kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

41 soruda uzmanından erkek sağlığı

Arena dergisi, 40 soruda sağlık taramanızı yapıyor... En çok sorulan dile getirilen soruları, alanlarında uzman isimler cevapladı. Örneğin; doğru beslenmeyle sperm kalitenizi artırabilir, 6-14 seansla göğüs bölgenizdeki kıllardan kurtulabilir ve haftada en az üç gün spor yaparak hem libidonuzu yükseltebilir hem de güzel bir vücuda sahip olabilirsiniz..
1. Doğru beslenmeyle sperm kalitesi artırılabilir mi?
Doğru beslenmek, hayatın ve sağlığın kalitesini artırır. Doğal olarak kalbiniz ve karaciğeriniz bundan nasıl olumlu etkileniyorsa, sperm kaliteniz de aynı oranda, olumlu yönde etkilenecektir.
* Dr. Banu Özmen/Beslenme Uzmanı

2. Bir erkeğin kilo ve boyu arasındaki fark ne olmalı?
Boy ile kilo arasındaki fark doğru bir kriter oluşturmaz. Kişinin yağ ve kas oranının belirlenmesi vücut analizi bakımından daha doğrudur.
* Hüseyin Ke-şepli/Essporto Spor-Teknik Danışmanı

3. Göğüs, sırt bölgesindeki tüyler lazer epilasyonla ne kadar sürede yok edilir? Kıllar yeniden çıkar mı?
Erkeklik hormonu nedeniyle erkeklerde, kadınlara oranla daha geç sonuç alınır; tedavi ortalama 6-8 seans olarak kabul edilse de, kıl yapısına bağlı olarak 12-14 seansa kadar uzayabilir. Kıllar ne kadar sert ve koyu renkliyse o kadar erken sonuç alınır. Lazer yüzde 100 sonuç veren bir tedavi yöntemidir ancak kişide hormonal bozukluk varsa kılların tekrar çıkması söz konusu olabilir.
* Est. Saniye Keleş/Özel Okmeydanı Hastanesi-Dermatoloji

4. Aşırı terlemenin nedenleri nelerdir?
Aşırı sinir uyarımı, yani ter bezlerinin normalden çok daha fazla uyarılmasıdır. Dermatoloji alanıyla ilgili olsa da nöroşirurji, yani sinir cerrahisinin de müdahale edebildiği bir durum bu. Özellikle avuç içi, koltuk altı, sırtta yaşanan aşırı terleme sorunu medikal tedaviyle giderilemiyorsa ter bezini uyaran sinirler cerrahi müdahaleyle bloke edilebilir. Blokaj sinirlerin yakılmasıyla sağlanır.
* Asist. Dr. Vural Hamzaoğlu/ 19 Mayıs Üniversitesi-Nöroşirurji

DEPRESYONUN BELİRTİLERİNE DİKKAT
5. Özellikle votka ereksiyon sorununa neden olur mu?
Hayır, olmaz. Bu, bilimsel dayanağı olmayan, kulaktan kulağa yayılmış bir yargı.
* Doç. Dr. Doğan Başak/ MedAmerikan Polikliniği-Üroloji.

6. Depresyon tanısı doktora gitmeden anlaşılır mı?
Depresyonun erken belirtilerini, çoğu zaman kişinin yakınları fark eder. Kişinin üzgün gözükmesi, hareketlerinin yavaşlaması, konuşmasının azalması, alınganlığının artması genellikle yakınları tarafından fark edilen belirtiler arasındayken; uyku bozuklukları, iştah değişiklikleri, enerji kaybı ve dikkat/bellek problemleri kişinin kendisinin daha kolay fark edebileceği, uyarıcı depresyon belirtileri arasında gösterilebilir.
* Asist. Dr. Sercan Yılmaz/19 Mayıs Ünv. Psikiyatri

7. Ağız kokusunun nedenleri nedir? Ağız kokusu tedavisinde basit yöntemler nelerdir?
Ağız kokusunun sebebi midede oluşan bazı problemler ya da ağız sağlığının bozulması olabilir. Dişlerin iyi fırçalanmaması, dişlerin ya da protezin aralarında yiyecek artıklarının kalması, diş çürükleri, dişeti problemleri ya da iltihaplanmasıdır. Düzenli diş bakımı ve hekim kontrolü sorunun önüne geçecektir.
* Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu

8. Erkekler için ideal vücut yağ oranı nedir?
İdeal vücut yağ oranı için genel bir şey söylemek doğru değil. Önemli olan boy ve kilonuz dikkate alınarak hesaplanan beden kitle indeksidir.
* Dr. Banu Özmen/Beslenme Uzmanı

9. Ameliyatla karın kası sahibi olmak mümkün mü?
Ameliyatla karın kası sahibi olunmaz ama yağlar alınarak şekil verilebilir.
* Arş. Görv. Dr. Yakup Topuz/ Trakya Ünv. Tıp Fakültesi

