kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kitap fuarının Kare As'ı

09.11.2007
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 26. İstanbul Kitap Fuarı, yine kitapseverlerin akınına uğradı. Her zamanki gibi bazı yayınevlerinin önünde kuyruklar oluştu. Biz de edebiyat dünyasıyla ilgili isimlere bu yılki fuarın en iyi kitaplarını sorduk..
Suskunlar (İhsan Oktay Anar)
En çok okunan Türk romancılarından İhsan Oktay Anar'ın İletişim Yayınları tarafından basılan son kitabı Suskunlar, 40 binlik ilk baskısıyla dikkat çekti. Yazar, Osmanlı tarihinden çıkma hayaller, rüyalar ve fantastik kahramanların dünyasında adeta bir semazen gibi dönerek okurların başını döndürmeyi hedefliyor. lüri üyelerimizden en çok oy alan kitap olan Suskunlar'la ilgili Cem Erciyes şunları söylüyor: "İhsan Oktay Anar asla ortada görünmemesine rağmen, romanı her zaman olduğu gibi yine müthiş derinlikli ve eğlenceli olduğu için hak ettiği ilgiyi görüyor. Benim son aylardaki favorim." Diğer lürimiz Semih Gümüş ise "Edebiyatımızın son döneminin en değerli yazarlarından birinin son romanı," diyor. İhsan Yılmaz ve Can Bahadır da 26. İstanbul Kitap Fuarı'nın ardından en favori kitapları arasında Suskunlar'ı gösteriyorlar.
(Aldığı oy: 4)

Harfler ve Notalar (Hasan Ali Toptaş)
Harfler ve Notalar, "Doğrusu, hiçbir şey anlatmamış olmayı çok isterdim. Her şeyi ancak o zaman anlatmış olurdum çünkü..." diyen Hasan Ali Toptaş'ın metinleri nasıl okuduğuna ve kendi metinlerini nasıl kurduğuna dair küçük sırlar taşıyor. Başarılı hikâye ve roman yazarı Hasan Ali Toptaş, Harfler ve Notalar kitabında edebi hayatının ipuçlarını okurlara sunuyor. Genç yazarlar için bir tür başucu kitabı olarak tasarlanan Harfler ve Notalar, Doğan Yayıncılık tarafından basıldı. Kitapta Toptaş'ın iddialı olmayan bir üslupla yazarlık sırlarını açıkladığına tanıklık ediyoruz. lüri üyelerimizden Necmiye Alpay, bu kitap için, "En az romanları kadar önemli bir önemli bir deneme," derken, Can Bahadır Yüce de kitap fuarındaki favori kitapları arasında Doğan Kitapçılık'tan çıkan Harfler ve Notalar'ı gösteriyor.
(Aldığı oy: 2)

İstanbul Lale ile Sümbül (Selim İleri)
Selim İleri, İstanbul'un kültürünü ve tarihini iyi bilen ve kitaplarında yansıtan yazarların en önde gelenlerinden. İstanbul Lale ile Sümbül kitabı 2010 yılında dünya kültür başkenti olacak bu büyük şehir hakkında, Selim İleri'nin kaleme aldığı yazılardan oluşuyor. Şehrin dokusunu ortaya çıkaran denemeler, Selim İleri'nin gözlem gücünün olduğu kadar ilgi alanlarının genişliğinin de bir kanıtını oluşturuyor. Refik Durbaş İstanbul'da geçtiği için kitabı beğendiğini dile getirirken, Belgin Çoban "Üstat İstanbul'u bu denli duyarlı anlattığı için, kitap oldukça etkileyici," diyor. Kitap, Doğan Kitapçılık'tan çıktı.
(Aldığı oy: 2)

