kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Ne kader ne cinayet, ölümlerin hepsi önlenebilir iş kazası'

SEÇKİN ÜREY
Tuzla'daki Desan'ın sahibi Kaptanoğlu Grubu Koordinatörü Divan: "Taşeron sisteminin ilkel kalmasında belki kabahatimiz var. Sorarsanız her tersane eğitim yapıyor. Ama üç laf, 20 dakika slaytla olmaz. Sıkı takip lazım"..
Kaptanoğlu Grubu'na ait Tuzla'daki Desan Tersanesi'nde eylül ve şubat aylarında biri kalp krizinden diğeri elektrik çarpmasından iki ölüm yaşandı. Desan, Çalışma Bakanlığı'nın eksikliklerini gidermesi için 24 saat süre verdiği tersaneler arasında yer aldı. Yönetim, geçtiğimiz hafta Limter-İş Sendikası'nın da yer aldığı sivil toplum örgütlerinden oluşan Tuzla Tersaneler Bölgesi İzleme ve İnceleme Komisyonu'nun tersanede inceleme yapmasına izin verdi. Komisyon'un incelemesinden sonra konuştuğumuz Kaptanoğlu Grubu Genel Koordinatörü Muhsin Divan, "Özeleştiri yapıyorum" dedi ve Tuzla'daki tersanelerde yaşanan sorunları, neler yapılması gerektiğini ve kendilerinin aldığı önlemleri anlattı:

* Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin kendilerini geliştirmesi lazım. Sivil toplum örgütlerinin yaptıkları iki günlük incelemeden dolayı şükran borçluyuz. Ne bizim ne müfettişlerin görmediği konuları bizim gözümüzün önüne koydular. Tuzla'da bir taraf "cinayet", diğer taraf "mukadderat" dedi. Bunlar ne cinayet ne mukadderat. Bunlar önlenebilir iş kazası.

* Özeleştiri yapıyorum. Taşeron sisteminin bu kadar ilkel, problemli kalmasında belki kabahatimiz var. Maliyet standardı oluşturmayınca taşeronların zayıf, güçsüz, daha düşük fiyat vermesi sonucu doğdu. Maliyetler yükselmesin diye taşeronların daha iyi teçhizatlarla ve daha kalifiye iş gücü ile çalışması yönünde bir politika belki de uygulamadık. Tersane girişlerinde taşeron teçhizatlarını kontrol odaları kurulmalı.

SİGORTA OYUNU VAR
*
Örnekleri var. Bana şikâyet eden işçiler oldu. Biz sigortasız taşeronu tersaneye sokmuyoruz. Bir süre sigortalı gösteriyorlar, sonra çıkarılıyorlar. Sigortalılığın sürekliliği denetlenmeli. Bütün tersane sahipleri ortak hareket etmeli. Ben sigortasız çalıştırmazken, sen çalıştırırsan olmaz.

* Anadolu'dan gelen insanları ertesi gün geminin tepesine çıkarmamalıyız. Sorarsanız her tersane eğitim yapıyor. Ama 20 adamı bir odaya doldurup, 20 dakika slayt gösteriyorlar. Üç tane laf ediyorlar. Böyle olmaz. Bizim insanımız askerliğin acemi eğitimine alışkın. Bir alan kuracaksınız. Halatıyla, yangın söndürmesiyle üç günlük beş günlük eğitimden geçireceksiniz.

* Sağlık raporu olmayanı tersaneye sokmuyoruz ama iki dakikada alıyorlar. Ben sokmazsam başkası alıyor. Bir işçim kalp krizinden öldü. Belki adama 150 basamak merdiven çıkardım ama bilmiyorum. Raporlarda denge, yükseklik korkusu, kalbe de bakılmalı.

Tuzla'daki ölümlü iş kazaları
2001 1 işci
2002 5 işçi
2003 3 işçi
2004 5 işçi
2005 8 işçi
2006 10 işçi
2007 14 işçi
2008 5 işçi