kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Presle boğacağız

Fatih Doğan
Portekiz'in 4-3-3'ü geniş alanda oynaması Fatih Terim'i riskli bir tercihe itecek: Dar alanda pres. Milli Takım hocası, futbolcularına, "1 kişiye 3 kişilik pres yapın" dedi..
Dün Portekiz'in bizim karşımıza nasıl bir oyun planı ile çıkacağını anlatmıştık. İki takım da 4-3-3 ile oynuyor. Fatih Terim, Nihat'ı hep ileri üçlünün ortasında son adam olarak denedi. Sorular ve eleştiriler en çok bu noktada yoğunlaştı. Ancak Çarşamba günkü taktik idmanının ikinci bölümünde Fatih Hoca, beklenmedik bir değişiklik yaptı ve ilk kez Nihat'ı ileri üçlünün sağına çekti. İleri üçlünün son adamı olarak Semih'i denedi. Kısaca Fatih Hoca, Sabri-Gökhan Zan-Servet-Hakan Balta'dan oluşan savunma ile Hamit-Aurelio- Emre'li orta üçlüyü kesinleştirdi. İleri üçlünün solunda Tuncay 11'de başlayacak. Nihat yüzde yüz 11'de. Kısaca Terim'in 11'inin 10'u belli. Son forma Semih mi Mevlüt mü ona karar verecek.

1 KİŞİYE 3 KİŞİLİK PRES

Hücum hattı denemelerinin dışında Terim, savunma önlemlerini de çalıştırıyor. Portekiz'in 4-3- 3'ü geniş alanda oynaması Terim'i riskli bir tercihe itti. Dar alanda pres. Hoca, rakibin presle boğulmasını istedi. "1 kişiye 3 kişilik pres yapın. Rakip oyuncunun aklını alın. Nefes alamasın" merkezli uyarılarla sık sık durdurduğu taktik çalışmalarında en önemli özellik hem adam hem alan presinin uygulanacak olması. Örneğin Portekiz'in sağ açığına hem sol bekimiz hem de sol açığımız pres yapacak, ortanın solunda oynayan futbolcumuz da o bölgeye gidip alan presi uygulayacak. Bu şekilde dar alanda oynamanın en büyük riski oyunu dar alanda oynamak zorunda olmak. Savunmayı da ileri çıkarmak zorunda kaldığımız anlarda tandemimiz ile kaleci arasında kalacak 40 metrelik mesafe hızlı Portekiz hücumcularına istedikleri geniş alanları sağlayabilir.