Soframızdaki süper gıdalar
Ispanak, çikolata, çay ya da nar... Hemen herkesin belli sıklıklarla tükettiği bu gıdalar, insan sağlığı üzerinde sihirli değnek etkisi yaratıyor. Prof. Dr. Metin Özata, her sofrada mutlaka bulunması gereken süper gıdaları ve başlıca yararlarını açıkladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Soframızdaki süper gıdalar
Beslenme şekli ve neler tükettiği insanın sağlık durumu üzerinde oldukça etkili oluyor. Kimi yiyecek ve içecekler, vücuda ilaçlardan bile daha fazla yarar sağlıyor. Prof. Dr. Metin Özata 'Vitamin Mineral ve Bitkisel Ürün Rehberi' adlı kitabında her sofrada mutlaka bulunması gereken bu süper gıdaları ve bunların nasıl tüketilmesi gerektiğini açıklıyor:
Süt yerine brokoli
Brokoli vücudu kanserden korur ve karaciğeri destekler. Kemik erimesine engel olur. Kalsiyum, manganez, potasyum, magnezyum ve fosfor içerir. Günde bir su bardağı ölçüsünde brokoliyi çiğ ya da pişmiş olarak yiyebilirsiniz. Süt içemiyorsanız kalsiyum ihtiyacınızı brokoli ile karşılayın. Brokoli, vejeteryanlar için bir demir kaynağı, sigara tiryakileri için de en iyi dosttur. Brokoli alırken taze, koyu renkli, sıkı ve sık çiçekli olanlarını seçin.
Nar kanser ilacı
Nar, kan basıncını düşürüyor, LDL kolesterolünün önünü keserek damar sertliği riskini azaltıyor, prostat kanserini yavaşlatıyor, meme, bağırsak ve akciğer kanserlerinde hücre büyümesine engel oluyor. Bütün bunları narın içindeki antioksidan yapıyor. Nar ekstresi, cildi ultraviyole ışığının hasarından koruyor ve yaraları hızla iyileştiriyor. Nar suyunun antioksidan gücü, kırmızı şarapla yeşil çayın üç katına eşit. En iyi meyve suyu; şişe dibinde tortu bırakandır. Bu yüzden içmeden şişeyi çalkalayın.
Böğürtlenle genç kalın
Böğürtlen, idrar yolu iltihaplarının tedavisi için 1929'dan beri kullanılıyor. Şeker hastası bayanların da böğürtlen yemelerinde yarar var. Böğürtlen, ahududu, yabanmersini ve çilek dörtlüsü; kalp hastalığına, ülsere ve gastrite iyi geliyor. Kanser ve yaşlanmayı yavaşlatıp, gözleri güçlendiriyor.
Sarmısak dinç kılar
Sarmısak yalnızca tansiyon düşürücü özelliğe sahip değil, sık sık sarmısak yiyenlerin mide kanseri ve ülsere daha az yakalandığı tıbbi raporlarla kanıtlandı. Kokusu dışında hiçbir yan etkisi bulunmayan sarımsak, kandaki kolesterolü yüzde 4-6 düşürüyor. Son bilimsel çalışmalar, sarmısağın yorgunluğa iyi geldiğini, fiziki kapasiteyi artırdığını, tümör metastazına karşı etkili olduğunu gösteriyor. Kanser hastalarına özellikle öneriliyor.
Göz için yabanmersini
Yabanmersini, kan şekerini düşürür. Sahip olduğu asit; meme, prostat ve ağız kanserlerinde hücreleri öldürür. Kabızlık, ishal ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Ayrıca yaşlılık ve vücuttaki sarkmalara karşı koruyucu etki gösterir. Sadece bir porsiyonu, 5 porsiyon havuç, elma, brokoli ve balkabağı kadar antioksidana sahiptir. Yabanmersininden her gün yiyebilirsiniz. Mavi-mor rengi ne kadar koyu olursa, pigmentinin faydalı etkisi o kadar fazlalaşır. Bu meyve aynı zamanda göz yorgunluğunu da giderir.
Çikolata kalbe faydalı
Çikolata içerdiği antioksidanlar sayesinde kötü kolesterolün damar sertliği yapmasını engeller. Eğer çikolata yiyecekseniz; 'bitter' olanları tercih edin. Kalp için en faydalı olanlar onlardır.
Ispanağa dikkat!
Ispanağı, haftada birkaç gün bir su bardağı ölçüsünde pişmiş ya da çiğ olarak yiyebilirsiniz. Ispanak kansere iyi geliyor. İçindeki betain ve homosistein, kalp hastalığı riskini azaltıyor. Ancak ülser ve gastrit şikayetlerini artırıyor. Ürik asit yüksekse, ıspanak az yenilmeli. Turuncu renkli dolmalık biber ve marul da, ıspanağa benzer besin maddeleri içerir. Ispanağın içerdiği lutein maddesini eksik alan kişilerde sarı nokta hastalığı ve katarakta daha sık rastlanmaktadır.
Üzüm alerjiye iyi gelir
Üzüm suyundaki antioksidan, kandaki pıhtılaşmayı azaltarak kalp krizini önler. C vitamininin etkisini artırır. C vitamininden 20-40 kat daha fazla antioksidan etkiye sahip olan çekirdeği yaşlanma hızını azaltır, varis, cilt kırışıklığı ve alerjiye iyi gelir. Üzümü mutlaka çekirdekleriyle yiyin.
İLİŞKİLİ HABERLER
Soframızdaki süper gıdalar
Yayın tarihi: 20 Haziran 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/20/gny/haber,D8C5B9E278D14EF2875DA6405E29C925.html
Tüm hakları saklıdır.