10. Ağır spor yapmak cinsel performansı azaltır mı?
Yorgunluk performansı olumsuz etkileyebilir belki ancak egzersizler testosteron salınımı dolayısıyla da libidoyu artırır.
* Arş. Görv. Dr. Yakup Topuz/Trakya Ünv. Tıp Fakültesi

11. Prostat kanseri yaşla mı ilgilidir?
Evet, yaşla ilgili bir hastalıktır; özellikle 40 yaş üstü grup riskli gruba girer.
* Dr. Fatih Cezayirli/ MedAmerikan Polikliniği-Üroloji

PROTEZLE KASLI VÜCUT YAPILIYOR
12. Erkeklerde göğüs büyütme ve küçültme operasyonları yapılıyor mu?
Göğüs büyütme erkeklerde çok sık görülmese de göğüs ön duvarında bulunan pektoral kasın olmaması durumlarında özel olarak üretilmiş silikon protezler konulabilir. Bunun dışında pektoral kası yerli yerinde olup sadece biraz daha vücut çalışmış görünümü elde etmek için de bu tarz protezler uygulanabilir.
* Dr. Serhat Totan/Natures Estetik Kliniği

13. Erken boşalmanın nedeni nedir? Tedavisi mümkün mü?
Sebep çoğunlukla psikojeniktir. Tedavisinde tropikal merhemler ve ilaçlar kullanılır. Boşalma fizyolojisinin kontrolünü hedefleyen davranış tedavileri tek başına veya ilaçlar ile kombine edildiğinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Davranış tedavisi ile kişiye ritmik kasılmaların başladığı dönemde, kasların gevşetilmesi ile boşalmanın geciktirilmesi kazandırılır.
* Asist. Dr. Murat Tuncer/Kartal Dev. Eğt. Arş. Hastanesi-Üroloji

14. Beyazlatıcı tozlar dişte etkili mi?
Eczanelerde satılan beyazlatıcı tozlar dişin üst yapısını erozif bir etki ile yok ediyor. İlk başlarda bir beyazlama sağlıyor ama sonra daha çabuk bir kirlenme problemi ortaya çıkıyor.
* Doç. Dr. Kerem Aras/Ağız ve Diş Sağ. SAĞLIK

BOZULURSA EREKSİYON DA GİDER
15. Ereksiyon sorununun nedenleri nelerdir?
Genel sağlık durumunun bozulması, yaşlılık, diyabet, kalp hastalıkları ve hipertansiyon, üriner sistem hastalıkları, nörolojik uzun süreli hastalıklar, geçirilmiş operasyonlar, uzun süre ilaç kullanımına bağlı yan etki, psikolojik ve psikiyatrik sorunlar, sigara ve tütün kullanımı, hormonal dengesizlikler gibi nedenleri vardır.
* Asist. Dr. Murat Tuncer/Kartal Dev. Eğt. Arş. Hastanesi-Üroloji

16. Spordan maksimum fayda görmenin yolu ne?
Uzman bir eğitmen tarafından hazırlanmış bir programı düzenli ve disiplinli bir şekilde yapmanın yanında düzgün beslenme ve uyku düzeni önemli.
* Hüseyin Keşepli/Essporto Spor-Teknik Danışmanı

17. Aşırı uyku şişmanlatır mı?
Aşırı uyku genel olarak gün içinde isteksizlik, keyifsizlik, hareket ve egzersiz azlığı veya yokluğu, iştah artması, düzensiz beslenme, ilaç yan etkileri ve tiroit bozuklukları gibi tıbbi sorunlarla birleşince kilo artışına ve geri verme zorluklarına yol açabilir.
* Dr. Sabri Derman/VKV Amerikan Hastanesi Uyku Kliniği

18. Erkeklerde meme kanserinin risk faktörleri ve belirtileri neler?
Yüksek seviyede ve uzun sürede östrojen hormonuna maruz kalma ve düşük antrojen hormonu... Bu durumlar karaciğer sirozu, testis hastalıklarında ve herhangi bir nedenle östrojen hormonu alınmasıyla oluşur. Ailede meme kanseri hikayesi de riski artıran diğer bir faktördür. Belirtiler memede ve koltuk altında; şişlik ve sertlik, meme üzerindeki deride kızarıklık, meme başında içeri çekilme ve ağrıdır.
* Dr. Canan Uzel/VKV Amerikan Hastanesi-Genel Cerrahi

19. Herkes saç ektirebilir mi?
Ekilecek saçın alınabileceği kadar bir alanı olan herkes saç ektirebilir.
* Dr. Sacit Karademir/VKV Amerikan Hastanesi Plastik Cerrahisi

