kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Siğil virüsü erkeklere ne yapar?

* Aklımı son zamanlarda HPV denilen siğil virüsü meşgul etmeye başladı. Erkekler de kadınlar gibi bu virüs yüzünden kanserden korkmalılar mı? Kesin bir tanı yöntemi var mıdır? İbrahim Ç./Zonguldak

Bildiğiniz gibi Human Papilloma Virus (HPV) insanlara genellikle cinsel yolla bulaşan, cinsel organların çevresinde siğil ya da rahim ağzında kanser yapabilen bir mikroptur. Siğil yapan ve kanser yapan tipleri ayrı ayrıdır. Siğil yapan virüs ile erkeklerde ortaya çıkan hastalık, kadınlardakiyle aynıdır ve tedavisi farklılık göstermez. Eğer kişinin bağışıklığı çok güçlü ise kendisinde belirtiler ortaya çıkmadan kalabilir fakat bu haliyle de başkalarına hastalığı bulaştırabilecek durumdadır. Fakat sizin sorunuzdan asıl anladığım, kanser yapma riski olan virüs bulaşmış kadınların eşlerine ne olacağı. Şimdi olasılıklara göz atalım:
* Bu durumda olan bir erkek yüzde 99 hatta daha yüksek oranda taşıyıcı olacaktır. Bu, kendisinde hiçbir belirti bulunmazken başkalarına siğili bulaştırabileceği anlamına gelmektedir.
* Çok seyrek de olsa penis derisinde kanser benzeri değişikliklerin olabileceği bildirilmiştir. Fakat bu çalışmalar şüphe götürür niteliktedir.
* Taşıyıcılık kişiye zarar vermemekle birlikte, durumlarından habersiz erkekler yüzünden cinsel yolla çevreye yayılmaktadır.
* Penis derisi örnek almak için çok kalın olduğundan ve alınan örnekler yanlış olarak negatif çıktığından, ne yazık ki sağlıklı bir tanı yöntemi yoktur.