kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fatih Akın

2007 kültür ve sanatta polemiklerin yılı oldu

AA
Geride bırakmaya hazırlandığımız 2007, Türk sanatçıların dünyadaki başarılarının yanı sıra çeşitli konulardaki tartışmaların da yılı oldu. İşte acısıyla tatlısıyla 2007'nin kültür ve sanat dünyasını ilgilendiren olayları.....
* Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nun 'Tak Tak Takıntı', Ankara Ekin Tiyatrosu'nun 'Midas'ın Kördüğümü' ve Ortaoyuncular Sanat Gösteri ve Yayıncılık'ın 'Fername' adlı oyunları 92'şer bin YTL ile Kültür Bakanlığından en çok desteği alırken, bu kararın ardından polemikler yaşandı. Sanatçı Levent Kırca'nın, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nun aldığı desteğe, Poyrazoğlu'nun jüride yer almasının yol açtığını öne sürerek başlattığı tartışma büyüdü.

FATİH AKIN'IN ÖDÜLLERİ
* Helsinki'de düzenlenen 52. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye adına 'Shake It Up Şekerim' adlı şarkıyla yarışan Kenan Doğulu, dördüncü oldu. Doğulu'nun Türkçe parçayla yarışmaması nedeniyle doğan tartışma da yarışma öncesinde uzun süre devam etti.
* Fatih Akın'ın yönettiği 'Yaşamın Kıyısında', 60. Cannes Film Festivalinde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazandı. Akın'ın filmi, eylül ayında Almanya adına Oscar'a aday gösterildi. Akın, ekim ayında, Avrupa Parlamentosu'nun sinema ödülü 'Le Prix Lux'u kucakladı. Aralıkta ise 'En İyi Senaryo' dalında Avrupa Film Ödülünü aldı. Akın, törende "Ödül aldığım için çok mutluyum. Ben Avrupa sinemasının bir çocuğuyum'' dedi.
* Dünyaca ünlü tenor Luciano Pavarotti'yi kaybeden müzik dünyası, onun ardından veliahtını aramaya başladı. The New York Sun, eylül ayında Türk sanatçı Bülent Bezdüz'ü, Pavarotti'nin tahtına aday sanatçılar arasında gösterdi.

'GİDERİM' TARTIŞMASI
* Besteci ve piyanist Fazıl Say, 2007'nin son aylarında Türkiye'nin en çok konuşulan isimleri arasında yer aldı. Say, Avrupa Birliğinin 2008 Kültürlerarası Diyalog Yılı etkinlikleri çerçevesinde 'Avrupa Kültür Büyükelçisi' unvanını aldı. Sanatçı, aralık ayında ise 'Türkiye'den giderim' açıklamalarıyla gündeme oturdu. Bir Alman gazetesine demeç veren Say'ın sözleri günlerce tartışıldı. Say görüşlerinin arkasında olduğunu, ancak Türkiye'yi terk edeceğine ilişkin sözlerinin bir tercüme yanlışlığından kaynaklandığını bildirdi.
Haberin fotoğrafları