20. Erkekler meme kanserine yakalanır mı?
Kadınlara oranla çok daha nadir olsa da erkekler de meme kanserine yakalanabilir. Hatta oran oldukça yüksek; en sık 60 yaş civarında görülüyor.
* Dr. Canan Uzel/VKV Amerikan Hastanesi-Genel Cerrahi

PORSELEN DİŞİ HİÇBİR ŞEY BOZMAZ
21. Sperm yetersizliği sayıyla mı, yoksa spermin kalitesiyle mi ilgili?
Sperm yetersizliği hem sayı hem de sperm kalitesiyle ilgilidir.
* Dr. Fatih Cezayirli/MedAmerikan Polikliniği- Üroloji

22. Diyet yapmak cinsel isteksizliğe neden olur mu?
Kesinlikle olmaz. Doğru, kişiye özel seçilen bir diyet kişinin normal yaşam kalitesini olumsuz hiçbir şekilde etkilemez. Yorgunluk, normal aktivitelerinin aksaması, cinsel isteksizlik gibi etkiler yanlış bir uygulamanın olduğuna işaret eder.
* Dr. Banu Özmen/ Beslenme Uzmanı

23. Kıl dönmesinin tek tedavisi operasyon mu?
Kıl dönmesi kuyruk sokumunda, içeriye doğru büyüyen kılın iltihabıyla kendiliğinden gelişir. Antibiyotik tedavisinde iltihaplanma geçici olarak yatışır ancak kesin tedavi için kıl köklerini içeren keseciğin çıkartılması gerekir.
* Dr. Hovsep Hazar/ MedAmerikan Polikliniği-Genel Cerrahi

24. Sigara, kahve, şarap gibi maddeler porselen dişleri de sarartıyor mu?
Porselen dişler üzerinde herhangi bir lekelenme ya da sararma olmaz çünkü porselenler normal dişlere nazaran daha parlak ve kaygan bir yapıya sahiptir.
* Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu

25. Saç dökülmesine karşı ilaçlar herhangi bir işe yarıyor mu?
Yarayanlar varsa da bugün tıbben kabul görmüş ve etkinliği tarafsız klinik araştırmacılar tarafından kanıtlanmış ürün sayısı çok az.
* Dr. Halil Bayazıt/VKV Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü

26. Ciltteki renk bozukluğunun nedenleri nelerdir?
Deri renginin oluşmasında rol oynayan pigmentlerin genel ya da lokal artış ya da azalmasına bağlıdır. En çok bilineni; yüzdeki kahverengi lekelerle oluşan melezma ve pigment kaybı ve yama tarzda lekelerle seyreden vitiligodur.
* Prof. Gönül Ergenekon/Dermatoloji Lazerle gögüs kıllarından kurtulabilirsiniz.

27. Baharatlı yiyecekler hemoroite neden olur mu?
Hemoroit, makat bölgesindeki damarların genişlemesi, yani varisidir. Ana nedeni kabızlık ve kalıtımsal özellikleridir ancak baharatlı yiyecekler ve alkol de kan akımını değiştirerek hemoroit memelerinin şişmesine ve kanamasına neden olur.
* Dr. Sadi Rüştü Vural/Lifemed Tıp Merkezi-Dahiliye

HEPATİT C, SİROZUN ÖNEMLİ BİR NEDENİ
28. Erkeklerde akne tedavisi için ne yapmak gerekir?
Akne tedavisinde her hastanın yaşına, cinsiyetine, aknenin şiddetine ve daha önce kullanılan tedavilere göre değişik yerel ve sistemik ilaç tedavileri uygulanabilir.
* Prof. Dr. Gönül Ergenekon/Dermatoloji

29. Sirozun sebebi sadece alkol mü?
Aşırı alkol tüketimi en güçlü faktörlerden biri. Alkolik siroz, uzun süre aşırı alkol tüketimi sonucunda meydana gelir. Ancak sosyal içiciler de siroz riski taşıyor. Hepatit C virüs enfeksiyonu da sirozun en çok görülen nedenlerinden biri.
* Dr. Sadi Rüştü Vural/ Lifemed Tıp Merkezi-Dahiliye

30. Alkol karbonhidrat sayılır mı?
Evet, alkol şeker ve yağ metabolizmasını yani kilo alımı ve yağlanmayı etkileyen bir içecektir.
* Dr. Banu Özmen/Beslenme Uzmanı

31. Kadın ve erkek arasında depresyon farkı var mı?
Kadın ve erkek depresyonu diye ayrı iki madde yok ama depresyona yatkınlıkları ve tedaviye verdikleri cevaplarda hormonal nedenlerden kaynaklanan farklılıklar var. lAsist. Dr. Sercan Yılmaz/19 Mayıs Ünv. Psikiyatri

