Belleğinizi güçlendirmek için en etkili tüyolar...
Dr. Ece Hattat
05.02.2008
60 yaşındayım. Sağlığım yerinde ancak son zamanlarda çok unutkan oldum. Sizce bu bir hastalık mı? Beynimi nasıl gençleştirebilirim? Emine K./İstanbul
İlerleyen yaşla birlikte tüm vücudunuzda olduğu gibi beyin yapısında ve işlevlerinde de doğal değişimler meydana gelir. Bellek zayıflaması da bu değişimlerden biridir. Ancak belleğinizin sadece yaşa bağlı olarak zayıfladığını da zannetmeyin. Tiroid problemleri, bazı karaciğer hastalıkları, B12 eksikliği, bazı ilaçlar hatta böbrek sorunları belleği zayıf düşürebiliyor. Depresyon, uykusuzluk ve aşırı stres de belleği olumsuz etkiliyor. Genel sağlığa zarar veren kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kan şekeri yüksekliği, homosistein fazlalığı ve şişmanlık ile sigara-alkol kullanımı, beslenme yanlışları ve aktivitesi düşük yaşam da belleğe zarar veriyor. Eğer belleğinizi güçlendirmek istiyorsanız öncelikle damar sağlığınızı dikkatle izlemeniz ve düzenli kontrollerle sağlık risklerinizi veya sorunlarınızı belirleyip uygun tedavilerden yararlanmanız gerekiyor. Bellek sorunlarınızın başka bir sağlık problemiyle ilişkisi de olabilir ve bu durum sorunun giderilmesi halinde düzelebilir.
BULMACA ÇÖZÜN
Belleğinizi güçlendirmek için öncelikle hatırlama yeteneğinizi geliştirmelisiniz. Yabancı dilde kelimeleri, yeni tanıştığınız kişilerin isimlerini, telefon numaralarını ve adreslerini hatırlamaya çalışın. Atasözlerini, deyimleri, fıkraları hatta kitap ve CD isimlerini akılda tutmak da işinize yarayacaktır. Bulmaca çözmek, matematik veya mantık sorularıyla uğraşmak, düzenli olarak kitap-gazete-dergi okumak iyi bellek egzersizleridir. Sosyal hayatınızı canlandırmanız da belleğinizi güçlendirir. Arkadaşlarınızla buluşmak, anılarınızı tazelemek, konser-tiyatro-gösterilerine gitmek, yeni hobiler edinmek, kurslara katılmak son derece faydalı... Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta; odaklanma kabiliyetinizi geliştirmenizdir. Konsantrasyon eksikliği bellek yetmezliğinin önde gelen sebeplerinden biridir. Bu nedenle hatırlamak istediğiniz; ister bir isim, isterse bir numara olsun bilgileri aldığınızda başka bir şey düşünmemeye gayret etmelisiniz. Yapmanız gereken şeyleri listelemeniz ve gününüzü planlamanız da işinizi kolaylaştıracaktır. Aynı anda pek çok şeyi düşünmekten, birden fazla şeyle aynı anda ilgilenmekten de kaçınmalısınız.
YÜRÜYÜŞ YAPIN
Belleğinizi güçlendirmek istiyorsanız yukarıdaki önerilerle birlikte hayat tarzınıza da dikkat edin. Haftada 3-4 kez yapılan 30-40 dakikalık yürüyüşler tüm organlarınız gibi beyninize de fayda sağlar. Aşırı yağlı, şekerli yiyeceklerden uzak durun. E, C, B6 ve B12 vitaminleri, Omega-3 yağ asitleri, flavonoid ve karetenoid gibi antioksidanlar açısından zengin bir beslenme benimseyin. İyi bir uyku düzeninin, stresten uzak bir yaşamın güçlü bir bellek için şart olduğunu unutmayın. "Bellek için özel destekler var mı?" diye soruyorsanız, Ginkgo Biloba'nın sık kullanılan bir bellek desteği olduğunu belirtelim. Ancak bu desteğin kanı sulandırma gibi bir etkisi olduğundan mutlaka doktor tavsiyesi ve kontrolü ile kullanılması gerektiğini de hatırlatalım. Tüm bu önerilere rağmen belleğinizin giderek daha fazla zayıfladığını düşünüyorsanız, mutlaka uzman bir hekime gözükmeniz gerektiğinin de altını çizelim.
Yayın tarihi: 10 Şubat 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/10/gny/haber,2AECF16020AF45A8956F37879C351DF9.html
Tüm hakları saklıdır.