Kayıp Söz (Oya Baydar)
Oya Baydar'ın ilgi gören kitabı Kayıp Söz, artık yazamaz olmuş bir yazarın hikâyesini anlatıyor. Dünyayı saran şiddetten kaçmak için uzak bir adaya taşınan bir bilim kadını, bir Kürt genci ve töreden kaçan genç bir kız, Oya Baydar'ın sunduğu Türkiye panoramasının diğer aktörleri. lüri üyemiz Ayşe Çavdar Can Yayınları tarafından yayımlanan kitabın zamanlaması nedeniyle fuarın en iyi kitaplarından biri olduğunu söylüyor. Diğer lürimiz Cem Erciyes'in Kayıp Söz'le ilgili "Hem ilginç karakterlere sahip olup, hem de Kürt sorunu hakkında dinlemeye değer söz söyleyebildiği için iyi bir roman," diyor.
(Aldığı oy: 2)

Sevdalım Hayat (Zülfü Livaneli)
Bir dönemin siyaset ve sanat olaylarına ışık tutacak, her kuşaktan insanlar arasında ilgi uyandıracak anı ve değerlendirmeleri kapsayan roman tadındaki bu kitapta, okuma serüveni peşindeki bir çocuğun düşleri, hücrelere kapatılan ve sürgünlere mahkûm edilen bir aydının serüveni anlatılıyor. Kitap fuarının ilgiyle takip edilen kitaplarından biri olan ve Remzi Kitabevi'nden çıkan Sevdalım Hayat ile ilgili Refik Durbaş şunları söylüyor: "Zülfü Livaneli hayatını, geçmişte yaşadıklarını anlattığı için ilgimi çekti." Diğer lürimiz İhsan Yılmaz da Zülfü Livaneli'nin bu son yapıtını ilgiyle okuduğunu belirtiyor.

Veda (Ayşe Kulin)

Ayşe Kulin'in Everest Yayınları'ndan çıkan Veda adlı romanı, Osmanlı İmparatorluğu'nda bir konakta yaşananları anlatıyor. Son Maliye Nazırı ve ailesi aracılığıyla o dönemin resmini çizen Veda, dönemin Osmanlı aydınlarının yaşadıklarını da anlatıyor. Kitabın bir özelliği de korsan basıma önlem olarak mavi mürekkeple basılmış olması. Yayınevi, edebiyat alanında Türkiye'de ilk kez gerçekleştirdiği bu teknikle korsanı önlemeyi amaçlıyor. Refik Durbaş bu romanın Rumeli'de geçtiği için kendisini çektiğini söylerken Belgin Çoban kitaba ulaşmak için kuyruk bekleyenlerin oldukça fazla olduğunu belirtiyor.

Yedi Kapılı Kırk Oda (Murathan Mungan)

Murathan Mungan'ın Kırk Oda kitabı ilk kez 1987'de yayımlanmıştı. Yazar daha o sıralar, zaman içinde 40 öyküden oluşacak bir büyük toplama çalıştığını söylüyordu. 1999'da Üç Aynalı Kırk Oda, ilk kitaptan tam 20 yıl sonra şimdi de Yedi Kapılı Kırk Oda geldi. Kitapta yedi öykü yer alıyor: Dumrul ile Azrail, Kan Kalesi, Robenson ile Cruose, Mavisakal, Hamlet ile Hitler, Wagner Körfezi, Güvercin Gömleği. Varoluşun yedi kapısına işaret etmeyi amaçlayan bu öyküler, Murathan Mungan'ın sadık okurlarını sevindirecek. lüri üyelerimiz Semih Gümüş ve İhsan Yılmaz, Metis Yayınları'ndan çıkan Yedi Kapılı Kırk Oda'ya oy veriyor.