32. Gözaltı morlukları neden oluşur? Bu morlukların tedavisi var mı?
Genetik yapı, bazı alerjiler, yorgunluk, uykusuzluk, güneş ve kılcal damarlardan sızan hemoglobinin oksidasyonu; gözaltı morluklarına sebep olabilir. İlgili nedene göre çeşitli tedavi seçenekleri uygulanabilir.
* Dr. Ebru Sağlık/MedAmerikan Polikliniği-Deri ve Zührevi Hastalıklar

JEL ŞEKLİNDE DİŞ MACUNU KULLANIN
33. Yüksek ve düşük tansiyon belirtileri neler?
Düşük tansiyonda bitkinlik ve göz kararması gözlenir; yüksek tansiyonda ise baş ağrısı ve gözün önünde siyah nokta uçuşmaları olur.
* Arş. Görv. Dr. Yakup Topuz/Trakya Ünv. Tıp Fakültesi

34. Ofis hastalıkları nelerdir? Nasıl önlenebilir?
'Hasta bina sendromu' olarak adlandırılan bu sorunlar; gözlerde, ciltte, burun ve boğazda kuruluk, alerjik reaksiyonlara benzer sulanma, solunum sıkıntıları, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı olarak baş gösterebilir. Dinlenmek ve sık su içmek, korunmak açısından önem taşımaktadır.
* Doç. Dr. Tan Ergin/VKV Amerikan Hastanesi-KBB

35. Diş fırçası ve diş macunu seçiminde neye dikkat edilmeli?
Diş macunu seçiminde 7 etkili, 12 etkili gibi rakamlara kanmamak lazım. Jel halinde satılan diş macunları tercih edilmeli. Diş fırçası seçiminde ise doktorunuz aksini önermedikçe orta sert diş fırçası kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Fırça çok uzun olmamalı, ağız içinde kolay manevra yapabilmelidir.
* Doç. Dr. Kerem Aras/Ağız ve Diş Sağ.

36. Yağlar kasa dönüşür mü?
Yağ ve kas ayrı dokulardır; hiçbir zaman hiçbir şekilde birbirine dönüşmezler.
* Sercan Küçük/Essporto- Fitness ve Beslenme Danışmanı

37. Zehirlenmede yoğurt yemek etkili mi?
Yoğurt bağırsak dengesini yeniden sağlamaya yardımcı bir besin; tıpkı pirinç lapası, haşlanmış patates, ekşi elma gibi... Vücudun zehri asıl atma yöntemi kusma ve ishaldir.
* Dr. Sadi Rüştü Vural/Lifemed Tıp Merkezi-Dahiliye

38 Kalp spazmı sonrası cinsel yaşantıda oluşabilecek değişiklikler neler?
Kalp spazmı libidoyu etkilemez; yalnız yüksek enerji gerektiren ve kalp atım ve ritmini hızlandıran cinsel yaşantı risk oluşturabilir. Arş. Grv. Dr. Yakup Topuz/ Trakya Üniv. Tıp Fak.

39. Dövme ve piercingin tıbbi sakıncaları var mı?
Tıbbi olarak sorun yaşamamak adına, işlemi uygulayan kişinin sertifikalı bir profesyonel olması ve hijyen koşulları; malzemelerin steril olması önemli. Bir de uygulamaları sonradan yok etmek çok zahmetlidir ve mutlaka iyi kötü bir iz bırakır.
* Dr. Halil Bayazıt/ VKV Amerikan Hastanesi Dermotoloji

40. Vücut geliştirmek için kullanılan takviyelerin etkileri nedir?
Amonyağın vücuttan atılması, kasların beslenmesi, pozitif azot dengesinin korunması gibi etkileri var. Ama toksinlerin atılmasını da engelliyor.
* Arş. Görv. Dr. Yakup Topuz/Trakya Ünv. Tıp Fakültesi

41 Sakalda görülen dökülmelerin nedeni nedir?
Sakal dökülmesi; iz bırakan, yani kılın yeniden çıkma şansı olmayan dökülmeler ve iz bırakmayan dökülmeler olarak ikiye ayrılır. İz bırakanlar; yanıklar, kellik hastalığı ve çok sık görülmeyen bir grup deri hastalığıdır ve çoğu kez sakal içersinde bölgesel dökülme alanları şeklinde görülür. İz bırakmayan dökülmelerde ise, dökülme nedeni ortadan kaldırılabilirse sakalların tekrar çıkma şansı yüksektir. Halk arasında 'saçkıran' diye bilinen dökülmenin nedenleri genellikle psikolojik gerginlik ve sıkıntılardır. Tedavi edilmese bile 3-6 ayda kendiliğinden iyileşebilir ancak psikolojik nedenlere bağlı sakal koparmalar, zamanla kalıcı dökülmelere neden olabilir.
* Prof. Dr. Gönül Ergenekon/ Dermatoloji
Haberin fotoğrafları