kırmızılaşırsa, antiseptik krem sürmeden önce kaynamış ve soğumuş suyla temizleyin.
İLİŞKİLİ HABERLER
Annelerin bilmesi gerekenler
Yayın tarihi: 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/05/ct/haber,02B37C22F9094C598A3585D60DFDC6CA.html
Tüm hakları saklıdır.