Desperate Housewives Yemek Kitabı

İlgiyle izlenen dizilerden Desperate Housewives'ın kahramanlarının pişirdiği yemeklerin tariflerini bu kitapta bulabilirsiniz. Yemeklerin dizideki karakterlerin özelliklerine göre gruplandığı kitapta, çok özel ve zor yemekler için Bree'nin kısmına bakmanız gerekiyor. Yok, öğrenci işi, basit bir yemek olsun derseniz de Susan'ın kısmı ideal. Kitapta 125 yemek tarifi var. lürimiz Cem Erciyes'in kitapla ilgili yorumları ise şöyle: "NTV Yayınları basmış. İçinde çoğu asla pişirilemeyecek, malzemesi bulunamayacak tarifler var, ama olsun eğlenceli. Karaktere göre yemek tarifi... Önünde kalabalıkların toplandığı az sayıdaki kitaptan biriydi."

Osmanlı Mimarisi (Doğan Kuban)
Osmanlı mimarisi üzerine yapılmış geniş kapsamlı bir başyapıt olan bu kitap, özellikle tarih meraklılarının fuarda en çok ilgi gösterdiği kitaplardan biri oldu. Uzun soluklu bir çalışmanın sonucu olan bu eser, birçok yayınıyla sanat ve mimarlık tarihimizin tanınmış temsilcilerinden Prof. Doğan Kuban'ın imzasını taşıyor. Binin üzerinde renkli fotoğraf, çizim ve gravürün yer aldığı kitap lüri üyelerimizden Metin Celal'in favorisi. Celal bu kitabın Osmanlı mimarisini anlatan en önemli kitaplardan biri olduğu görüşünde. Yapı Endüstri Yayınları'dan çıkan kitabın görsellerinin güzelliğini de önemle belirtiyor.

Oyun ve Bügü-Türk Kültüründe Oyun Kavramı (Metin And)
Konusunda Türkçe kaleme alınmış ilk monografi olan Oyun ve Bügü, Türklerin Anadolu'da yarattığı 'oyun' diye nitelenebilecek etkinlikleri ele alıyor. Metin And, Anadolu halk danslarına, dramatik köylü oyunlarıyla çocuk, genç ve yetişkin oyunlarına değişik bakış açıları getiriyor. Orta Asya, Anadolu ve İslam kültürlerinin kaynaştığı bir dünyada eski kültürlerden gündelik hayata geçişler de sağlıyor. lüri üyelerimiz arasında yer alan Metin Celal, Metin And'ın Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan bu kitabın, bu yılki fuarda öne çıkan eserlerden biri olduğu görüşünde.

Özel Harp Dairesi (Ecevit Kılıç)
Bu hafta SABAH Cuma olarak oy kullanarak, bir kitap seçiyoruz. Gazetemiz editörlerinden Ecevit Kılıç'ın imzasını taşıyan Özel Harp Dairesi-Türkiye'nin Gizli Tarihi kitabı, 1952 yılında kurulduğundan bu yana yaşanan her siyasi cinayetle yeniden gündeme gelen ve hakkında pek az şey bilinen Özel Harp Dairesi'nin tarihini anlatıyor. Soğuk Savaş döneminde Türkiye'de yaşanan politik gelişmelerin arka planında yer alan bu gizli örgütün bilinmeyenleri,w ilk kez bu kitapla deşifre ediliyor. Bu nedenle kitapta bir anlamda Türkiye'nin gizli tarihi yer alıyor. lüri üyelerimizden Belgin Çoban, Güncel Yayıncılık'tan çıkan kitabın fuar boyunca ilgi çektiğini belirtiyor.

Refik Durbaş (SABAH gazetesi yazarı, şair)
* İstanbul Lale ile Sümbül (Selim İleri)
* Veda (Ayşe Kulin)
* Sevdalım Hayat (Zülfü Livaneli)
* Tevfik Fikret-Hayatı ve Toplu Şiirleri (Derleme, Kırmızı Yayınları)

Cem Erciyes (Radikal Kitap yayın yönetmeni)
* Suskunlar (İhsan Oktay Anar)
* İslam Sanatı ve Mimarisi (Markus Hattstein, Peter Delius)
* Kayıp Söz (Oya Baydar)
* Desperate Housewives Yemek Kitabı (NTV Yayınları)

