kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nazım Hikmet'in tasavvufla ilgili çok ciddi şiirleri var

* Türkiye'de tasavvuf kelimesi yanlış anlaşılıyor mu sizce?
A.C.O.:
Bence evet. Çünkü tasavvuf kelimesinin akademik anlamda tanımlarında bu sorun ortaya çıkıyor. Bakın tasavvuf ne anlama geliyor diye, en az 10 madde çıkar. Bu da zaman içinde, tarikatlar içinde ekolleşmelerin vermiş olduğu tanımlamalar. Bu tarikatlar ve ekolleşmeler tasavvufun yanlış algılanmasına neden oluyor. Ama en basit anlamıyla tasavvuf iyi huy demektir. İyi huylarını ne kadar çoğaltırsan, o kadar tasavvufa uygun yaşarsın.

* Tasavvufa dalıp boğulmamak pek mümkün değil gibi görünüyor...
A.C.O.:
Boğulmamak için kesinlikle işin ilim tarafıyla beraber gitmeniz lazım. O tasavvuf 'hal'ine girdiğinizde, onu kaldırabilmek için entelektüel altyapınız olması şart. Eğer o olmazsa, gelen mesajı çözemezsiniz ve orada boğulur gidersiniz.

YANLIŞ BİLİNİYOR
* Tasavvuf yanlış da biliniyor. Derslerinizde bu yanlışları düzeltmeyi amaçlıyor musunuz?
A.C.O.:
Dediğiniz gibi yanlış bilinen birçok olay var. Onları inşallah çözeceğiz burada. Mesela bugün Bektaşiler, Hacı Bektaşi Veli'yi pir alırlar; Mevleviler, Hz. Mevlana'yı pir alırlar ve ikisini mukayese ederler. Halbuki Hacı Bektaşi Veli'yle Mevlana aynı dönemde yaşadılar. Aralarında hiçbir fark yoktur. Fark yokken, niye şu anda fark varmış gibi konuşuluyor; işte bu gibi konuları burada çözeceğiz. Ayrıca derslerde, tasavvuftan esintiler taşıyan Alman düşünür Nietschze'yi, Efesus'lu Heraklitos'u, Nazım Hikmet'i de konuşacağız. Nazım Hikmet'in çok ciddi tasavvuf şiirleri var çünkü.