kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin'de bu yılın Noel Babası 'Fare'

Çinliler yeni yılı 7 Şubat'ta kutlayacak. 2008, Çin astrolojisine göre ise fare yılı... Şimdiden herkes birbirine zenginlik sembolü fare şeklinde hediyeler vermeye başladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çin'de bu yılın Noel Babası 'Fare'
Batı dünyası yeni yıla gireli bir ay oldu, ama dünyanın bir başka tarafında Çinliler, yeni yılı 7 Şubat'ta kutlamaya hazırlanıyor. Bereket getirdiğine inandıkları için yemek masalarının üstüne bir kase portakal koymaya başladılar bile... Üstelik Çin astrolojisine göre bu yıl 'fare' yılı olduğu için yalnız Çin'de değil birçok ülkede fare şeklindeki objelerin satışında patlama yaşanıyor. Herkes birbirine fare biçiminde pastalar, kurabiyeler ikram ediyor. Çünkü Çinlilere göre fare sembolü, zenginlik ve refahın habercisi... Bundan 4 bin 700 yıl önce yaşamış Sarı İmparator Huang Di'nin icat ettiği Çin takvimine göre zamanı ifade eden yıl, gün, ay ve saat iki Çin karakterinden oluşuyor. Biri yeri, diğeri göğü anlatıyor ve üst üste bir sütun gibi yazılıyor. Yeri ifade eden semboller Çin astrolojisindeki 12 hayvandan biri. Aynı zamanda hem yer hem de gök sembollerinin her biri Çinlilerin ağaç, ateş, toprak, metal ve sudan oluşan beş elementinden birine ait.

CAZİBELİ, ATAK, BAŞARILI
Çin astrolojisindeki 12 hayvanın ilki olan fareyle birlikte 12 yıllık bir döngü de başlamış oluyor. Böylece yeni uluslararası ilişkiler, sosyal düzen getirebileceği düşünülüyor. Bu yıl aynı zamanda 'Aşk Çiçeği' olarak anılıyor. Bundan magazin dergilerine bol bol malzeme çıkacağı, romantik aşk hikâyeleri ve skandallara çok daha fazla rastlanacağı anlaşılıyor. Fare, genel anlamda cazibeli, atak, başarı odaklı, doğru ve direkt olarak tasvir ediliyor. Ayrıca yetenekli, eleştirel ve inatçı yanları var. Anlaştığı burçlar ise öküz ve ejderha. Bu yıl toprak elementi, farenin ait olduğu güçlü su elementinin üzerine oturuyor. Toprak, istikrar, güven ve sağlamlık getirir. Kontrol simgesidir. Uzmanların yorumlarına bakılırsa bu durumda 2008, geçen yıla göre çok daha sakin ve istikrarlı olacak. Diğer yandan toprak elementinin, su üzerine oturması temelinin çok da sağlam olmadığını gösteriyor. Anlaşılan kaygan bir zemin üzerindeyiz ve görünüşteki istikrar, altta yatan birçok gerginlik ve çatışmaya neden olabilir.
Haberin fotoğrafları