Metin Celal (Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri, Cumhuriyet Kitap yazarı)
* Ebru-Kültürel Çeşitlik Üzerine Yansımalar (Attila Durak)
* Osmanlı Mimarisi (Doğan Kuban)
* Oyun ve Bügü-Türk Kültüründe Oyun Kavramı (Metin And)

İhsan Yılmaz (Hürriyet gazetesi kitap eleştirmeni)
* Suskunlar (İhsan Oktay Anar)
* Sevdalım Hayat (Zülfü Livaneli)
* İnsan Ruhunun Haritası (Ahmet Ümit)
* Yedi Kapılı Kırk Oda (Murathan Mungan)

Necmiye Alpay (Radikal Kitap yazarı)
* Yeni Kent Dedikoduları (Müge İplikçi)
* Harfler ve Notalar (Hasan Ali Toptaş)
* Eylül Karanlığından (Alime Mitap)
* Küreselleşme, Postmodernizm ve Edebiyat (Metin Cengiz)

Semih Gümüş (Notos Kitap Yayınevi'nin yöneticisi, kitap eleştirmeni)
* Suskunlar (İhsan Oktay Anar)
* Yedi Kapılı Kırk Oda (Murathan Mungan)
* Bana Düşlerini Anlat (Cevat Çapan)
* İlk Modernler (William R. Everdell)

Belgin Çoban (SABAH gazetesi Günaydın eki kitap eleştirmeni)
* İstanbul Lale ile Sümbül (Selim İleri)
* Veda (Ayşe Kulin)
* Zifir (Orkun Uçar)
* Özel Harp Dairesi (Ecevit Kılıç)

Ayşe Çavdar (Aktüel dergisi kitap eleştirmeni)
* Kayıp Söz (Oya Baydar)
* Che Guevara kitapları (Everest Yayınları)
* Yeryüzünün Lanetlileri (Frantz Fanon)
* Büyümenin Türkçe Tarihi (Murathan Mungan)

Murat Yalçın (Kitap-lık dergisi yayın yönetmeni, Yapı Kredi Yayınları editörü)
* Arturo'nun Adası (Elsa Morante)
* Gizli Başyapıt (Honore de Balzac)
* Kendi Kendinin Terzisi Bir Kambur (Emine Sevgi Özdamar)
* Magmanın Gözleri (Fahri Güllüoğlu)

Can Bahadır Yüce (Zaman gazetesinin kitap eki editörü)
* Okuma Üzerine (Marcel Proust)
* Harfler ve Notalar (Hasan Ali Toptaş)
* Cemil Meriç'in Psikololisi (Murat Beyazyüz)
* Suskunlar (İhsan Oktay Anar)

Diğerleri:
Tevfik Fikret (Derleyen: Refik Durbaş),
Eylül Karanlığından (Alime Mitap),
Küreselleşme, Postmodernizm ve Edebiyat (Metin Cengiz),
Yeryüzünün Lanetlileri (Frantz Fanon),
Büyümenin Türkçe Tarihi (Murathan Mungan),
Ebru-Kültürel Çeşitlik Üzerine Yansımalar (Attila Durak),
Okuma Üzerine (Marcel Proust),
Cemil Meriç'in Psikololisi (Murat Beyazyüz),
İslam Sanatı ve Mimarisi (Markus Hattstein, Peter Delius),
Yeni Kent Dedikoduları (Müge İplikçi),
İnsan Ruhunun Haritası (Ahmet Ümit),
Bana Düşlerini Anlat (Cevat Çapan),
İlk Modernler (William R. Everdell),
Arturo'nun Adası (Elsa Morante),
Gizli Başyapıt (Honore de Balzac),
Kendi Kendinin Terzisi Bir Kambur (Emine Sevgi Özdamar),
Magmanın Gözleri (Fahri Güllüoğlu),
Zifir (Orkun Uçar),
Che Guevara kitapları.
Haberin fotoğrafları